Šta je novo?

Problem sa AMD Phenom II X6 1090T BE. Šta raditi?

Scyter

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2010
Poena
385
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-13900KF, Arctic Liquid Freezer III 420 A-RGB (Push&Pull Arctic P14 Max)
Matična ploča
Asus ROG Maximus Z790 Hero
RAM
G.Skill 32 GB 6600 MHz Trident Z RGB
GPU
Asus GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB, 980 Pro 2 TB
Zvuk
Altec Lansing VS2421E, Redragon Zeus 2
PSU
FSP Hydro Ti PRO 1000W
Kućište
Corsair 7000D Airflow (3x Corsair 140, 4x Arctic P12 PWM PST, 1x Corsair AF140 Elite)
Monitor
LG C3 OLED 42
Miš & tastatura
Logitech G9x, Redragon Kala
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Apple iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Fit2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima! Evo ovako, imam jedan ozbiljan problem sa navedenim procesorom. Naime, uzeo sam pre 3 dana Asus M4A89GTD PRO, dotični CPU i Patriot Extreme AMD BE 2x2 GB 1600 MHz (ostatak imate u "Moja konfiguracija". Radi se o tome da mi je CPU nestabilan, da troši 140W u Idlle-u i da mu napon varira neverovatno mnogo. Testirao sam ga LynX-om i posle 5 min. je pukao. Temperatura nije prešla 45c, a voltaža je varirala od 1.22v do 1.46v! CPU je bio na defaultu. A OC-u da ne pričam. Tu tek ništa ne ide kako treba. Šta da radim? Jel ima neko rešenje? Ili da ga bacim kroz prozor i da se rešim muka?

Da li ti je ukljucen Cool'n & Quiet u biosu on obara brzinu procesoru i ploci i smanjuje voltaze stedi struju ?

Pozdrav svima! Evo ovako, imam jedan ozbiljan problem sa navedenim procesorom. Naime, uzeo sam pre 3 dana Asus M4A89GTD PRO, dotični CPU i Patriot Extreme AMD BE 2x2 GB 1600 MHz (ostatak imate u "Moja konfiguracija". Radi se o tome da mi je CPU nestabilan, da troši 140W u Idlle-u i da mu napon varira neverovatno mnogo. Testirao sam ga LynX-om i posle 5 min. je pukao. Temperatura nije prešla 45c, a voltaža je varirala od 1.22v do 1.46v! CPU je bio na defaultu. A OC-u da ne pričam. Tu tek ništa ne ide kako treba. Šta da radim? Jel ima neko rešenje? Ili da ga bacim kroz prozor i da se rešim muka?

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=239317&page=2
Na ovom linku sam ja izneo savoj problem u nekoliko postova, procitaj, nema mnogo. Nisam jos uspeo da resim problem, mada imam velikih problema sa niskim naponom u stanu. Iskreno, nisam ni imao vremena da se iscimam.

I sa ugasenim CnQ je ista stvar. Varira napon procesora dosta. Ne verujem da je do mreze u stanu, uvek je bila ok. E sad, ne znam da li mozda napajanje zeza. Radilo je ok do sad. Nema jos ni god. dana od kad sam ga uzeo. Danas cu detaljno da ga testiram, probacu neke kombinacije u BIOS-u i stavicu slike, mozda negde gresim...

A zasto ti ne bi usao u BIOS i stavio voltazu za cpu na 1.4v i vidis da li ce ti problem ostati?!

Jel si probao updateovati BIOS?

A zasto ti ne bi usao u BIOS i stavio voltazu za cpu na 1.4v i vidis da li ce ti problem ostati?!

To sam i uradio, ali tada napon ide i do 1.56V.

Rešio sam problem, tako što sam stavio da automatski OC-uje CPU. Sve je uradio sam, podigao je CPU na 3.7 GHz, tako što je povećao FSB na 233. Ja sam ga posle povećao na 250, i dobio stabilan CPU na 3.86 GHz. Testiran 40 min. LynX-om, temperatura nije prelazila 50c, a voltaža je išla od 1.36-1.40V.

Срамота за Асус, ако је заиста до БИОС-а.

asus je dosta puta podbacio u poslednje vreme ja ga sad zaobilazim u sirokom luku, dok se ne pokaze suprotno.

