Šta je novo?

Problem sa access bazom

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Problem glasi:
imam jednu masinu po Windowsom 2003 SBS na kojoj se vrti IIS 6.0. IIS opsluzuje jednu web aplikaciju pisanu u ASP-u koja koristi access bazu. Korisnici se loguju preko interneta u aplikaciju, upisuju podatke i updateuju podatke u bazi.

Pored nje imam jos jednu masinu vezanu u LAN-u na kojoj se nalazi odredjeni softver. Taj sotver koristi istu access bazu radi procesiranja podataka. U principu prica je da ljudi updateuju bazu i istovremeno program je automatski koristi. E sad se tu javlja problem. Ako programu dodelim tu bazu, onda korisnici koji pokusavaju preko weba da je updateuju dobiju poruku da se fajl vec koristi i da pisanje nije moguce. U protivnom, sve je ok. Naravno, treba napomenuti da sa startovanjem programa an drugoj masini, on stalno drzi bazu otvorenom i koristi je samo za citanje.

Pitanje glasi: da li postoji nacin da isti fajl koriste i web aplikacija i aplikacija za procesiranje podataka?

Naravno da je moguće koristiti istu bazu podataka na različitim klijent aplikacijama.
Problemi se mogu javti u zavisnosti koji je metod povezivanja sa bazom podataka koristio programer aplikacije.Čini mi se da je to slučaj kod tebe.Zato ako si koristio npr. Microsoft Jet DBMS mogu se javti takvi problemi,jer koliko mi je poznato on može da opslužuje nekoliko desetina kosnika istovremeno.Naravno Jet,DAO i RDO pa čak i ADO su "zastareli" provajderi i Microsoft prepopručuje ado.net koji pored svih novosti omogućava ubzanje u tvom slučaju (više korsnika baze) jer donosi dataset(umesto recorseta).
Sve u svemu svašta može biti uzrok nemogućnosti korišćenja baze.Ako ti negde nije potreban upis u bazu koristi koristi snapshot recordset da bi dobio na brzini.

P.S.Ne verujem da si zaboravio da zatvoris recordset i db u proceduri u kojoj pozivas ili upisuješ podatke.

Vrh Dno