Šta je novo?

Problem (rekao bih) sa PTT ADSL

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Dve godine koristim PTT ADSL...
Desavalo mi se u zadnjih par meseci svaki put kad se konektujem da se kompjuteru ucini da veze vise nema i onda bih morao da refreshujem stranicu.
Ako gledam npr. neki stream, jednostavno bi se zaustavio i dalje nista.
Ono sto me je posebno nerviralo je to sto se desavalo da kad ponovo pokrenem taj isti video, on se zaustavi na potpuno istom mestu?!
Pored svega toga desavalo se da veza "kao pukne", tj. zvanicno sam i dalje konektovan, ali kompjuter je u potpunosti offline i tada je jedina pomoc disconnect, pa ponovo connect...

Bio sam UBEDJEN da sam pokupio neko njesra i da ce reinstalacija XP-a resiti problem.
Juce je ubacen novi HD, a stari nisam jos ni povezao, tako da je nemoguce da je nesto zaostalo. Nisam povezivao nikakav flash i sl.

Sad kada sam krenuo da skidam iTunes, dodje do 11,1MB i stane. Koliko god puta da sam pokusao, skine 11MB vrlo brzo, a onda se zaustavi.

Da li je moguce da je to do provajdera ili mi je komp psihosomatski oboleo? :sceptic:

Moguće je da je do modema. Mene je tako dva meseca zezao Asusov USB modem. Počem da skidam nešto i nikad ništa ne završi. Prekine najčešće u prvih 10-15 %. Zvao sam teh. podršku. Oni naravno nemaju pojma o čemu se radi. Kažu, signal OK. Neće da kažu, "Aj dođi po drugi modem." Kupim D-linkov ruter i da vi'š kako radi! :guitar:

Promeni default MTU na 1400 za pocetak ako ruter/modem uopste poseduje tu opciju !

Moguće je da je do modema. Mene je tako dva meseca zezao Asusov USB modem. Počem da skidam nešto i nikad ništa ne završi. Prekine najčešće u prvih 10-15 %. Zvao sam teh. podršku. Oni naravno nemaju pojma o čemu se radi. Kažu, signal OK. Neće da kažu, "Aj dođi po drugi modem." Kupim D-linkov ruter i da vi'š kako radi! :guitar:
Modem je ASUS (AAM6000). Kad sam u 2007. imao problem sa kompom, oni su mi predlagali zamenu modema, ali kad su culi da je ASUS onda su rekli da uglavnom njihovi korisnici koji imaju probleme vezano za ADSL koriste drugi modem, pa zamena tog modema Asusovim najcesce zavrsi posao. Ispostavilo se tada da mi je ploca obarala komp, pa je nabavka nove uspesno resila tadasnji problem.

Zbunjuje me to sto je net vise od godinu dana funkcionisao normalno. To prekidanje interneta je pocelo oko nove godine. Nekad ga samo fiktivno prekine, na kratko, a veza ostane funkcionalna. Komp se na nekoliko sekundi ponasa kao da je offline, a onda proradi sve. Redje se desavalo da se veza totalno zaustavi i tada bih morao da se diskonetujem i ponovo konektujem.

Da bih bio siguran da se ne ponovi posto je UZASNO IRITIRAJUCE, zamenio sam hard, reinstalirao XP, nisam prikljucio stari hard, koristim Chrome umesto IE, promenio sam antivirus... :wall:

Ne bi trebalo da bude do kompa, a ponavljam net je dugo funkcionisao bez ovih problema...?

Modem je ASUS (AAM6000). Kad sam u 2007. imao problem sa kompom, oni su mi predlagali zamenu modema, ali kad su culi da je ASUS onda su rekli da uglavnom njihovi korisnici koji imaju probleme vezano za ADSL koriste drugi modem, pa zamena tog modema Asusovim najcesce zavrsi posao. Ispostavilo se tada da mi je ploca obarala komp, pa je nabavka nove uspesno resila tadasnji problem.

Zbunjuje me to sto je net vise od godinu dana funkcionisao normalno. To prekidanje interneta je pocelo oko nove godine. Nekad ga samo fiktivno prekine, na kratko, a veza ostane funkcionalna. Komp se na nekoliko sekundi ponasa kao da je offline, a onda proradi sve. Redje se desavalo da se veza totalno zaustavi i tada bih morao da se diskonetujem i ponovo konektujem.

Da bih bio siguran da se ne ponovi posto je UZASNO IRITIRAJUCE, zamenio sam hard, reinstalirao XP, nisam prikljucio stari hard, koristim Chrome umesto IE, promenio sam antivirus... :wall:

Ne bi trebalo da bude do kompa, a ponavljam net je dugo funkcionisao bez ovih problema...?

