Šta je novo?

Problem pri kopiranju fajla

Bojan_N

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2004
Poena
650
Imam jedan problem pri kopiranju fajla koji me dovodi u iskushenje da raznesem kompjuter u komade.

Pokusavam da prekopiram fajl od 4.5GB sa nekod DVD-a na hard disk na kome imam slobodno 8.98GB i kad preko explorera uradim C/P kaze da nemam dovoljno mesta. Koliko se ja razumem u matematiku 8.9 je vece od 4.5. Ako pokusam isto preko Total Commandera onda mi on stane na 93% i kaze "Disk is Full". Ajde pomozite ovo me dovodi do ivice nervoze.

Jedino sto mi pada na pamet probaj taj dvd da prekopiras na nekom drugom kompu.Pa ces onda znati sta je ako uspe kopiranje!

Ako je FAT32 u pitanju, on ima ograničenje od 4GB po fajlu pa zato javlja grešku.

Tačno je da je FAT32. Izgleda da je to to dandy, ali kako da onda taj fajl nekako prekopiram? Sečenjem ili... može li posle da se od isečenog fajla napravi jedan od 4.5GB, da li će i to smetati razmaženoj FAT32-ci?

Imaš file split u total commanderu, da ti raspoluti taj fajl na 4GB + ostatak. Posle možeš ponovo da ga sastaviš istim programom, kad prebaciš particiju u NTFS (što ti od srca preporučujem).

Evo ti resenja.Ovaj program na donjoj adresi KFK secka programe u zeljenoj velicini i posle ih isto spajas sa njim.Ja ga koristim za usb flash 512 mb, ali mu jedan deo moze biti najvise 999 mb pa tako 4 puta i to je to.

http://www.kcsoftwares.com/

Ipak sam ga zasad prebacio na drugu particiju koja je NTFS.

Znam voodo da je itekako potrebno prebaciti sa FAT32 na NTFS ali meni stoji FAT32 jer sam nekada često hard disk uključivao tamo gde je bio instaliran Win98 pa mi je FA32 bio neophodan. Iako to sad više ne radim nikako da nađem mesta da bekapujem celu particiju kako bih je mogao formatirati i prebaciti u NTFS. Ipak je to 60GB ;).

Hvala vam ljudi na brzoj pomoći.
Poz

Poslednja izmena:
hint-> partition magic

Ne hvala....
Moj ortak je istu stvar hteo da uradi i izgubio je preko 90GB-a muzike, sakupljanu godinama, koju nije imao sačuvanu na CD-ovima jer tada rezači bejahu preskupi. Lično sam prisustvovao tom događaju i zakleo se da taj ukleti program (niti ijedan sličan tome) neću koristiti u te svrhe.

Kad se win instalira podesiš particije i uživaš. Mene je nekad čak i MaxBlast zezao ali ništa ozbiljno jer sam ga koristio samo sa praznim hard diskovima.

Svakako izbegavaj te "naživo" konverzije, lepo bekapuj na DVD RW-ove i formatiraj ko čovek...

A ima i windows svoj utility kojim moze da konvertuje iz fat32 u ntfs bez gubljenja podataka (odes u command prompt i kucas convert volume /fs:netfs /v), ja sam ga uspesno koristio i nisam jos cuo da su nekom pukli podaci posle njega. A za svaki slucaj ima i getdataback...

Windows-ov convert radi sjajno posao, ja sam svojevremeno prebacio nekoliko particija u istom danu bez ikakvih problema, niti sam čuo da je bilo kome nešto stradalo od njega (za razliku od PM-a). Usput radi i jako brzo, jedino što treba odraditi defragmentaciju posle zbog promene veličine klastera.

proki je napisao(la):
Evo ti resenja.Ovaj program na donjoj adresi KFK secka programe u zeljenoj velicini i posle ih isto spajas sa njim.Ja ga koristim za usb flash 512 mb, ali mu jedan deo moze biti najvise 999 mb pa tako 4 puta i to je to.

http://www.kcsoftwares.com/
Cemu to kad ima elegantno resenje sa TC-om koje je Voodoo_NBGD predlozio?
Alternativa je recimo multipart ZIP/RAR/ACE arhiva sa ili bez kompresije. Moguce je cak da ako bi se koristila kompresija da bi se dobio fajl manji od 4GB, ali to vec zavisi od samog fajla :)
Ako se radi o ISO ili nekom drugom image-u onda je vec smaranje jer taj treba prebaciti na NTFS, pa ga kompresovati, deliti... smor :)

Inace, ako se vec radi file split treba obratiti paznju da je maximalna velicina fajla za FAT32 uslovno receno 4GB. Preciznije receno, maximum je 2^32-1 Bytes (odatle i ono 32 u nazivu FAT32, tj. kako je 0=2^0 i kako ima 2^32 vrednosti, onda je maximalna velicina 2^32-1) sto mu dodje 4GB - 1Byte ili 4.294.967.295 Bytes...

Poslednja izmena:
Vrh Dno