Šta je novo?

Problem sa 1600+

omen

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
601
kako da znam da li je 1600+ AGOIA Y?i da li se xp-ovci otkljucavaju na isti nacin kao duroni?cheers :p type; :( (D) ;)

omen je napisao(la):
kako da znam da li je 1600+ AGOIA Y?i da li se xp-ovci otkljucavaju na isti nacin kao duroni?
Procitas sta pise na core-u..

I da i ne, princip je isti, ali XP ima urezan zleb izmedju L1 kontakta, pa je malo mnogo teze spojiti ih. Bio je neki fazon sa nekom trakicom iz mobilnog telefona, procunjaj malo po forumu, dosta se pricalo o tome...

Kada gledaš u jezgro procesora u prvom redu piše Athlon XP.

Sledeći red reprezentuje frekvenciju rada procesora (po QuantiSpeed-u) ,a u produžetku su šifrovane oznake bus-a, količine keša itd (nebitno)...

Sledeći red obuhvata ono što je za tebe važno, a to je steping (npr. AGOGA, AGOIA, AGKGA, AGNGA, AROIA itd.) i datum izrade CPU-a (godina i nedelja kada je proizveden).

Red ispod njega i prvi znak u njemu (slovo/broj) daju sledeći deo oznake CPU-a. Tako imaš npr. AGOIA (treći red) i Y (prvo slovo 4. reda). Inače koplja se lome oko toga šta je pouzdaniji pokazatelj oveklokabilnosti procesora: datum izrade ili slovo u 4. redu.

Sve u svemu AGOIA-Y je bolji overkoker od AGOIA-4 (koliko vidim ta dva stepinga su, što se tiče 1600+, sada dominantna). Ja lično imam braon AGOIA-4 i ide do 1800 MHz...

Takođe i do određene nedelje 2002 godine AMD je koristio braon boju za organsku pločicu, a onda je prešao na zelenu...

Otključavanje jednog i drugog procesora je u teoriji identično, ali u praksi veoma različito... Između L1 kontakata kod XP-a su probušene male rupice tako da stari trik sa olovkom nije izvodljiv. Rešenje je super lepak i tečno srebro, ali to je duga priča koja je ispričana u Pecinom tekstu na benchmarku tako da ti savetujem da odeš na homepage i pogledaš pod CPU testovima, imaš upustvo za otključabvanje CPU-a pomoću tečnog srebra/konduktivne olovke i kreona/s.lepka...

Postoji jos jedan stepping - AGOIA 9 1700+, koji sam imao pre ovog Y i kojem je bio limit oko 1750 Mhz. AGOIA Y ide do 1950 Mhz, a AGOIA 4 oko 1800-1850, u zavisnosti od primerka.
Sto se tice boje, vidjao sam i novije XP-ove braon boje.
Primera radi moj XP1600+ je 13 nedelja 2002 - braon, a MaX-ov je 12 nedelja - zeleni
To da li se zeleni ili braon bolje clockuju nema nikakve veze. Ne klokujes PGA pakovanje, nego jezgro. I jedno i drugo PGA pakovanje su od istog materijala, ali razlicite boje.

Ovo mogu da potvrdim, bar za AGOIA 9, 4 primerka koja sam probao (3 1600+ i 1 1800+) svima je limit bio negde oko 1740-1780Mhz. Postoji jos redja "K" serija AGOIA procesora koja bi trebala da daje iste ako ne i bolje oc rezultate od "Y" AGOIA-e.

Nazad
Vrh Dno