Šta je novo?

Problem sa AM5 novom konfiguracijom (U servisu ne znaju sta je u pitanju)

Marinovic

Poštovan
Učlanjen(a)
17.01.2023
Poena
70
Pozdrav,

Imam jedan problem sa novom konfiguracijom računara koji sam nedavno kupio, pa ako možete da mi pomognete. Konfiguracija se sastoji od

Asus Tuf B650M-Plus matične ploče, Ryzen 5 7600x procesora,
16GB DDR5 RAM-a 5400MHz,
RX 560 (slaba tačka, ali nije to poenta)
i Falcon 600W napajanja.

Nakon što sam sve komponente povezao, primetio sam da računar ne može da se pokrene. Kuler se okreće, RGB na RAM-u se pali, ali nema prikaza na monitoru.

Pokušao sam da izvadim grafičku karticu jer procesor ima integrisanu, ali ni to nije pomoglo. Na matičnoj sam primetio da imam 8-pin konektor, ali da je na starom napajanju bio 4-pin. Kupio sam novo napajanje Falcon 600W sa 8-pin konektorom, ali ni to nije pomoglo.

Otišao sam kod prijatelja koji se bavi računarima kako bi mi pomogao, i primetili smo da bela lampica (VGA) na matičnoj ploči treba 20-30 sekundi da se upali, narandžasta (DRam) oko 10-15 sekundi, a crvena (procesor) samo 2-3 sekunde. Međutim, četvrta lampica (boot) se uopšte ne pali. Testirali smo RAM po jedan po jedan i ustanovili da su ispravni. Menjali smo kable za monitor, ali nije do toga. Kada smo ubacili zvučnik na matičnu ploču, čuli smo jedan dugi beep i dva kratka beepsa kada je bio jedan RAM stick ubačen, ali nismo čuli nikakav zvuk kada smo ubacili oba RAM stick-a.

Odlučio sam da odem u servis, a tamo nisu znali do cega je, ali su mi predložili da kupim jače napajanje (750-850W) i da povežem 12-pin konektor umesto 8-pinskog, ali ja nisam siguran da li je to rešenje. Bio bih zahvalan ako biste mi mogli pružiti savet o tome šta dalje da radim kako bih rešio ovaj problem.

Hvala unapred.

Ram smo testirali na toj ploci jer stvano mislim da nije ona problem, ali sad vidim da moze biti i procesor, i ploca i napajanje... Nije mi bas najasnije ovo flesovanje, mozes da mi to pojasnis? Vidim da si mi poslao da skinem nesto, ali ja nemam pristup racunaru sa tom maticnom, ne mogu ga upaliti. Opet ponovljam, znam 0 o kompovima, tako da stvarno ne znam.

Kako ste testirali RAM na toj ploči, kad ne radi? Skineš na drugom računaru i napraviš USB kao što je uputstvo, ubaciš u USB port na kom piše FlashBack i pritisneš dugme koliko sekundi piše.

Ako zna 0 o kompovima bolje da neflesuje bios na slepo.
Ako prijatelj koji se bavi racunarima i kasnije servis nisu bili od neke pomoci onda ti treba neki ozbiljniji servis ili bar neki entuzijasta koji ima iskustva sa ovim stvarima.
Razumeo sam da si ti licno sklapao iako kazes da znas 0 racunarima. Jel si siguran da je ploca bila skroz nova ili je moguce da je neko pre tebe vec pokusao da je flesuje?

Sklopili smo ga i rasklopili 3 puta, ali je sve bilo dobro i na mestu, tako da 100% nije do toga. Matična je nova, iz Gigatrona, kao i svaka ostala komponenta.
Napisao mi drug da ne radim taj flesh jer mogu da "brikujem" maticnu, ne znam sta to znaci, ali nebitno. Planiram da uzmem napajanje od 850w sa 12 pinova od Raidmaxa, rekao mi je random covek sa KP da je moguce da maticna ili procesor nema dovoljno napajanja u sebi, sto opet kazem ne znam, sta mislite?

