Šta je novo?

Problem pri povezivanju kompa i tv-a

• Začetnik teme Kokos
  • Datum pokretanja
K

Kokos

Guest
Ovako problem je sledeci,onoga momenta kada prikljucim sa video karte tv qut na televizor izbaci mi fid sklopka ( znaci napon od 220 volti nestane u celom stanu).Ovo se ne desava kada iz televizora izvucem antenski kabal ( inace je antenski kabal prikljucen na gradsku kablovsku televiziju).Posto mi je stvarno smor da se svaki put zavlacim iza televizora kada hocu da pogledam neki film postoji li neko resenje za doticni problem.

A ja mislio da ja imam problem sto mi slika ode u 3 lepe dok ne iskljum antenu od kablovske. Izgleda da ti pojacivaci signala kod vas imaju lepo napajanje. Ne znam da li moj problem ima veze sa tim tvojim, ako ima, probaj na krajeve antene stavis 2 blok kondenzatora malog kapaciteta, jedan na oklop drugi na srednju zicu.
A mozes da probas da uzemljis oklop od antene.

Da nisi overclock-ovao televizor ? :)

Hajde priznaj, koliko imas u TVMark-u :)

Kokos je napisao(la):
Ovako problem je sledeci,onoga momenta kada prikljucim sa video karte tv qut na televizor izbaci mi fid sklopka ( znaci napon od 220 volti nestane u celom stanu).Ovo se ne desava kada iz televizora izvucem antenski kabal ( inace je antenski kabal prikljucen na gradsku kablovsku televiziju).Posto mi je stvarno smor da se svaki put zavlacim iza televizora kada hocu da pogledam neki film postoji li neko resenje za doticni problem.
Pazi situaciju :mrgreen:
Kad god nesto petljam na relaciji Antena-Video-TV u dnevnoj sobi, obavezno me drma struja kada dotaknem masu (spoljasnji metalni neizolovani deo antenskog kabla) i pokusam da ga ubodem izmedju TV-ant ulaza i Video-Ant izlaza !
Sto znaci da se izmedju 2 mase (ili u prevodu - antena na krovu (zajednicka) ili kabl iz ravodne kutije koji dolazi iz kablovse mreze i masa u samom TV-u razlikuju za poveci elektricni potencijal (citaj: javlja se napon).
Merio instrumentom - i iznosi oko 50 volti sto je pogubno tj. na granici u vecini slucajeva... sad samo sa rukavicama " :beat: radim"
Nije iskljuceno da imas negde losije uzemljenje ili pojavu indukovanog napona, sto izaziva opisanu pojavu, (ali kod mene u zgradi je uzemljenje ok, dakle ostaje indukcija od samog TV-a kao jedini izvor) ...

Nadam se da sam pomogao razresenju misterije ... dakle, instrument ili glimericu u ruke pa meri :mrgreen:

Daba je napisao(la):
probaj na krajeve antene stavis 2 blok kondenzatora malog kapaciteta, jedan na oklop drugi na srednju zicu.
A mozes da probas da uzemljis oklop od antene.
Bilo koje od ova dva resenja ti SIGURNO resava problem.

PS
Mozes i da zakucas ekser na fidovu sklopku :beat:

bobby63 je napisao(la):
...
Bilo koje od ova dva resenja ti SIGURNO resava problem.

PS
Mozes i da zakucas ekser na fidovu sklopku :beat:

Pa, prvo resenje mu pravi direktno kratak spoj VF TV signala, dok NF signal ostaje netaknut. Pretpostavljam da mislis na reda pF ili nF kondenzator ?TV signal na nekim visim UHF kanalima ce biti drasticno oslabljenj ili cak izgubljen. (uF ???,ok ako tada ne koristi TV, ali opet ima 'zavlacenja' svaki put ...)
Drugo resenje je svakako bolje (ako pomogne).

Ovo je cest problem u zadnje vreme, nekima se manifestuje kao brum u pojacalu a nekima ovako kao tebi. Problem si i sam nasao - masa na kablu od kablovske i nije prava masa - tj. postoji razlika potencijala u odnosu na masu u tvojoj zgradi. Mozes da probas to da resis tako sto ces da uzemljis taj koaksijalni kabl od kablovske. Znaci masu (oklop odnosno "spoljni kontakt") vezi na masu u tvom stanu.

To bi trebalo da ih izjednaci. Ali ovo i nije tako bezazleno resenje jer si time kod tebe uzemljio sve tj. i komsije :) Pa probaj to da odradis sto kvalitetnije .

Pozdrav...

andjelkoyu je napisao(la):
...
Pa, prvo resenje mu pravi direktno kratak spoj VF TV signala, dok NF signal ostaje netaknut. Pretpostavljam da mislis na reda pF ili nF kondenzator ?TV signal na nekim visim UHF kanalima ce biti drasticno oslabljenj ili cak izgubljen. (uF ???,ok ako tada ne koristi TV, ali opet ima 'zavlacenja' svaki put ...)
Drugo resenje je svakako bolje (ako pomogne).
Naravno da pravi kratak spoj (signala) ako se kondezatori postave paraleno, ideja je da ih postavis redno da bi odvojio NF (mrezne smetnje), a dopustio signalu da prolazi normalno. Znaci treba negde da preseces kabl i spojis ga kondezatorima (da bi bio siguran da ne gubis signal, kondenzatori reda stotinak nF)
Paraleno bi ih stavio kada bi hteo da filtriras VF smetnje sto kod tebe nije slucaj.
Na kraju, u oba slucaja si siguran da preko antenskog kabla ne moze da te ubije struja, ako u madjuvremenu u kablovskom sistemu jos nesto probije.

Pozdrav

bobby63 je napisao(la):
...

Naravno da pravi kratak spoj (signala) ako se kondezatori postave paraleno, ideja je da ih postavis redno da bi odvojio NF (mrezne smetnje), a dopustio signalu da prolazi normalno.
Pozdrav
OK, tako je u redu... malo je stavljeno u nejasan koncept :) a ja sam navikao na strucnije izraze ... ;P
Mada, ja mislim da je TV glavni izvor indukcije (napona) (zatim struje, pa na kraju snage kada se "konektujemo") tako da bi ti kondenzatori sprecili spoj izmedju masa za "gradsku" mrezu.

Ja mislio da se podrazumeva da kondenzatori idu na red. I jeste red vrednosti nF ili pF.

Nazad
Vrh Dno