Šta je novo?

Problem s resetom racunara

takashi miike

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2003
Poena
619
Kapiram da je teze naci pomoc u ovakvim slucajevima ali hajd da probam...

U poslednjih mesec/dva racunar se sam resetuje, jednom bi 2 puta u roku od 10ak minuta, nekad radi po 10ak i vise sati OK, ili prodje nedelju dana da se ne resetuje (nedelju dana sa gasenjem preko noci).
S obzirom da se par puta desilo prilikom gledanja DVD-a pomislio sam da mozda taj uredjaj povuce previse napon pa je to razlog. Napajanje je 300W, ima 1 HDD, DVDRW i CD citac. Ipak se kasnije desilo i dok je sistem `idle`.
Takodje sam pomislio na napajanje jer moguce da se pocelo desavati od kad sam prikopcao ADSL modem na USB. Da li on ikako moze da utice??
Da li moze da utice na pad napona to sto monitor ide preko racunara u struju (samo jedan kabl u zid)?
Inace povrh svega ima UPS koji regulise taj spoljni napon...

Kasnije sam na System failure iskljucio automatski reset pa se sad pojavi plavi ekran s greskom, pa ga manuelno resetujem...

Memoriju sam testirao odmah i ispravna je, na plocu ne znam da li treba odmah razmisljati. Najlakse mi je menjati napajanje valjda...

Racunar je Sempron 2800+, 2x512, KT400... nista od hardvera nije menjano i radio je vrlo stabilno. Eto mozda do tog ugradjivanja ADSL modema, ili je podudaranje slucajno...

Udavih :) ali svaka pomoc je dobrodosla...

PS/edit/ zaboravih da napisem kako s pregrevanjem takodje nema problema, uzeh ucestalo da merim ali ni CPU ne prelazi 60ak C.

Poslednja izmena:
Mnogo ti opterećuješ to svoje napajanje... Uključi monitor direktno u mrežu, nemoj preko kompa...

Kakvo ti je hlađenje? Proveri i to. Možda se komp i pregreva, obzirom da kažeš da se to dešava poslednja dva-tri meseca (leto)?

takashi miike je napisao(la):
pocelo desavati od kad sam prikopcao ADSL modem na USB. Da li on ikako moze da utice??
Moguce je da modem utice, probaj da ga iskopcas na dan dva pa vidi da li ti se desava restart.

ADSL modem ti je verovatno na USB,ako nije ne bi trebao ni tada da pravi probleme. Obavezno očisti komp,suvisna prašina itd imaju velikog udela u kvarovima,ako mu je vrućina,razladi ga malo(ali ne kofom vode:bottle: ),kuleri nisu skupi a korisni su. Ne verujem da nije neki veći problem nego vrućina koja kompovima širom planete ometa brz rad dok se ljudi igraju:D u letnjim danima.
Ako ne,kupi neko dobro napajanje. Uvek će ti biti od koristi. Ako nemaš za chifteka imaš Codegen350W i veoma je korektno s*obzirom na cenu oko 1700din.

Poslednja izmena:
hvala na odgovorima...
od postavljanja topica radi stabilno (a upravo me reset naterao da se i ovde ispovedim). videcu kako dalje bude islo..

Sasa_NS je napisao(la):
Mnogo ti opterećuješ to svoje napajanje... Uključi monitor direktno u mrežu, nemoj preko kompa...

Nije bitno gde ukljucuje monitor posto na taj nacin ne opterecuje napajanje.

Sta je bilo? Jel napajanje? Ja bi na to tipovao. :)

uf. valjda bih i ja sad...

evo posle 9 dana opet. nije reset posto sam podesio na system failure da ne resetuje nego plavi ekran s detaljima errora (koji mi nista ne znace).

i to u trenutku kad je dvd trebalo da zapocne przenje. nije ni stigao da skenja disk, ali kapiram da je dvd povukao napon i izazvao reset? nemam pojma cije je napajanje, ne da mi se otvarati kuciste u ovo doba... verovatno kineskih 350W
:(

Siguran sam da je do napajanja...moras kvalitetnije napajnje da stavis...

istestiraj memoriju, ona je najčešći uzrok pucanja.

ja tipujem na napajanje

Poslusaj ljude i promeni napajanje, ako se problem i dalje javlja, proveri cooler na procesoru da nije pun prasine... Proveri u kom stanju su kondenzatori na ploci, tj. da nisu "naduvani".

Desavalo se i da reset taster na samom kucistu ima kratak spoj, retko ali se desavalo...

To za plavi ekran, ako ti se i dalje bude desavalo, najbolje iz predostroznosti staviti svez Windows.

Nazad
Vrh Dno