Po ovome je ocigledno do biosa, ne radi kako treba na default setovanjima a kada ga overklokujes radi dobro, e to jos nisam cuo :smash:
Ha ha ha, u svakom slucaju verovatno ce se uskoro pojaviti novi bios sa ispravljenom greskom, moze da se desi da je cak to slucaj samo sa tim procesorom a da sa ostalim radi kako treba

oscilacije napona mozes proveriti programom OCCT ,odradi test od minimun 7 min i pogledaj garafikone koje bude sacuvao

Po ovome je ocigledno do biosa, ne radi kako treba na default setovanjima a kada ga overklokujes radi dobro, e to jos nisam cuo :smash:
Ha ha ha, u svakom slucaju verovatno ce se uskoro pojaviti novi bios sa ispravljenom greskom, moze da se desi da je cak to slucaj samo sa tim procesorom a da sa ostalim radi kako treba

Pre ce biti da je CPU problem, ovo govorim iz licnog iskustva.
Jednom sam imao Athlon 64 3500+ koji je imao neke sulude temperature tj ploca ocitavala neverovatnih 100c a bio je leden. Mislio sam da je do ploce sve zive biose
sam probao i bilo je isto. Kada sam na istu plocu stavio drugi CPU 3700+ ocitavanja su bila normalna. Dakle problem je bio CPU.
Mislim da je to ovde problem.

Poslednja izmena od urednika:
Pre ce biti da je CPU problem, ovo govorim iz licnog iskustva.
Jednom sam imao Athlon 64 3500+ koji je imao neke sulude temperature tj ploca ocitavala neverovatnih 100c a bio je leden. Mislio sam da je do ploce sve zive biose
sam probao i bilo je isto. Kada sam na istu plocu stavio drugi CPU 3700+ ocitavanja su bila normalna. Dakle problem je bio CPU.
Mislim da je to ovde problem.

Da, ali to je klasican problem sa temperaturnim senzorom, ovde je situacija nestabilan rad procesora na default vrednostima a pri overklokovanim podesavanjima normalan rad. E sad moze da se desi da je do procesora, mada je tesko to proveriti, trebalo bi isti takav procesor, istu seriju, istu reviziju probati pa videti a cak i onda se ne moze iskljuciti sa 100% sigurnosti. Ali dobro, opet je moguce da je i do procesora a ne do ploce.

To sam i uradio, ali tada napon ide i do 1.56V.

Rešio sam problem, tako što sam stavio da automatski OC-uje CPU. Sve je uradio sam, podigao je CPU na 3.7 GHz, tako što je povećao FSB na 233. Ja sam ga posle povećao na 250, i dobio stabilan CPU na 3.86 GHz. Testiran 40 min. LynX-om, temperatura nije prelazila 50c, a voltaža je išla od 1.36-1.40V.

Sa box kulerom si stigao do 3.86 ili?

Sa box kulerom si stigao do 3.86 ili?

Postigao sam stabilan klok od 3.9 GHz sa CM Hyper 212+ kulerom.

Evo testa:
http://img836.imageshack.us/i/68828783.jpg/

Danas sam ga testirao sa All Memory, i prošao je test od 1h.

Na 4 GHz ću se pomučiti da ga OC-ujem stabilno, ali mislim da će ići na toliko.

Što se tiče problema, sumnjam malo i na PSU. Mislim da nije dovoljno jako za ovaj CPU koji troši 140W i OC-ovanu GTX 275 koja troši u Full Loadu oko 170W.

Moraću da uzmem neko ozbiljnije napajanje, iako mi to nije bilo u planu.

Rekao sam ti da probas i drugo napajanje zbog vdroop-a.Ne mora odmah ploca i naponska da bude kriva!Uzmi sve solucije pre nego sto doneses zakljucak!

imao sam jednom davno slichan problem. prodao sam liku potpuno ispravan e6750, javio mi se posle mesec i po dana i rekao mi da sam mu prodao neispravan cpu :D, da su mu dali dijagnozu u firmi mik*o sis*em i da su pred njim pokazali kako radi (neka biostar p35) sa drugim procesorom, a sa njegovim da ne radi (u pitanju su bli chudni tripovi da se mashina random zamrzava i da zeza cd rom). rekao sam mu da donese ceo komp kod mene. i stvarno, deshavali su se ti tripovi. nisam imao neku ideju i iz ochaja uzmem i ocujem ga na 3.3ghz :D i naravno radi sve bez problema. zatim sam pokushao da vratim na defolt, ali sam sve parametre podesio ruchno. jednom rechju nije radilo kad je sve na auto podesheno bilo u biosu, a kad podesish ruchno radi bez problema. tako da, mozda je neshto slichno kod tebe u pitanju. jes da asus u poslednje dve godine nije ono shto je nekad bio, ali u svakom sluchaju sumnjam da je do kvaliteta ploche, pogotovo ako ti radi sa tim osrednjim kulerom na 3.9ghz linx stabilno i da ti tako ne varira napon.
ps sad videh koje je napajanje u pitanju, verovatno nije do njega, ali ja bih to zamenio sa nekim jachim i kvalitetnijim.

