Šta je novo?

Problem prilikom startovanja računara

dingdong

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2007
Poena
305
Od nedavno imam problem pirlikom paljenja računara. Kada ga startujem, sve ide normalno, prođe POST, dodje do dela Loading operating system i tu se ugasi. Nakon 2 sec ponovo se upali i onda sve radi normalno, startuje se Windows i nemam nikakvih problema.

Konfiguracija:
config.JPG

Napajanje: chieftech 700w
Memorija: Mushkin blackilne, trebalo bi da radi na 1600MHz

E sad, napomenuo sam da bi memorija trebala da radi na 1600, ali ona radi na 1333. Tu je verovatno nastao problem. Pokušao sam (i uspeo) da dignem memoriju na 1600 tako što sam FSB digao sa 133 na 200, ali sam zaboravio (ni sam ne znam kako) da spustim množilac za CPU, tako da mi je procesor jedno vreme radio na 4.0 Ghz (max. predviđeno je 3.2 GHz). To sam primetio tek nakon mesec dana kada mi je prilikom igranja igrice komp zablokirao. Inače komp koristim najčešće za surfovanje i gledanje video sadržaja tako da nije bio pod velikim opterećenjem. CPU hladi megahalems sa 2x12mm ventilatora, pa je temperatura CPU-a bila oko 65C (osim u trenutku kada je zablokirao, kada je verovatno premašio). Nakon toga sam sve vratio na staro, i od tada je počeo gore pomenuti problem.

Ako trebaju slike iz BIOS-a, mogu naknadno da ih okačim.

Ima li neko ideju gde je problem?

Tvoj procesor radi sa DDR3 memorijama na 1066 ili 1333, pa kao sto i sam kazes nastao je problem kada si stavio na 1600.

E sad, ako si ponovo ucitao fabricka podesavanja, nemam pojma sta bi mogao biti problem.

Mozda da proveris u kakvom je stanju hard. Instaliraj HD Sentinel pa vidi.

I reset BIOS-a za svaki slucaj.

Dok je memorija bila postavljena na 1600 mhz (200 X 8) i dok je procesor bio na 4 GHZ (200 X 20) sve je radilo ok. Tek kada sam vratio podešavanja na normalno i kasnije na auto, tek onda se javio problem.
Ne verujem da HDD može da bude problem, u pitanju je SSD, i pritom, ne pravi mi nikakvih drugih problema. A i da je HDD, zašto bi mi bootovao svaki drugi put sa cold start-a.

probaj idazamenisbios bateriju mozda ona zeze

Ako si prethodno učitao XMP, isključi ga pa resetuj "optimized defaults" u BIOS-u.
Probaj i "fail-safe defaults".
Ako si bio ostavio voltaže na AUTO tokom overkloka nije nemoguće da je ploča izašla iz specifikacije što se tiče VTT-a i trajno degradirala CPU. Pitanje je da li je mesec dana dovoljno za tako nešto i na koliko je ploča držala VTT. Verovatnoća minimalna.

Probao sam i reset BIOS-a "optimized defaults" i "fail-safe" i dalje isto... razmišljam se da reinstaliram windows, možda on zeza.

Da li si testirao napajanje testerom? Mozda ono nije nesto ok. Kao sto su rekli, moze da bude i Hard disk, ja obicno koristim Viktoriju iz Hirens Boot-a, nepogresivo pokazuje ako je HDD uzrok cak i ako prolazi Low level test celog hard diska. Ona ti pokaze da li ima spore sektore (ne lose) koji takodje mogu da tako zezaju kao kod tebe.

Probao sam da bootujem ubuntu sa USB-a i isto mi se dešava. Prvi put se restartuje, drugi put radi sve normalno. To bi trebalo da isključi HDD kao uzrok...

Jesi čačkao u boot opcijama UEFI/Legacy?

Izvini, zaboravio sam na konfiguraciju tvoju potpuno pa sam predlagao svašta. Imam ja i5-760 na P55-USB3.

Voltaže:
LLC [Disabled]
Vcore [Normal] za početak ili [1.26250] za probu drugi put ako se ništa ne popravi
Dvid [+0]
Sve ostale na [Normal]

Na drugim stranama:
Clock Ratio [20x]
Bi-Dir PROCHOT [Disabled]

Nazad
Vrh Dno