Šta je novo?

Problem sa ADSL ruterom D-LINK DSL-G624T

mpx

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2005
Poena
320
U pitanju je ruter koji je u zaglavlju naveden. Poslednjih dana ili mi prekine ADSL ili mi komp nemoze pristupiti u ruteru.

Ruter je star manje od mesec dana. Komp je povezan sa ruterom preko UTP-a. Wireless nisam probao mada imam i USB adabter.

Znaci prekine vezu sa ruterom i onda sam pocne da menja adresu na kompu i umesto 192.168.1.1 on ubaci neku 168.xxx.xxx.xxx i tada kaze da je veza ogranicena, tako da niti mogu pristupiti ruteru niti bilo cemo sto ima veze sa njim.

Evo i dve slicice koje se javljaju kada nastane problem i pokusam da uradim Repair.

Prilozi

• Local Area Newtork 2.PNG
    Local Area Newtork 2.PNG
    33.8 KB · Pregleda: 108
Veoma jednostavno

U pitanju je ruter koji je u zaglavlju naveden. Poslednjih dana ili mi prekine ADSL ili mi komp nemoze pristupiti u ruteru.

Ruter je star manje od mesec dana. Komp je povezan sa ruterom preko UTP-a. Wireless nisam probao mada imam i USB adabter.

Znaci prekine vezu sa ruterom i onda sam pocne da menja adresu na kompu i umesto 192.168.1.1 on ubaci neku 168.xxx.xxx.xxx i tada kaze da je veza ogranicena, tako da niti mogu pristupiti ruteru niti bilo cemo sto ima veze sa njim.

Evo i dve slicice koje se javljaju kada nastane problem i pokusam da uradim Repair.

Stavi ga da mu defoultna ip adressa bude 192.168.0.1 i to neteraj da zapamti i nemoj ga nikada gasiti!!!!

Stavi ga da mu defoultna ip adressa bude 192.168.0.1 i to neteraj da zapamti i nemoj ga nikada gasiti!!!!

Mislis da ruteru dodelim staticku IP adresu? Sta da radim sa kompom da li je potrebno i njemu da dodeljujem staticku IP adresu posto cim zabodem UTP u komp i ruter veza se uspostavi pa kasnije u radu zna da prekine.

Interesuje me oko modulacija za ADSL sta da izaberem i da li to ima neke vece veze sa konekcijom na net jer trenutno mi je ADSL2+ (Multi Mode). Desava se da mi se ugasi lampica za ADSL na ruteru, ali tada obicno nemogu ni njemu pristupiti.

Da li moze nekako da se natera da podesavanja zapamti, jer svaki put kada ostane bez struje on sve pogubi osim konekcije na ADSL.

Evo i slicica oko podesavanja rutera ono sto mislim da je glavno.

Prilozi

• Router 1.PNG
    Router 1.PNG
    180.9 KB · Pregleda: 84
  • Router 2.PNG
    Router 2.PNG
    69.9 KB · Pregleda: 76
  • Router 3.PNG
    Router 3.PNG
    197.8 KB · Pregleda: 70
  • Router 4.PNG
    Router 4.PNG
    194.1 KB · Pregleda: 74
  • Router 5.PNG
    Router 5.PNG
    190.6 KB · Pregleda: 70
Resenje tvog problema, kao sto cudmix rece postavi staticku adresu za ruter, kao i na kompu koj se kaci na njega, stim da logicno zadnja grupa u IP adresi bude razlicit broj :) tipa 1 za ruter 10 za komp ili kako god, subnet mask treba da ti bude isti, a na kompu za gateway stavis IP adresu rutera e sad u podesavanju rutera za PPPoE stavi svoj username i password za ADSL pristup i postavi da se konektuje uvek. A DNSove u kompu ukucaj one koje ti ruter prikazuje u detaljima konekcije ili nazovi svog ADSL providera i pitaj koje DNS-ove koriste.
To ti je prosto objasnjenje.

Ah da i ne koristi DHCP nije ti potreban

Poslednja izmena:
Koji tip modulacije da stavim, posto ima obicaj da se sam otkacinje sa neta i to cesto?

