Šta je novo?

problem procesor i5 13500

danijel_T

Cenjen
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 13500 & DEEPCOOL AK400 ZERO DARK PLUS
Matična ploča
Gigabyte B660 GAMING X DDR4
RAM
2x8 gb 2133mhz
GPU
Asus Dual Radeon RX 6650 XT- 8176 MB - GDDR6 2190 MHz
Storage
Samsung 860 EVO (MZ-76E500B) SSD disk 500GB SATA III 2.5", SEAGATE 1TB 3.5'' SATA3 7200rpm 64MB BarraCuda - ST1000DM010,
Zvuk
Z313 Speaker System with Subwoofer
PSU
NZXT napajanje C Series C750 - NP-C750M-EU
Kućište
Fractal Design Meshify 2
Monitor
LG 27GP850P-B
Miš & tastatura
LOGITECH G502 X, Redragon Noctis Pro K632NB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ovako imam procesor i3 12100f, maticna: B660 GAMING X DDR4, memorija :HyperX FURY Memory Black. 16gb. Hteo sam da unapredim procesor na i5 13500 (generacija iznad). Naravno pre nego sto sam stavio novi procesor u maticnu plocu, updateovao sam bios na najnoviju verziju da novi procesor mogao da radi. Medjutim nakon stavljanja novog procesora u maticnu plocu, komp vise nije hteo da se bootuje (rade ventilatori ). Stari procesor sam vratio i komp normanlo radi. Sta mi je ciniti da komp proradi sa novim procesorom?

dal si bios updejt radio dok je bio stari cpu, il si radio bez cpu sa q-flash opcijom...

probaj ponovo normalno preko biosa il Q-flash..
taj prvi put kad nije htjeo da butuje, jesi li pokusavo uci u bios da provjeris pod boot option jel ti instalacioni ssd izabran prvi..

probaj ponovo normalno preko biosa il Q-flash..
taj prvi put kad nije htjeo da butuje, jesi li pokusavo uci u bios da provjeris pod boot option jel ti instalacioni ssd izabran prvi..
Znaci sliku ninakvu nisam dobijao, nisam mogao ni uci u bios, kada je nov procesor bio stavljen.

Nazalost, ni to ne pomaze. I dalje ne dobijam sliku?

Probaj da ubodes monitor na plocu, vidi da li se nesto desava, i5 13500 ima integrusu.

okaci CPU-Z da vidimo koji BIOS imas trenutno.

Na Gigabyte sajtu stoji upozorenje za ovu ploču za BIOS F20. Proverite ovo.

"Please make sure Intel VMD driver is updated to v19.5 or above before installing 13th Gen Processors.
Windows crashes with 13th Gen Processors when Intel VMD (RAID) has been configured on 12th Gen without v19.5 updated."

Samo da napomenem da se i meni ovo desilo, na AM4 ploči, nisam uspeo da rešim kvar... samo da znate dešava se i da nema veze sa Intelom.
nakon update biosa, msi b450 nije hteo da prepozna dva novija AMD procesora... na ploči je svetlila ikonica za cpu.
...hoću reći cpu debug lampica je svetlela.
nisam našao rešenje, ploča je kod drugog vlasnika sada (pešao sam na intel).

Samo da napomenem da se i meni ovo desilo, na AM4 ploči, nisam uspeo da rešim kvar... samo da znate dešava se i da nema veze sa Intelom.
nakon update biosa, msi b450 nije hteo da prepozna dva novija AMD procesora... na ploči je svetlila ikonica za cpu.
Koja MSI B450 ploča je bila u pitanju?!

Nazalost, ni to ne pomaze. I dalje ne dobijam sliku?

jesi probo preko q - flash...imas na yt kako se radi...okaci koji bios je trenutno..ides win+r i u run kucas msinfo32, a mozes odmah u windows search box kucati msinfo32..

@spavac22
ne mogu ući u windows, ne mogu ući u bios uopšte.
jedino ventilator na kuleru radi, cpu ne daje znak života
2400g je normalno radio na novom biosu, ali sam ga prodao (što je greška, prvo treba kupiti procesor pa onda prodati stari... ali sad je kasno)
5700g i 5600g ni najmanje znake života ne daju.

sad tek skontam ti nisi postavljac teme..ne znam zasto me citiras ono sto sam napiso danijelu_t..

Prpbap sam i na DP port na maticnoj i dalje nisam dobijao sliku
Capture.PNG
Evo slika gde pise verizja BIOS-a
Probacu i preko q-flasha ali kao sto kaze Zorkos i ja ne mogu uci u BIOS, rade ventilatori ali nema slike. Vidim na redditu da mnogi imaju taj problem, u pitanju su B660 ploce.

Ako već nisi pokušao, izvadi grafičku pa probaj onda upaliti sa novim procesorom.

OK mislim da bi trebao dok je 12100 u ploci instalirati Intel Management Engine Firmware [2232.71.59.0]
Nakon toga probaj ubaciti 13500. Ako nece da baci sliku, vrati 12100 i ponovo "updatuj" BIOS na F28
1712047204116.png

Samo da javim da je resen problem. BIOS je vracen na verziju koju originalno podrzava i5 13500, i tada je proradio a onda je opet azuriran BIOS na najnoviju verziju. Cudan problem, ali eto reseno je.

Nazad
Vrh Dno