Šta je novo?

problem sa 9600xt

buky

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2004
Poena
619
Imam sapphire 9600xt koja u zadnje vreme pravi probleme. Vertikalne linije i mesanje boja pri skrolovanju a kada pustim neku igru trouglici na sve strane.Memorija na njoj je 3.3ns Samsung tsop. Na def taktovima 500@600 pravi artefakte. Ako spustim takt malo, 450@500, sve radi OK. Cistio sam kuler ali nista. Jel moguce da je ventilator na izdisanju pa da vrti na manje obrtaja nego sto treba.
Cudi me da na nizim taktovima radi sasvim korektno.Razmisljao sam da kupim neki bolji kuler. Pokusao sam da joj uflesujem ponovo bios ali nisam uspeo. Kaze greska ne moze da izbrise stari bios! :wall:

Ima li iko ideju sta joj se desava, il se sprema za vecna lovista.

Ja sam imao IDENTIČAN problem (ista fora sa linijama i bojama + učestali VPU recover) sa Sapphire 9600pro atlantis i delimično sam ga rešio zamenom kulera sa jedne druge, pokojne karte, ali se memorija i dalje ludački grejala pa sam je brže bolje prodao dok je još radila. Baš me zanima da li je još uvek ispravna, ali ne verujem. Elem, hoću da kažem da je i ti prodaš, osim ako nisi sentimentalno vezan za nju, jer postoji mogućnost da rikne pa ćeš onda ostati i bez tih 50-60 eura. Ja moju prodao za 60 pre 3 meseca.

Zna li neko zasto mi ne da uflesujem drugi bios!

Pa prvoj probaj da reinstaliras drajvere, bar bih to ja uradio. Ako to ne pomogne, ocitaj temperaturu karte, vidi da li je pregrejana, uporedi temperature sa podacima na internetu... Ne moras odma' da kupujes kuler...

@Sam Fisher: Tesko onima koji trguju na Benchu, ako ti budes nesto prodavao ovde:D

Drivere sam menjao i nista. Karta mi prijavljuje 40 za gpu i 35 za mem u idlu. Na snizenim taktovima ne ide preko 50gpu, 45mem u 3dmarku.

Rage against The mAchine je napisao(la):
@Sam Fisher: Tesko onima koji trguju na Benchu, ako ti budes nesto prodavao ovde:D
Pa šta bi ti za te pare. :D Šalim se, to je prokletstvo kupovine polovnih stvari, i ja sam se opeko JEDANPUT. Nisam ja nikog slagao niti lupao po ušima, karticu smo probali, ona je radila i ja sam uzo pare, ali nisam ja firma da dajem garanciju. Nisam je prodao na benchu, tu su ljudi suviše iskusni. Dao sam je u oglasnik i otišla je istog momenta.

Znaci, zavaljujes komponente samo onima koji su neiskusni, tacnije, koji ne mogu da te provale? Pohvalno, nema sta...

još malo pa će da ga markiraju u ispali, čuvenom topiku o iskusnim uvaljivačima. :wall:

Poslednja izmena:
Probaj i ovo:u biosu prebaci sa 8x na 4x...Izgleda glupo ali mi je par puta upalilo,na jednoj 9200 i 9550...Nestale brljotke i sve sljaka kao podmazano.Cisto usput proveri i agp napon.A najbolje bi bilo da probas karticu kod nekoga

buky je napisao(la):
Zna li neko zasto mi ne da uflesujem drugi bios!

Неке ставке из биоса су заштићене, и ако би их нови биос променио може се десити да ти не да да га уфлешујеш.

Ако користиш АtiFlash ево шта да урадиш:

Уколико узмемо да је графа уређај број 0, и да се нови биос зове novibios.bin поступак који си раније користио је био да укуцаш

"atiflash -p 0 novibios.bin"

Сада требаш да укуцаш

"atiflash -p -f 0 novibios.bin"

Ово -f му каже да флешује "на силу", зато буди сигуран да је биос који флешујеш исправан, је би иначе могло бити свашта...

Ma jok, naravno da sam probao da ga flesuje na silu i nista. Probao sam atiflash-om, flashrom-om, winflash-om i nista.
Jel moguce da ima neku hardwersku zastitu?
Zna li neko koji cip na karti "cuva" bios.

Malo sam se igrao sa karticom i izgleda da je nesto oko memare. Gpu teram na 500 mem spustim na 2*150 i sve je ok. Neki put memorija radi i na 500 a neki put tek na 400. Jel imao neko slicnih iskustava.

Ja sam imao jednu 9600XT koja se slicno ponasala. Nosio sam je i na popravku i slicno ali joj pomoci nije bilo. Jednostavno to je takva kartica kojoj vek trajanja i nije bas nesto, i meni je memorija crkla, tj pretpostavljam da je samo neki chip otisao a ne svi. Pomagalo je i spustanje takta neko vreme a onda ni to vise... Mislim da ni novi bios nece moci da ti resi problem i da karta polako odlazi u vecna lovista. Izvini sto te deprimiram :)

Nazad
Vrh Dno