Šta je novo?

Problem prilikom OC-a

• Začetnik teme Začetnik teme iggi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

iggi

Čuven
Učlanjen(a)
23.03.2004
Poena
610
Rekoh sebi pa da probam i ja, i probao sam ..... sad naravno nista ne radi.
Imam soltek 75frn2-l plocu, xp2000+ i ddr400 memoriju mnozioc procesora sam stavio na 9 a fsb 200, koliko sam razumeo taj procesr bi bez problema trebalo tako da radi ali izgleda da sam ipak nesto pogresno razumeo posto se racunar posle toga probudio jos samo jednom i stigao da pokaze da je procesor amd xp 1800 (bas tako kao sto sam i napisao) i posle muk nista mrtav je, napone nisam dirao. Probao sam da resetujem cmos (ili tako nesto) po uputstvu iz knjizice (koju sam dobio uz plocu) ali opet nista, vadio sam memoriju ( 2 modula) stavljao samo jedan.... nista. Jedino sto sam primetio je da kad izvadim oba memoriska modula i upalim racunar kuler na grafickoj (9600xt) posle 10 -20 sekundi prestane da radi. Svi ovde sigurno imaju mnogo vise iskustva od mena sa ovim pa da li se nekom mozda desila slicna stvar to jest jel umro....

Probaj da izvadish bateriju od BIOSA (skroz) i onda ostavish Clear CMOS jedno 15 min (popijesh kafu, opustish se) pa onda vratish bateriju i probash. Ako ni to ne uspe, i ako ti je ploca pod garancijom, vracaj je...

Baterju sam ves probao da izvadim ali ne u kombinaciji sa clear cmos, i u knjizici jos pise da je potrebno drzati insert taster pri paljenju racunara kada se uradi clear cmos u cemu je trik

e pa jako si pogresio nemozes tek tako da oveclokujes da stavis mnozilac na toliko fsb.
vec dizes polako jedan po jedan fsb po fsb.
i kad ti se pokazuju nestabilnosti vratis nazad i to je max :wave:

iggi je napisao(la):
Baterju sam ves probao da izvadim ali ne u kombinaciji sa clear cmos, i u knjizici jos pise da je potrebno drzati insert taster pri paljenju racunara kada se uradi clear cmos u cemu je trik

Pa probaj pa javi shta si uradio, inace to drzanje "Insert" dugmeta pri bootu konkretno na mojoj (a i josh par ploca koje sam ima prilike da cackam) koristi da ti BIOS bootuje sa default vrednostima bez obzira kako je prethodno nameshten...

Posto sam sada na poslu javicu sutra sta sam uradio, ali me interesuje ako je nesto crklo sta to moze da bude

pa, moze da bude bilo sta, ali ne verujem da ti je bilo sta crklo, tako od jednom, mislim koliko ja znam to se jos uvek nije desilo.

znaci.. koliko sam shvatio treba da izvadim baterju i cekam ako to ne uspe sta onda

Otkud znam, jednostavno mi je tesko da poverujem da ti je nesto tek tako riknulo, uvek mozes da rasklopis ceo komp i da ga ponovo sklopis, ako ti ne radi, onda se daj u poteru sta ti je riknulo. Ali ako ti je stvarno nesto riknulo ti si onda njaveci baksuz na svetu.
Ali ako ti ne proradi komp onda ga ti lepo odnesi na reklamaciju i tamo u servisu ce 100% da proradi, pazi sta ti kazem marfi je to...

A svi se slazemo da Marfija treba ubiti, ustvari prvo malo muciti 🙂

Poslednja izmena:
ajde iggi, nishta nije neobjashnjivo, samo ne mozzemo sve da znamo u svakom trenutku🙂
nego, javi ti nama shta je bilo na kraju u servisu, da mozzda pomognemo i nekom ko naleti na slichnu 'minu'😉

i , moram da dodam, redosled Clear CMOS operacije je: ugasish komp, izvuchesh kabl za napajanje, izvadish bateriju, prespojish jumper na poziciju za Clear CMOS ( za svaku plochu mozze da bude drugachije, generalno ima tri pina, jumper stoji na 2 po default-u, pomerish ga za jedan pin tako da 'uhvati' slobodan i srednji)..
sachekash 10-tak minuta..
vratish jumper u prethodnu poziciju, vratish bateriju ( ne obratno), ubodesh power cable, ukljuchish komp

redosled akcija NIJE proizvoljan!

ajde pa javi shta je bilo

pozdrav

ma kako nije, izvadis bateriju, komp se sam ugasi, prespojis dzampere, pogledas koji su pravi dzamperi koje treba da prespojis, prespojis ponovo dzampere, izvadis kabel za struju iz napajanja, vratis bateriju, vratis kabel, upalis racunar, setis se da vratis dzamper, ponovo upalis racunar, vratis i onaj dzamper sto si greskom premostio, nadjes bateriju koja je u medjuvremenu ispala iz lezista jer je nisi dobro vratio, vratis bateriju, upalis komp, izvadis bateriju i stavis je kako treba ovoga puta, upalis komp, izvuces kabel za struju iz napajanja, zatvoris kuciste, odneses ga do auta pa u servis...

LOL bilo je zanimljivo citati ovaj post 😀

Izgleda da je poenta bila u kafi, uradis sve sto treba pa popijes kafu i onda sve vratis na mesto, a visak delova bacis...
I radi.. za sad

@iggi: Da svi se slazemo da Marfiju treba ucu u trag, obesiti ga za ja**a i muciti do sudnjeg mu dana da obrne kletvu (zakone) koju je bacio na ovaj jadni narod :d :d :d
Ne, ne pogresio si, delove ne bacas nego dajes meni, ja vec znam sta cu sa njima 😀

Ako imas srece (i hrabrosti posle ovog sto ti se sad desilo) mozda tvoj procesor i moze da radi na 200fsb ali poznato je da AMD hoce da mu se malo nasviraju naponi prilikom oc-a.

kakve ima veze procesor sa fsb-om ???

verovao ili ne , ja isprava nisam, a i dalje mi je cudno, ima i takvih koji nece preko nekog FSB-a (mislima na AMD TB-b)....za intela ne znam.

Ma, cini mi se da je sve to do ploce. Znam imao sam neki mnogo uvrnut slucaj, sa jednom bartonom ubacim ga stavim fsb na 167 i nece, stavim 166 i digne mnozilac, ono radi (DDR400 memorija), ali taj isti procesor je kada sam ga stavio u drugu plocu radio na 220*10 sa default naponom ???

jasno da moze da bude i do ploce, ovaj primer o kome sam pricao je kod Ser_Zileta na 8rda3i ploci, kaze covek da je stavljao druge procove i da su radili na vecem FSB..mada, ploca je mercury rda3i...ali opet...

Poslednja izmena:
Stvarno nisam upoznat sa tim varijantama.

Nazad
Vrh Dno