Poslednja izmena:
Sklopili smo ga i rasklopili 3 puta, ali je sve bilo dobro i na mestu, tako da 100% nije do toga. Matična je nova, iz Gigatrona, kao i svaka ostala komponenta.
Napisao mi drug da ne radim taj flesh jer mogu da "brikujem" maticnu, ne znam sta to znaci, ali nebitno. Planiram da uzmem napajanje od 850w sa 12 pinova od Raidmaxa, rekao mi je random covek sa KP da je moguce da maticna ili procesor nema dovoljno napajanja u sebi, sto opet kazem ne znam, sta mislite?
Mani se tih sklj napajanja, kupi neko krsteno napajanje, sutra kada budes stavio neku jacu graficku ces doci da opet kukaks kako ne radi nesto. Das za sve komponente 1000+ evra a onda na napajanju se stedi. Nejde to tako, ako sve uzimas u full-u onda i napajanje mora da bude najbolje od svih drugih delova jer ti od njega ceo racunar zavisi.

To je kao da imas ferarija koji moze da ide do 300+ na sat ali nema njegov motor nego od peglice i onda se cudis sto auto ide ko puz po putu.

. Planiram da uzmem napajanje od 850w sa 12 pinova od Raidmaxa, rekao mi je random covek sa KP da je moguce da maticna ili procesor nema dovoljno napajanja u sebi, sto opet kazem ne znam, sta mislite?

Mislim da ti to nece pomoci. Mora da radi sve i samo sa 8 pincom. Sigurno nije problem sto nema dovoljno struje.
Jedino sto mozete da uradite je clr cmos ili jos bolje vadjenje baterije na jedno 15 min pa onda polako opet.
Ako ne proradi onda ne moze da se kaze bez zamenskog ispravnog AM5 procesora i ploce a mozda i RAMa da se nadje sta pravi problem.
E sad am5 jos nije bas rasiren i jeftin zato sam rekao ozbiljan servis ili neki entuzijasta koji to ima i voljan je da pomogne.

Napajanje je 10.000, stvarno ne planiram da dam vise za to. Ima gold sertifikat, mislim da je sasvim uredu. Vadio je covek iz servisa bateriju iz maticne, ali opet nije do toga. Mislim da mi jedino ostaje taj bios update. Mozda bolje da ne radim taj bios, vec da pitam gigatron direktno da oni provere, posto imam garanciju, jel imao neko iskustva sa gigatronovom podrskom?

Napajanja koja biraš su kršine sve...nebitno dal na rafu piše 2000 ili 10000 din..
Imaš temu o napajanjima pa izaberi..
Drugo,nisam iznenadjen sa servisima koji ne znaju šta je problem...
Ako si nosio kod njih verovatno su imali zamenske delove i probali sve?
Ili nisu?Mozda novija platforma pa nemaju zamenu,neki slabiji servis..
Valjda imaju napajanje višak,pa su utvrdili da nije do njega?
Nisam ispratio detaljno temu,da li je probano na integrisanu sa izvadjenom m2/ssd/hdd?
Bsod je pokušan..

Ma nije do napajanja. Procesori se retko kvare. Ram je isproban i radi. Dakle ploca je u pitanju. Sistem eliminacije, naravno nije 100% siguran, ali ako nesto zna da zaebava, to je ploca. Ili mora nov bios, ili je neispravna.

Jedino jos da pogledas da u svom tom cackanju niste iskrivili neki pin u soketu

EDIT: da, iako je 10 000, to napajanje je krs. Imao si za 7-8000 bolja napajanja.

Dobro, nisam znao za napajanje. Nisu imali u servisu zamenske delove, niti napajanje jace od 600w (mali servis, ali nemam nista blize). Da li je bolje da uradim taj bios sa nekim tutorijalem na yt, ili da kontaktiram gigatron da oni provere?

Ali nije odgovorio kako je RAM testiran, ako računar ne radi. Ako su imali drugi DDR5 sistem, onda je bilo logično i da probaju drugi RAM. A to nigde nije navedeno.
Da, u pravu si, naveo je da je testirao ram, a u stvari nije, testirao je da upali sa 1 modulom i sa 2.

Prvi korak-testirati ram memoriju negde. Dok se to ne otpise kao problem, da nije jedan modul riknuo, nista ne moze sa sigurnoscu da se tvrdi

Jedino da odradite vadjenje baterije 10 min pa onda probate samo sa 1 modulom dal pali, pa ako ne, probate samo sa drugim...jer minimalna je sansa da su oba neispravni

Nisi mi bas jasan pises na pocetku "znam 0 o kompovima" a onda se ispostavi da si sam sklopio komponente i da si tek posle trazio pomoc?
Ako je vadjena i baterija onda je pretpostavljam sve suvisno raskaceno (ssd, hdd) i probano samo osnovno van kucista
Jel vadjen procesor? Jel ste proverili pinove na soketu da ih nisi nekako pokrivio slucajno?

Ostaje ti da probas sa tim updateom biosa na slepo. Imas videa dosta na youtube probaj da nadjes za asus am5 ako ima pogledaj pa polako i strpljivo bitno je da se ne prekida dok on sam ne zavrsi proces a trebalo bi da ima neku indikaciju oko toga. Uvek mu ostavi dosta vrenema za sve.
Za gigatron servis nemam ideje ali bih se kladio na to da ce da potraje.

Dobro, nisam znao za napajanje. Nisu imali u servisu zamenske delove, niti napajanje jace od 600w (mali servis, ali nemam nista blize). Da li je bolje da uradim taj bios sa nekim tutorijalem na yt, ili da kontaktiram gigatron da oni provere?
Niko ne kaže sigurno da je napajanje,ali da nemaju 600w koje i ne treba te snage,naročito pored integrisane..
Moguce da pravi problem ploča ili možda ssd/hdd...brljavi nešto zato što dugo postuje lampice...Ili flesh biosa,vadjenje procesora i vracanje,skidanje hdd/ssd i proveriti ima li pomaka

Dakle, RAM je testiran na matičnoj ploči i RAM svetli, odnosno ima RGB na sebi. Sa drugom sam testirao svaki mogući slot i svaku kombinaciju, i videli smo da radi (tako mi je on rekao). Ja nemam baš nula znanja, interesujem se za tehnologije i novosti, i otprilike znam kako da ga sklopim do dela gde stavljam matičnu u kućište (ne znam kako da obljasnim), ostalo je uradio moj drug koji je sve povezao. Dakle, znam o komponentama, novostima, ali ne znam u dubinu, ne znam o BIOS-u itd. Čovek iz servisa, zvaćemo ga Milan, pomenuo mi je isto taj BIOS kao i vi, i takođe je spomenuo da je izvadio bateriju, da bi mi na kraju predložio jače napajanje. Imam sliku pinova na procesoru, evo je ovde - https://prnt.sc/8-4aaWrDB_lZ, drug mi je rekao da nije do toga, već da je nešto interno. Što se tiče SSD-a, on je korišćen i u starom računaru koji sam koristio 2 sata pre nego što sam ga izvadio i ubacio u novi, tako da stvarno sumnjam da je to.

Drug se bavi ovom rekreativno jer voli, nista strucno ili za profit. I meni je logicno da ako radi rgb, da radi i ram, ali opet imam 2 sticka, koja je verovatnoca da oba ne rade. Nemam drugi ram, imam 2 sticka DDR5, sve ostalo DDR4

Opet kažem, imam 2 sticka, pokušana na svaki slot, koja je verovatnoća da oba ne rade. Šta vi mislite da je problem? Po vašim porukama ja mislim da je matična, to ima najviše smisla meni.

Vrh Dno