Šta je novo?

Problem - racunar nece da se ukljuci

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Racunar nece da se ukljuci!
Ima novo ispravno napajanje (probano na drugom racunaru)
Hard disk
DVD
Graficku (najobicniju AGP)
256 MB memorije
Ploca je Matsonic MS8167C

Znaci racunar je skroz standardan! Kada pritisnem power dugme samo za trenutak racunar krene da radi, zavrti se ventilator na cooleru procesora i ventilator na napajanju i nakon 3 sekunde prestane da radi i vise nigde ni makac!!!
U cemu moze da bude problem ? Da li je moguce da se ploca pokvarila i da li mogu na naki drugi nacin da pokrenem ovaj racunar osim na power dugme (recimo nekim prespajanjem dzampera)

Ako je kvar do ploce kako to mogu sa sigurnoscu da utvrdim ?

Unapred hvala na svakoj pomoci

Poslednja izmena:
Mozda je ploca.

Pretpostavljam i ja da je do ploce, ali kako to sa sigurnoscu da utvrdim ?

Mexa je napisao(la):
Pretpostavljam i ja da je do ploce, ali kako to sa sigurnoscu da utvrdim ?

Nazalost, jedini 100%-tni nacin je da probas plocu sa garantovano ispravnom memorijom (ili jos bolje vise njih da imas na raspolaganju) i garantovano ispravnim CPU-om, grafickom i napajanjem.

Ali ovako, za pocetak resetuj CMOS, promeni slot memoriji, i izvadi i ponovo ubaci graficku... mozda ti se posreci...

100% neispravna ploča. To se i meni dešavalo sa novim MSI pločama. Pogotovo ta tvoja Matsonic. Probaj drugu ploču, ili ako to ne možeš, isprobaj druge komponente (memoriju i procesor na drugom). Ako rade, onda je ploča - logično.

To ti je jednino resenje. Probaj komponentu po komponentu i onda si siguran sta nije u redu.
Jedno pitanje, da li se skroz u mrtvi kada prodje to malo rada sto cujes posle pritiskanja dugmeta power? I da li si sto posto siguran da je napajanje ispravno?
Ako si siguran za napajanje, onda proveri plocu, jer simptomi govore da je najverovatnije ploca.

Aj pa javi da znamo.

Probaj jos jednom napajanje.

poz Barabo...

bilo je munja da i ploca i procesor i napajanje rade ali napajanje nece da radi sa tom i tom plocom
kao sto rekose, treba ti ceo ispravan slican komp pored tebe da bi ustanovio sta zeza

[DF] NEMANJA je napisao(la):
100% neispravna ploča. To se i meni dešavalo sa novim MSI pločama. Pogotovo ta tvoja Matsonic. Probaj drugu ploču, ili ako to ne možeš, isprobaj druge komponente (memoriju i procesor na drugom). Ako rade, onda je ploča - logično.

Hajde molim te nesto blize o tim novim MSI plocama, koji modeli su u pitanju jer je meni posle vise stotina MSI ploca nije desilo nista slicno?

Ako si siguran da je napajanje ispravno, najverovatnije je problem do ploce.
Pozdrav!

Probaj: izvadi kabl za napajanje iz struje ali nemoj da iskljucis napajanje na prekidac. Pritisni power botton nekoliko puta, sacekaj 10-15min bez ista da diras i opet ukljuci racunar u struju pa opet probaj da vidis da li radi.

Ja bi rekao da je ploca. Ali postoji i mogucnost da si negde sa nekim od srafova za pricvrscivanje ploce napravio kratak spoj. Meni se to jednom desilo i zamenio sam sraf sa onom plastikicom koja se takodje koristi za pricvrscivanje i sve je posle bilo OK.

To je isto jako cest slucaj, ali da bi doslo do toga, mislim da bi bili drugaciji simptomi. Ovo je sigurno vezano za napajanje, negde bilo na ploci neki kontakt ili.....
Samo da se dobro ispretrese i to je to..

Mexa je napisao(la):
Ima novo ispravno napajanje (probano na drugom racunaru)

Probaj to napajanje sa drugog kompa. Meni se recimo desilo da se racunar ukljuci ali cim zavrti CD da se ugasi. Ispostavilo se da je napajanje neispravno pa nije imalo snage da pokrene CD. Zamenom napajanja je resen problem.
Posto si naveo da se komp gasi posle 3 sekunde, moguce je da pri aktiviranju neke komponente (recimo graficke) omane napajanje... Ako zamena napajanja ne pomogne, pre nego sto se okomis na plocu, isprobaj memoriju i graficku na nekom drugom kompu... pa javi.

zokis je napisao(la):
Ja bi rekao da je ploca. Ali postoji i mogucnost da si negde sa nekim od srafova za pricvrscivanje ploce napravio kratak spoj. Meni se to jednom desilo i zamenio sam sraf sa onom plastikicom koja se takodje koristi za pricvrscivanje i sve je posle bilo OK.

