Šta je novo?

Problem s LINUX-om

bobanstosic

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2002
Poena
620
Imam problem sas OS-om LINUX-om.
Problem se sastoji u tome sto sam totalni laik sto se tice UNIX/LINUX platforma.
Naravno imam zarku zelju da nesto naucim o tome, ali zbog posla kojim se bavim imam jako, jako malo vremena za rad na sebi.
Tako da bih molio da se javi bilo ko, ko ima vremena, zivaca i zelje da me poduci najosnovnijem u linuxu.
Slobodno mi se javite na mail, da se dogovorimo oko vremena i cene casova.

Zar nemas nikoga u MD Profy-ju koji zna nesto o Linuxu...ovde nas ima par koji se zezamo oko toga.

Oce da me ubede da je Windows bolji

Ma jednostavno nikog ne interesuje. I nezele da se bakcu sa time.
Postoje dvojica koji rade u UNIX-u i jedan "naucnik" za Apple, ali oni nikad nisu dostupni.:mad:
U stvari i ne zele da prenesu znanje.
Tako da kad sam to shvatio poceo sam sam da cackam po malo.
Najveci bedak je sto niko u mojoj okolini nije upoznat sa radom na takvim sistemima.
Najvise me nerviraju oni koji dizu windows do nebesa, a kad ih pitas kako ce legalizovati softver onda obore nos, ili pribegavaju buci "NIKAD OVDE NECE NAPLATITI SOFTWARE".
Jedva cekam da ih sada vidim da pitam, a u koji CD klub sada idete.

pa cuj ja ti preporucujem da krenes sa www.linux.co.yu ima i forum
ima korisnih stvari, a najbolje ces sam nauciti i od tebe samog ce zavisiti koliko ces nauciti...
Linux-ashi koje ja poznajem su uglavnom svi takvi... jako su zatvoreni i retko ko ce ti pomoci u tom smislu da ce ti drzati casove... pomoci ce, daleko od toga da nece, ali jednostvano nisu spremni da satima sede pored tebe i da ti objasnjavaju...
na internetu ima jako puno stvari vezanih za linux, samo treba sedeti, burlati po svom tom materijalu i citati, sve se da pronaci i nauciti...

ajd` srecno...

p.s. a kako si naucio windows ?

Marsovac je sve lepo rekao_Ok,nije frka da ti neko instalira linux(mogu to i ja da uradim,pokazem par fora),ali sve moras nauciti sam.

Marsovac je napisao(la):
p.s. a kako si naucio windows ?

Ma windows sam razvalio, ni sam neznam kako.
Samouk sam.
Ali bilo je to onda kada sam imao vise vremena.
Uglavnom se sve svodilo na to sto nekom ortaku skrljam sistem "slucajno", pa moro sam i ja negde da se ucim (nisam imao svoj racunar).
A potom se namucim da vratim sve kako je bilo, ili bar nesto slicno dok ne pobegnem kuci:)

Mislim ide meni i taj linux nekako ali sam se zakopo kod dve tri stvari i nikako da mrdnem.

Ako moze bar ovde neko da mi objasni kako da odem na net.
Lepo sve instaliram ukonektujem se itd...ali netscape nece da browsuje strane:(
Drugi problem je instalacija. Neznam da instaliram nista sto sam skinoi sa neta. Probali su da mi nesto objasne sa ./configure, make, i make install ili tako nesto, aki nikad nista nisam uspeo da instaliram.:confused:

nesharm je napisao(la):
pokazem par fora

To je to o cemu pricam.
Mislim fali mi nesto malo.
Nisam tolko tupav...abvvvv grrsss ojka krh....
Mislim ako znam da postavim server lako cu nauciti i ovo...valjda...

Pazi,to nije frka...a za net...ako si se ulogovao...probaj da skines mail iz kmail-a(ako koristis KDE,za GNOME ne znam,nikad ga nisam koristio....bejase mnogo nestabilan,pa se naucih KDE-u).
Poenta je da vidis da li ti uopste radi protok ka provajderu....mozes i da pingujes svog provajdera(tj. IP adresu),ako imas reply,onda je problem do netscape-a.Inace tupavi netscape mora da se ukljuci nakon konektovanja na net,inace ne radi(nema offline/online :mad: ).

nesharm je napisao(la):
Pazi,to nije frka...a za net...ako si se ulogovao...probaj da skines mail iz kmail-a(ako koristis KDE,za GNOME ne znam,nikad ga nisam koristio....bejase mnogo nestabilan,pa se naucih KDE-u).
Poenta je da vidis da li ti uopste radi protok ka provajderu....mozes i da pingujes svog provajdera(tj. IP adresu),ako imas reply,onda je problem do netscape-a.Inace tupavi netscape mora da se ukljuci nakon konektovanja na net,inace ne radi(nema offline/online :mad: ).

u kom programu se kacis ?

najverovatnije nisi uneo
u
/etc/resolv.conf sledece:

nameserver 194.106.188.2
nameserver 194.106.188.17

ovo je za sezam , a ti unesi DNS-ove svog provajdera

Otiđi na LUGY.

To je sajt udruženja korisnika linux-a u Jugi. Prijavi se na listu i pitaj šta te muči. Uvijek ima odgovora samo mora da se postavi pitanje.

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno