Šta je novo?

Problem sa 8600gt

djole009

Slavan
Učlanjen(a)
17.10.2007
Poena
301
Imam asus 8600gt graficku i kada je instaliran asusov driver od 11.12.2007 sve radi super, a kada instaliram noviji driver nije vazno da li je nvidijin ili asusov, graficka pocinje da pusta piskavi zvuk. Zvuk nije mnogo jak ali je iritirajuci. Sta to moze da bude?

Piste uglavnom zavojnice na grafickim, a i maticnim plocama. Samo sto prvi put cujem da je uzrokovano verzijom drajvera.

Pretrazi forum sa "zavojnice", "pistanje" i "zujanje". Ima brdo primera. :wave:

Hvala, izgleda da nije do graficke. Pisti zavojnica na maticnoj i to ona u gornjem levom uglu, kod naponske jedinice. Ploca je asus P5B. Procitao sam na forumima da je ona problematicna. A sto se tice drivera kada se instaliraju novi drajveri mozda oni menjaju napon ili frekveciju graficke. Primetio sam da ventilator poveca broj obrtaja sa instalaciom novog drivera kada pocinje pistanje a kada uradim ROLL BACK DRIVER ventilator na grafickoj smanji broj obrtaja i ono pistanje zavojnice prestaje.

Verovatno su u novim drajverima drugacije podeseni profili za ventilator. U 2d modu se vrti na vise obrtaja, bucnija je ali i hladnija. Moze da se desi i da sa starim drajverima u 2d modu radi na manjim frekvencijama (downclock) da bi se manje grejala, ventilator se sporije vrti i manje struje trosi pa nema pistanja.

Nije smak sveta ta piska osim ako nije iritantna. Koliko znam nema fizickih posledica po komponente. Mozda neko zna vise o tome?

Nazad
Vrh Dno