Šta je novo?

Problem sa 4850

• Začetnik teme Začetnik teme Grunt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Konfiguracija je iz potpisa.

U zadnje vreme (a i ranije ali jako retko pa sam ignorisao) su zahtevnije igre pocele da se zakucavaju. Pa sam odlucio da malo testiram grafu, otisao sam u bios i stavio default podesavanja tako da eliminisem probleme sto mi je CPU i memorija overklokovana. Drugo uzeo sam OCCT GPU stress test i u njemu mi se graficka lepo zakuca posle odredjenog kratkog vremena (zadnja temperatura sto vidim je oko 55c), znaci ugasi se monitor na sekund i posle toga dobijem neki obojen ekran, komp nije zabagovan jer npr muzika iz mp3 plejera ide i dalje, znaci graficka brljavi. Jedina pomoc reset masine :*( Sta mi preporucujete da nosim graficku kod druga da probam ? Jer moze biti napajanje ili je 100% graficka ?

Graficku sam kupio pre godinu dana u Alti Racunari(preko radnje Amaze), garancija je 2 godine. Odneo bi odmah kod njih ali sam ja iz subotice narucivao sam post exspress-om, pa da se ne cimam do BG-a pa da mi kazu da nema problema sa grafickom (posto u winu radi kako treba, a u igrama tek posle sat/dva zna da pukne, pa kakvi su likovi oni ce je provozati u windowsu ili nekoj smesnoj igri kao sto je CS pa ce sve da radi) idi kuci i uzivaj :wall:

Moram biti 100% siguran da je ne ispravna pre nego sto se dam na put ili slanje postom natrag.

Pomagajte sta da radim ?

UPDATE
Nisam mogao da lezem da spavam dok jos nesto nisam probao, skinuo sam ati tray tools i sa default smanjio klokove na 575/950 mhz, pa sam pustio OTTC da siluje kartu ponovo, ovaj put 20min testa bez problema proslo, a pre je prsavala posle svega par minuta dok je jos temperatura bila kao sto rekoh smesnih 55c, sada je posle nekih 5 min nabila 70c i na tome je i ostala sledecih 15min. Znaci nije pregrevanje problem, nego mozda neki ubagovani primerak ? Sutra cu probati da pustim test jedno 1h da ide, i ako prodje ostajem na ovim ~5% nizim klokovima, ne vredi mi da se cimam sa garancijom ako ce sve da radi na tim klokovima, jer se slazete ??

Poslednja izmena:
Koju si imao pre nje? Da nije slucajno bila neka nVIDIA?:trust:

Nope, na svez sistem je stavljena ova grafa jer sam u isto vreme uzimao i plocu/cpu/ram.

Evo sada imam vremena pa cu da pustim test da odradi tih 1h.

Evo prosao je ceo 1h GPU test u OCCT-u sa ovim smanjenim klokovima.

Sada ostaje cimati se do BG-a radi reklamacije ili ne.

Bolje je ti nosi na reklamaciju...:smash: :wave:

Druze moje saucesce ... imam slicnu vga isti problem... bacam se sa tim vec 3 meseca!
Nema pomoci,bukvalno smo sve pokusali,cak sam kupio nov PSU i to je resilo zapucavanju u 1/2 igri,ali i problem je i dalje tu >_> 4x na servisu,meni kazu da je sve ok,a sve druge vga kod mene rade.To ti je Ati,cisto i jasno...ako u nekom slucaju nadjes resenje,podeli,bas me zanima 😛

Po mom iskustvu zaključio sam da je ATI-jeva generacija 4800 prilično osetljiva na radnu temperaturu. Imao sam u svom posedu 2 XFX-ove 4830-ce (tj jednu još uvek imam) i obe su prilično dobri OC primerci. Ova bolja sa referentnih 575 ide i do celih 810 mhz, ali SAMO ako je temperatura pod kontrolom. Čim temp pređe 70C postoji šansa da na tim visokim klokovima zabode na sličan način kako si napisao. Ako radi na klokovima nižim od 760 termalna granica ide značajno gore (nije se dešavalo da pravi probleme).

Slična je situacija bila i sa drugom kartom samo što je ona išla max na 770 mhz sa dobrim hlađenjem dok je bila "sigurna" ispod 740 mhz na svim temperaturama.

Ako pretpostavimo da ti je zapao neki buđaviji primerak 4850 moguće je da ti zabada zbog većih temperatura. Po meni imaš 2 rešenja ili sredi malo bolje hlađenje (ubrzaj vent na njoj ili otvori stranicu kućišta), ili joj malo smanji klokove.

Pitanje: Da li ti 4850 ima referentno hlađenje ili ne?

Poslednja izmena:
@aca85
*** za sada radi na tim snizenim taktovima skroz stabilno, videcemo za kasnije nemogu sada da je nosim na zamenu treba mi komp a nemam rezervnu grafu :*(

@Sharpshooter
Temperatura uopste nije problem, procitaj moj prvi post. Znaci kada je na default taktovima zakuca posle par minuta u OCCT-u a temp je ~50c, a kada sam smanjio taktove temp se za nekih 10 min popne na 70c i tu stoji do kraja tog 1h testa koji prodje bez greske.

Nazad
Vrh Dno