Šta je novo?

Problem s hladjenjem (Toshiba Satellite A210-1AO)

Zivko

Cenjen
Učlanjen(a)
08.06.2011
Poena
151
Laptop je bio u servisu (jer se opirao mojim pokusajima potpunog otvaranja) na ciscenju (od prasine). Posledica toga je da se vise ne gasi od pregrejavanja i da se procesor generalno ne greje previse (u proseku 50 stepeni, najvise 62). Medjutim, neki drugi deo, otprilike na sredini, se nenormalno greje. Toliko da se nakon 1-2h opecete ako dodirnete odole skoro kao na ringli. Takodje, Ako se tako vreo iskljuci, BIOS ne dozvoljava da se ukljuci (tj. prekine ga u fazi boot-ovanja), ali nakon ~15min na nizoj temperaturi, pokrene se normalno. Proverio sam, nije procesor. Sledece sam posumnjao na graficku, ali za nju lm-sensors kaze oko 50 stepeni. Takodje, procesor mi sve vreme stoji na 800 Mhz (umesto predvidjenih 2.0 Ghz), ali za to sumnjam na softverski problem. Moje pitanje je sledece : Da li je moguce da je u pitanju (pokvareno) nesto drugo osim sistema za hladjenje? Ako nije, zamena istog bi trebala da mi resi sve probleme sa visokom temperaturom?

Drug ima isti model. Nosio ga tri puta na servis(e), ne samo u S1, nego i u Kimtec, manjali mu cooler-e, paste, čistili, mazali ...

Nema rešenja.

ON ga leti ne može koristiti. Pokušao da ga vrati prodavcu, ali nije uspeo. Nešto nije u redu sa tom AMD serijom.

Nije imao taj problem prvih 1.5 god . Nakon toga, poceo je procesor da se pregrejava (sto je prouzrokavlo iskljucivanja), medjutim odneo sam ga na ciscenje i radio je kako treba neko vreme dok nije poceo da se pregreva na drugom mestu. Pomislio sam da je isti problem, ali ciscenje ovaj put nije pomoglo.Inace, to sto se toliko greje ne pravi neki bitan probem u radu, tj. ne iskljucuje se i slicno. Znaci cuvam ga u frizideru leti, a u medjuvremenu koristim novi koji cu izgleda morati da kupim. Hvala, u svakom slucaju.

To se hard greje 100%.Imao sam slucaj pre neki dan isto to sa fujitsu siemensom.Doduse njemu se grejao i cpu ali posle ciscenja je pao za nekih 20 stepeni.Medjutim hard disk se isto greje i dalje.Zamislite hard je pri kopiranju dostigao temperaturu od 62 stepena sto je za hard ne kriticno nego ultra puno.I ja mislim da tu nema resenja.Jednostavno lose su napravili hladjenje i to je to.

Takodje da ironija bude veca i ovo je amd platforma.I grafika i cpu je AMD :) Ne znam ja sam inace ljubitelj amd-a kod desktopa ali sto se tice laptopa intel je tu mnogo bolji u svemu.Prvo procesori su im mnogo bolji po perfomansama i mnogo se manje greju.Takodje prema nekim istrazivanjima koje sam citao kazu da se preko 50% korisnika amd laptopova zali na lose hladjenje.

Na ovom fujitsu je touchpad toliko bio vreo da ne mozes da drzis ruku.Mada da bi utvrdili 100% da je hard aj ti slikaj sa print screen temperature iz CPUID HWMonitor pa okaci ovde.A takodje jesi razmisljao mozda o podnoziju sa kulerima da kupis?Mozda ti to pomogne da smanjis grejanje :)

To se hard greje 100%.Imao sam slucaj pre neki dan isto to sa fujitsu siemensom.Doduse njemu se grejao i cpu ali posle ciscenja je pao za nekih 20 stepeni.Medjutim hard disk se isto greje i dalje.Zamislite hard je pri kopiranju dostigao temperaturu od 62 stepena sto je za hard ne kriticno nego ultra puno.I ja mislim da tu nema resenja.Jednostavno lose su napravili hladjenje i to je to.
...Mada da bi utvrdili 100% da je hard aj ti slikaj sa print screen temperature iz CPUID HWMonitor pa okaci ovde.

Bar sam siguran da nije hard disk. ,) Ne koristim ga jos otkad sam ga poslao u servis. Ostavio sam ga u kucno racunaru, jer nema od njega vajde u grejalici. Koristim Ubuntu sa Live usb-a (vec 10-ak dana). Najvise se brinem, da ne zamenim sistem za hladjenje i da onda ispadne da je nesto drugo :crash:

A takodje jesi razmisljao mozda o podnoziju sa kulerima da kupis?Mozda ti to pomogne da smanjis grejanje :)

Jesam, samo nisam siguran da bi ga pomoglo unutrasnjosti koja se pregreva. Nemam iskustva s podnozjima, mada na prvi pogled mi se ucinilo (na prvi pogled) da one ne hlade komponente unutra, tako da i nisu od bas velike pomoci. Jos jednom ponavljam da nisam imao iskustva s njima i da verovatno gresim. Zato i pitam :p Da li i koliko pomazu podnozja za hladjenje?

Bar sam siguran da nije hard disk. Ne koristim ga jos otkad sam ga poslao u servis. Ostavio sam ga u kucno racunaru, jer nema od njega vajde u grejalici. Koristim Ubuntu sa Live usb-a (vec 10-ak dana). Najvise se brinem, da ne zamenim sistem za hladjenje i da onda ispadne da je nesto drugo

Zato sam ti i rekao da okacis sliku CPUID HWMonitor da vidim sta ga zeza :) Ovako napamet mogu samo da nagadjam.Mada sta god bilo resenje ostaje isto.Podnozije sa kulerima.Ne znam dal ce da pomogne i nisam siguran 100% ali drugog resenja nemas.Sistem za hladjenje u samom laptopu ne mozes promeniti.To ti je sto ti je.Jedino sta servis moze da odradi jeste menjanje celog kulera i stavljanje nove termalne paste.Ako si im slao laptop predpostavljam da su nesto od toga vec radili.

Najveci problem kod laptopa nije toliko nekvalitetan kuler kao sto je lose organizovano hladjenje.Ako je laptop napravljen tehnicki lose onda ne pomaze nista osim da ga koristis u zamrzivacu :D U svakom slucaju imas resenje da trazis da ti zamene skroz kuler i stave termalnu pastu ili da kupis podnozije sa kulerima pa da probas sa time.Trece resenje ja iskreno ne vidim.Sto se tice podnozija najbolje da otvoris temu ovde pa da i odgovori neko strucniji.Ja iskreno ne znam koje je extra.Mislim vredi uzeti neko kvalitetno da ti odradi posao :)

Vrh Dno