I jednom i drugom dodjeli statičku adressu routeru 192.168.0.1 a kompu 192.168.0.2

Proveri firewall na svom kompu. Ako nije to stavi novi firmware. Taj router sam imao 8 meseci i radio je kao sat dok nije crkao...iz cistog mira. Zamenili su mi ga za 684T koji je annex B tj. ISDN...njega sam fleshnuo na 624 i opet sve radi kako treba.ftp://ftp.dlink.it/pub/Adsl/DSL-G624T/Firmware/

Ovaj firmware je bio
DLinkUK-A_DSL-G624T_singleimage_kernel_fs_V3.00B01T02.UK-A.20060208

pa sam probao sa ovim
DLinkEU-A_DSL-G624T_singleimage_kernel_fs_V3.00B01T02.EU-A.20060208

i sada vidim da ima neki noviji
V3.00B01T02.EU-A.20060720

Interesuje me sta zapravo prdstavlja u neazivu EU, UK WI...
EU jeste Evropa, UK Engleska ali kakve veze ima koji firmware ubacim?

Ruter je prvo vreme lepo radio, a sada su poceli problemi. Prvo sam zvao provajdera da proverim da nije do njih problem medjutim rekli su da nije. Onda sam zakacio njihov modem i to je odmah proradilo. Onda sam se poigrao sa ruterom i proradio je. Samo sto se sada cesto desava da moram da se igram sa njim da bi radio. U svakom slucaju veceras mi je net ocajno radio i sa modemom koji sam dobi od provajdera tako da sumnjam da je mozda problem kod njih a ne kod mene.

Milane reci ovo oko modulacije sto sam vec pitao.

Modulation type kod mene stoji ADSL2+(multi mode). Ne bi trebalo da se cesto "igras"sa njim, to se jednom namesti i radi...kao u ostalom svi ruteri. Proveri jos ATM VC setting da li ti je dobro namesten. WAN setting PPPoE/PPPoA? Kod kog si provajdera?

Moj provajder je Neobee.net. Nadam se da sam ovo sa konekcijom uspeo da sredim. Interesuje me da li za svaki program moram da podesavam portove. Jer cini mi se da mi skype bas sporo salje fajlove max 3kb/s kada saljem nekom, jer preko modema koji sam dobio od neobee.net-a salje po 12-13kb/s, a takodje lose mi radi i kada pricam obicno ono sto ja treba da cujem bude iseckano jer kontrolisem koliki mi je dolazni saobracaj sa skypa NetLimiter-om i to bude do 1.5kb/s. Prati sam uputsvo sa http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Dlink/DSL-G624T/DSL-G624Tindex.htm oko podesavanja. Mozda sam negde napravio kiks. Oko podesavnja na ruteru imam TCP, UDP i zajedno TCP,UDP kako jedna opcija. Nigde nisam video u ovom uputstvu da koriste TCP,UDP od jednom tj zajedno, mada mislim da je to isto kao da sam stavio posebno TCP, a posebno UDP, tako da sam za Skype ovo uradio u jednom korako tako sto sam ih stavio zajedno. Da li je moguce sacuvati ova podesavanja koja sam uneo da nebih svaki put unosio od pocetka jer se desi da kada nesto cackam po kompu iskljucim napajanje na produzno i zeznem i ruter. On sacuva konekciju za ADSL ali ovo oko portova moram obicno rucno ponovo da unosim.

ATM VC koliko sam skapirao je podesavanje za ADSL. ADSL radi jer nista posebno nisam podesavao van onoga sto je u WIZARD-u. Da li je potrebno ovde jos nesto rucno podesavati?

Samo jedno potencijalno glupo pitanje. D-link ruteri imaju, koliko se sećam, u tools>advanced (ili tako nešto) dugme 'Save all' Ako njega ne klikneš nakon promene podešavanja ništa neće zapamtiti. Već dosta dugo nemam D-link pa se ne sećam tačno gde se nalazi.

Samo jedno potencijalno glupo pitanje. D-link ruteri imaju, koliko se sećam, u tools>advanced (ili tako nešto) dugme 'Save all' Ako njega ne klikneš nakon promene podešavanja ništa neće zapamtiti. Već dosta dugo nemam D-link pa se ne sećam tačno gde se nalazi.

Upravu si da je glupo pitanje, slazem se, samo to sto ima dugme "Save All" cuva jedino konekciju za ADSL, a sve ostalo mora da se ponovo podesava ponovo. To sam naglasio i u prethodnom postu. Znaci "config.bin" mozes ucitatvati bezbroj puta ali on nije sacuvao ostala podesavanja sem ADSL konekcije.

Nazad
Vrh Dno