Postigao sam stabilan klok od 3.9 GHz sa CM Hyper 212+ kulerom.

Evo testa:
http://img836.imageshack.us/i/68828783.jpg/

Danas sam ga testirao sa All Memory, i prošao je test od 1h.

Na 4 GHz ću se pomučiti da ga OC-ujem stabilno, ali mislim da će ići na toliko.

Što se tiče problema, sumnjam malo i na PSU. Mislim da nije dovoljno jako za ovaj CPU koji troši 140W i OC-ovanu GTX 275 koja troši u Full Loadu oko 170W.

Moraću da uzmem neko ozbiljnije napajanje, iako mi to nije bilo u planu.

E hvala ti covek puno na odgovoru, pitao sam zato sto sam narucio 1090t i sutra stize, 12gb ddr3, ati5770 a napajanje narucio 630W AXP Simple Power (oko 55e). Da li je ovo ok napajanje za navedeno? Komp koristim za 3d modelovanje i animaciju pa mi dodatni megaherci znace dosta a sve to treba da bude stabilno posto po nekad renderujem animaciju po 15tak dana.. E sad bih uzeo neki kuler do 50e pitanje je koji..

Izvini sto trolujem temu ali vidim da je jedina sto se tice 1090t a da ne otvaram novu..

Cheers

E hvala ti covek puno na odgovoru, pitao sam zato sto sam narucio 1090t i sutra stize, 12gb ddr3, ati5770 a napajanje narucio 630W AXP Simple Power (oko 55e). Da li je ovo ok napajanje za navedeno? Komp koristim za 3d modelovanje i animaciju pa mi dodatni megaherci znace dosta a sve to treba da bude stabilno posto po nekad renderujem animaciju po 15tak dana.. E sad bih uzeo neki kuler do 50e pitanje je koji..

Izvini sto trolujem temu ali vidim da je jedina sto se tice 1090t a da ne otvaram novu..

Cheers

Biće to ok napajanje. Karta ti troši manje od moje, tako da ako moje može PSU da izdrži sve ovo, moći će i tvoje.

Što se kulera tiče, dobar je CM V6GT. Ako ga nađeš negde, uzmi njega. Inače, preporučio bih ti CM Hyper 212+, sasvim je dovoljan za ovaj CPU na nekom kloku od 4 GHz, ali pošto ćeš ga ti mučiti dosta sa renderovanjem, onda bi bio red da ga ohladiš lepo sa nekim boljim kulerom :)

Poslednja izmena:
Hvala covek, ziv bio!
Javljam se kad isprobam sve sta kako.

Pozz!

@AMD4Life
Ne pratim 3D vode neko vreme, ne znam koji softver koristis ali pogledaj obavezno da li postoji CUDA podrska za render.
Mozda ti vise nece trebati jak CPU jaka vec graficka. :)

POZ

@AMD4Life
Ne pratim 3D vode neko vreme, ne znam koji softver koristis ali pogledaj obavezno da li postoji CUDA podrska za render.
Mozda ti vise nece trebati jak CPU jaka vec graficka. :)

POZ

Heh, nece to zaziveti jos koju god, a za vrtenje u viewportu mi i ne treba bolja zato sto vise manje radim samo enterijer sa osrednjim brojem poligona..

Napajanje koje sam uzeo na kraju je cooler master extreme power plus 500w (80e), cenim da je bolje od apx simple power :), a ploca MSI 870A-G54 (oko 85e), za nju sam se odlucio zato sto podrzava usb 3.0 i sata 3 i sve za sada radi kako treba.. Da klokujem masinu probao jos nisam zato sto jos uvek nisam uzeo kuler..

Poslednja izmena:
Evo probah sad sa box kulerom da klokujem malo i stigoh do 3.8ghz, pustio render 3h i temperatura je stigla do 45c.. Mnogo ili ne?

Vrh Dno