Nema šta da mu misliš više. Do modema je. Možda bi mogao novi drajver da to reši ali na sajtu Asusa, ima drajver iz 2002. ili tako nešto. Menjaj modem.
I meni je na PTT adsl neko vreme taj modem radio dobro i oko nove godine, milsim kad su povećali brzinu sa 1Mbit na 1,5 Mbit, tad je počeo da pravi hrobnične probleme sa downloadom. Izludeo me je bio na Rapidshareu. Nisam mogao da skinem ništa veliko. Nijedan fajl od 100 Mb. Poneki manji je prolazio. Nije mogao da završi update sistema na update.microsoft.com, ni update Kasperskog.
Inače, i kad je radio download, česte su bile greške u browseru pri surfovanju.
Pri startovanju Windows-a, drajver za modem se ne učita pa mora restart. U zadnje vreme se dešavalo da se gubio ADSL signal. Reko bi čovek da je do provajdera. Nije. Modem je krš. Izgleda da taj Asus uopšte neće da radi kako treba na brzinama većim od 1Mbps:mad:

jedino sto si zaboravio je IP adresa jer PTT ocigledno ima problem sa pojedinim grupama a narocito sa 82.x.x.x
isti problem je resen jednim telefonskim pozivom :d

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1726469&postcount=84

jedino sto si zaboravio je IP adresa jer PTT ocigledno ima problem sa pojedinim grupama a narocito sa 82.x.x.x
isti problem je resen jednim telefonskim pozivom :d

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1726469&postcount=84

Ne isključujem mogućnost da promena IP opsega popravi stvar, ali kod mene je rešen problem zanemom modema. Znači umesto Asus USB meodema D-link adsl ruter. Konekcija ide isključivo preko IP opsega 82.xxx.xxx.xxx bez ikakvih problema.

Ne isključujem mogućnost da promena IP opsega popravi stvar, ali kod mene je rešen problem zanemom modema. Znači umesto Asus USB meodema D-link adsl ruter. Konekcija ide isključivo preko IP opsega 82.xxx.xxx.xxx bez ikakvih problema.

ja dok sam bio na PTT (skoro 4 godine) sve vreme sam imao Asusov ruter i sve je bilo u redu do letnjih meseci kad su uvek imali odvratan packetloss (nemoguc gaming)

takodje sam primetio da PTT voli da maltretira korisnike jeftinijih paket (ocigledno su im daju manji prioritet)
svi moji poznanici koji su imali slicne probleme na PTT su to resili prelazeci na tada najvecu brzinu...

Ja sam takav problem rešio smanjivanjem MTUa u podešavanjima rutera. Sagem F@st 1200.

taj Sagem i nemoze ni da radi ako mu se prvo ne podesi MTU
pre ~2godine nisu znali u podrsci PTT sha je MTU a kamoli da ti objasne kako sa setujes

Pa normalno da ne može, dok se ne podesi, samo što u upustvu stoji da se vrednost stavi na 1400 ili 1492. Meni je bilo setovano na 1492, i kada sam vezao na kućnu mrežu treći računar, počeli su problemi, slični gore opisanima na svim računarima. Posle nađoh da može do toga doći kada se dodaju računari na kućnu mrežu, iza rutera, i da treba da se smanji MTU, mene je sada mrzelo da tražim koji bi mi bio maximalni funkcionalni MTU, a i ne znam da li bi možda zezalo nešto kod PTTa da je stavljena neka druga vrednost od ovih preporučenih, pa sam stavio na 1400 i od tada sve radi kao i ranije.

Pa normalno da ne može, dok se ne podesi, samo što u upustvu stoji da se vrednost stavi na 1400 ili 1492. Meni je bilo setovano na 1492, i kada sam vezao na kućnu mrežu treći računar, počeli su problemi, slični gore opisanima na svim računarima. Posle nađoh da može do toga doći kada se dodaju računari na kućnu mrežu, iza rutera, i da treba da se smanji MTU, mene je sada mrzelo da tražim koji bi mi bio maximalni funkcionalni MTU, a i ne znam da li bi možda zezalo nešto kod PTTa da je stavljena neka druga vrednost od ovih preporučenih, pa sam stavio na 1400 i od tada sve radi kao i ranije.

khm obzirom da imam kvalitetnu liniju MTU na ptt mi uvek bio 1492 bez obzira koliko racunara zakacio iza rutera
verovatno ti je problem sto nisi podesio isti MTU/RWIN i na mreznim prikljucima u racunarima u mrezi, nego ti je ostao default

cudno da su ljudi brzo zaboravili "ruzne reci" MTU, MSS, RWIN, ACK, TTL

Nikad MTU na PTT-u nije bio veci od 1400, na 1492 je recimo praktivcno nemoguc rad sa ftp-om, mnogi sajtovi se nece otvarati do kraja itd.
Problem se povecava povecavanjem brzine, sto veci bandw. veci je gubitak.

khm obzirom da imam kvalitetnu liniju MTU na ptt mi uvek bio 1492 bez obzira koliko racunara zakacio iza rutera
verovatno ti je problem sto nisi podesio isti MTU/RWIN i na mreznim prikljucima u racunarima u mrezi, nego ti je ostao default

cudno da su ljudi brzo zaboravili "ruzne reci" MTU, MSS, RWIN, ACK, TTL

Pa moguće, moguće, ne bi meni to nikada palo na pamet da proverim da nisam našao negde na netu ovu informaciju, znači moguće je i da je ovo što ti kažeš, mada sada radi super, tako da ne bi da prčkam.

A inače pre ovog mi je net super radio i na 1492, znači i FTP i P2P i HTTP

Nema šta da mu misliš više. Do modema je. Možda bi mogao novi drajver da to reši ali na sajtu Asusa, ima drajver iz 2002. ili tako nešto. Menjaj modem...
Upravo tako. Poslusao sam te, pozvao PTT, rekli su mi da dodjem po Sagem. Otiso...
Problem resen! Hvala. :wave:

Vrh Dno