Šta je novo?

Problem pri paljenju stekanju u struju!!!

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam sledecu konfiguraciju:

MSI K7T Turbo Limited edition (via chipset)
AMD Athlon XP 1800+
2x512MB SDRAM
GeForce FX5600XT 128mb
Napajanje verovatno neki bolji kinez 350W ali ima 2 ventilatora(1in, 1out)

Problem je sledeci:
Prilikom stekanja u struju ili stekanja pa paljenja dugmeta na napajanju komp kao da se pokrene na 1-2 sek i onda stane, mislim ko da ga je "drmno napon"!
Nakon toga ga upalim i radi redovno, bar za sad!

Mislim da je glavni krivac maticna ploca, jer mi se to desilo jedanput pre toga(rezultat je bio "sprzen CPU"), odmah nakon instalacije u servisu, stavili mi onda ovaj naznacen i posle toga nije to radio.
Zatim sam ja zamenio maticnu, napajanje isto, CPU ostao, memorija DDR i opet nijednom ovaj problem.

Sad kupim novi CPU i AGP a na staru (gore naznaceni MSI) maticnu steknem Athlona(gore naznaceni 1800+) i sklopim tu konfiguraciju ponovo, ali sada se prilikom pustanja struje u konfiguraciju(stekanja u struju) SVAKI PUT TO DESI!!!:zgran:
Za sada nije stradalo nista ali pocinje da me brine....

Ima li neko ideje u cemu je ovde problem i kako da ga resim na sto bezbolniji nacin(bezbolniji po dzep :) )???

Jesi li siguran da je maticna ploca u kvaru,mozda bi flesovanje BIOS-a pomoglo,probaj pa javi!?
Pozdrav ,)

Da flashovana je poslednjom verzijom biosa, sa njim je i radila godinu dana dok je nisam promenio, naravno bez ovog problema.

Maa covece to nema nikakve veze!!i kod mene radi tako vec godinama!!!i nije nista !!!opusti se radi ok

To je (da kazem) "normalna" pojava.
IBM masine se obavezno upale i po 3-4 sec pa se ugase ako se u medjuvremenu ne pritisne power.
Verovatno plocha to kontrolise mada po meni to nije pametno - shokiram hdd i ceo sys.
Ako ti smeta ta pojava prestani da ga chupash iz struje.

Pazi sve je to OK ali zasto to ranije nije radio???

1% ljudski faktor, 99% gremlini :)
Pozdrav

Jesi li proverio Power Managment u BIOS-u? Tu postoji opcija "State After Power Failure" ili tako nesto. Verovatno je podesena na "Auto", a trebalo bi da je "Off".

Da ne otvaram novi topic, imam sličan problem. Meni se u zadnjih nedelju dana desilo da kada uključim komp nema slike na monitoru, odnosno, monitor se ponaša kao da komp nije uključen, iako radi sasvim normalno (ili se bar meni tako čini). Kada isčupam sve kablove iz struje i odmah ih vratim, sve je u redu.

Nije da mi to nešto posebno smeta, ali me interesuje koji je eventualni razlog?

Jedno dva dana pre nego što mi se to desilo prvi put, zvao me je prijatelj koji je imao isti problem. Izgleda je neka epidemija :)

Evo ga opet jutros...

Mozda je nestajalo struje u medjuvremenu. Meni se to desavalo kad nestane struje, a nisam kuci da iskljucim na produznom kablu.

Vrh Dno