Šta je novo?

Problem sa Abit AB9

Budimir

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Izasao sam malo iz fazona hardvera a pre neki dan zamenim pola masine, tj. plocu (Abit AB9),procesor(Cel.3.06), HDD (hitachi Sata2 250GB), graficku (Asus EAX1300 PCI) i memoriju (Kingston 512). E desava se to da mi ne vidi ni jedan cdrw-dvdrw ako su oba prikacena. Ako otkacim jedan drugi se vidi ali ne i u biosu (osim kad je otkacen i HDD). Kad sam jedva tako uspeo da instaliram win desava se to da zablokira uvek kad sam krene da ucitava drajvere bilo za plocu, bilo za graficku. Ni bios ne mogu da mu promenim, ako bi to pomoglo jer ne mogu da startujem AWDFLASH. probao sam i vise puta da instaliram Win ali se svaki put isto desava (cak i sa Vistom). Jel ima neko ideju sta da mu radim ? Probao sam i clear cmos i nista... Desavalo mi se jos da kod gasenja ugasi monitor ali ventilatori ostanu da rade ili pak posle normalnog gasenja kad hocu da ga upalim da racunar startuje ali ne pali monitor.
Ajd` pa hvala unapred na predlozima

posto pretpostavljam da je ploca nova sa garancijom, resenje bi trebalo traziti u garanciji. a ako nema garancije javi pa da razmisljamo dalje. inace pre nego odes na garanciju uradi sledece: iskljuci komp iz struje, izvadi bateriju sa ploce i stavi dzamper u clear cmos polozaj na oko 20 min. nakon toga vrati dzamper na default, vrati bateriju, upali masinu, udji u bios ucitaj default settings i probaj da li ce proraditi. ako ni to ne vredi, vrati je na garanciju prodavcu, pa neka se oni sa tim mlate. :smash:

Poslednja izmena:
Probaj sa kombinacijom kablova oko SATA, i porveri za optiku kako stoje dzamperi.

Probao sam sve te kombinacije ali nista... u garanciji je pa cu da vidim sa njima. Hvala jos jednom...

...

Poslednja izmena:
Zamenjena je ploca ali se i dalje desavaju cudne stvari. DVD-RW i CD-RW se sada vide, graficka zamenjena, stavljena NF 7300GT i ona radi ali drajveri za plocu i dalje zakucaju kad se ubaci CD. I jos jedna stvar. Kad ugasim comp ostane da svetli displej na ploci sa kodom 99 crvena i zelena led dioda i crvena lampica na misu. Jel to normalno tako jer sam na nekom Epoxu video da se sve gasi ? Sta se to desava sa Abitom ???

Za displej nisam siguran. Jesi li pogledao u uputstvu? Sta znaci 99?

>>When you see guru code 9.9. or 9.F. on the LED, it indicates a normal shutdown.<<
>>Under a normal condition, when you use soft turn off, you will also see 9.9. or 9.F. ; you do not need to take any action. <<

Jos ostaje zakucavanje drajvera kad ubacim CD...

Mislim da nije, ne znam kako da vidim. U device manageru mi optika ide preko SCSI and RAID kontrolera, odnosno JMicron JMB36X RAID controllera. Ne vidi se kao ATA uredjaj. Kako da ih postavim da budu kao ATA uredjaji (kao na staroj ploci sto su mi bili) ako to ima neke veze ?

Nazad
Vrh Dno