...i ovo sam zaboravio. Negde sam procitao, da ploca moze da pravi probleme ako lose legne u kuciste, npr. ako su neki srafovi labavi a neki previse pritegnuti pa se malo iskrivi... Nije mi se to desavalo ali ko zna, moze da pomogne. Dakle, olabavi sve srafove da ona zauzme "prirodan" polozaj...

Najverovatnije je nesto u kratkom spoju.
Mexa izvadi sve iz kucista,pa probaj na stolu - samo ploca,CPU,memorija i graficka.

Ako imas PCI graficku probaj kako se ponasa sa njom.Jednom sam jednu MS 8137 tako pokrenuo.

I za kraj
Matsonic ploce uopste nisu lose koliko ih neki ocrnjuju...

Nisi rekao koje je snage napajanje!Moj savet je da probas sa nekim jacim napajanjem, jer to mozda nema dovoljno snage i made in tunguzija (kao i 98%) bla,bla...!Ako se ponovi isto, neko vec rece da lepo izvadis sve iz kucista na sto i probas tako jer je verovatno nesto u spoju!Meni se desavalo kada sklopim potpuno nov racunar i prikacim prednji USB to kresne na par sekundi i ugasi ga-dobro sam se oznojio dok nisam ukapirao sta zeza-a sve je bilo prikaceno kako treba!Posle kada prvi put upalim racunar i sve to vratim (prednji USB) radi normalno :wall: !Nikada mi nije bilo jasno u cemu je problem,a ponovilo mi se vise puta! :crash:

Dakle...

Dakle ploca je bila u pitanju. Crkla je!
Zamenio sam plocu i racunar sada radi...
Sta reci osim da sam izgubio suvise vremena dok sam sve pokrenuo da radi...

Hvala svima na pomoci, procitao sam ovde barem 5 korisnih saveta i neke stvari na koje cu obratiti vise paznje ubuduce.

Pozdrav

NEMANJA je napisao(la):
100% neispravna ploča.

Baraba je napisao(la):
Ovo je sigurno vezano za napajanje

Pa ladno je mogao da bude i loše namontiran kuler na procesoru, zar ne?
Kako može neko nešto ovako da garantuje, a da nije vidovit?

Poslednja izmena:
case closed :smoke: -tako to rade americki pozitivci u vecitoj borbi sa kriminalom
case closed :type: -tako to rade kompjuterasi
zakljucavam :alo: -tako to rade moderatori

dsk je napisao(la):
case closed :smoke: -tako to rade americki pozitivci u vecitoj borbi sa kriminalom
case closed :type: -tako to rade kompjuterasi
zakljucavam :alo: -tako to rade moderatori

Što misliš da je ovaj thread za brisanje? Pa ovaj forum ne bi bio šta jeste da čovek ne može da u search-u ukuca problem i pronađe rešenje istog. Samo sam se pitao zašto ljudi garantuju ono što nije sigurno.
Ae.

Poslednja izmena:
nisi ukapirao salu!!!
thread nije za brisanje naravno, niti sam bilo gde napisao da jeste...

i meni bode oci ono 100% ali neki ljudi jednostavno vole da budu iskljucivi i imaju prava na to. ako pogode onda su 100% u pravu, ako ne onda su 100% pogresili... nemam nameru da ih prozivam zbog toga. ja volim i kada gresim da budem neki procenat u pravu :,,:

Poslednja izmena:
plocha , ja sam tako pokvario 3 ploche na jedno sito napajanje ,i to je bilo energomax

Ovo je sada 100% resen slucaj pa bi mozda bolje bilo da ga lepo procitamo jer je prepun dobrih saveta, a vi ga zatvarajte koliko hocete, moderatori znaju sta drzi ovaj forum.

ok. slusamo te....

Poslednja izmena:
@Fade

"plocha , ja sam tako pokvario 3 ploche na jedno sito napajanje ,i to je bilo energomax"

Energomax?

napajanje ume da zezne stvar

Vrh Dno