Šta je novo?

Problem pri instalaciji XP SP2

nidza

Znamenit
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poena
1,095
Ozbiljan problem pri instalaciji XP na jednu stariju KT333 mašinu, ali sa novim diskom, 250Gb. Naime, sistemski disk od 80Gb je crko, a ovaj od 250Gb je već neko vreme u mašini i služio je besprekorno kao storage.

Do crkavanja diska mašina je radila potpuno normalno.

Kada pokušam da instaliram XP na novi disk, iskoči plavi ekran u trenutku kada Win setup treba da kopira fajlove na hard sa CD-a, sa porukom IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL. Rasturio sam mašinu, očistio sve živo, kontakte, upgradovao BIOS na poslednji.

Ostaje mi samo da pokušam da nađem neki manji hard da probam instalaciju, da'l je moguće da je zbog prevelikog hard diska?!

ja sam imao isti problem sa asus a7v8x kt400, ali je problem resen sa updateom biosa.
koji je datum novog biosa koji si stavio?

Stari BIOS je bio iz 2002, ovaj je iz 2004, ujedno i poslednji. Instalirao sam Win uspešno na disk od 80 giga - prema tome mogu da se slikam da uspešno instaliram na ovaj od 250Gb.

Da li postoji eventualno rešenje?

Novi problem, slave neće više da radi. Čim priključim disk od 250 giga, prijavio ga ili ne u Win-u, jednostavno plavi ekran u trenutku kad treba da se pokaže GUI i ista poruka.

Pa ovo je da poludiš.

Probaj da obrises particije sa tog harda,pa da ih zatim ponovo namestis!
Nista ne garantujem,ali mozda pomogne!

Konačno sam se smorio, zabo hard kod mene u interni ATA rack i plavi ekran, ista poruka. Podigao sam sistem sa Win XP PEE diska i odradio chkdsk /f - nakon toga nema plavih ekrana, radi i u mom, i na ovom drugom kompu. Sve je vraćeno u prvobitno stanje.

Ostaje mi samo problem, koji nije neophodno da rešavam, ali bilo bi zgodno, kako instalirati XP na njega? Izgleda na ovoj ploči nikako, nakon odrađenog kopiranja i prvog restarta, prijavi da ne može da učita neke fajlove potrebne za nastavak instalacije i tako u krug.

Ne smem da obrišem ništa sa harda, inače bih i ja probao sa reparticionisanjem - ima preko 100 giga nekih filmova, slika, koječega, stvarno nemam na šta da ih bekapujem, i sam kuburim sa praznim prostorom. Inače, sve normalno funkcioniše kada je disk u slave modu, ispravna NTFS particija, koju sam napravio iz XP Disk Managamenta kada je disk prvi put stavljen u kantu pre nekoliko meseci - znači nije bilo nikakvo zezanje sa partition magic ili sličnim alatima koji mogu ove stvari da ubrljaju. Jednostavno sa tako napravljene particije neće da krene instalacija XP-a.

Ako je neko imao sličan problem, a rešio ga je, molio bih za asistenciju. Ako ne, vraćam kantu drugarima, odradio sam im generalku, služiće ih i ovako kako treba. Uglavnom bude problem kad se mešaju delovi hardvera koje stvarno generacije razdvajaju.

jednom se meni desilo, neznam ni koji je hdd ni koja ploca su bili u pitanju,
da windows nije hteo da se instalira zato sto je velicina klastera na hdd-u bila neodgovarajuca (ne znam kolika), nakon raspitivanja rekli su mi da velicina klastera treba da bude "4 K", nakon cega se windows instalirao bez problema, velicinu klastera mozes da proveris i promenis iz Partition magic-a najednostavnije

Rešen problem drugim diskom, a veliki disk je samo storage i ništa drugo. Problem je što na velikom disku ima jedno 200 giga kojekakve multimedije i fotografija koju stvarno nisam imao gde da im bekapujem, a da režem 50 DVD-ova mi nije bilo ni na kraj pameti.

Da je disk bio prazan, prvo što bih uradio je igrarija sa particijama, ali to u ovom slučaju nije bilo u opciji. U svakom slučaju, vrlo često zaboli glava kad se meša hardver iz različitih eona. Čudo jedno da to uopšte i ovako radi.

Izgleda da pokusavas da instaliras Windows na SATA HDD na masini ciji SATA kontroler nema dovoljno 'mozga'. To se leci na dva nacina:

1. sa instalacionog CD-a koji si dobio uz plocu napravis floppy sa potrebnim SATA driverima za instalaciju OS-a (ako je ploca ASROCK K7VT4APro, a OS WinXP_SP2 ovo nece raditi, u kom slucaju smo gledali isti plavi ekran, pogledaj odmah resenje pod 2). Tokom dizanja sistema sa instalacionog CD-a ubaci gore pomenuti floppy i gledaj dno ekrana. Kada ti dno ekrana nalozi ti pritisni F6, a ostalo ce ici svojim tokom.

2. Skinuti najsvezije drajvere (floppy verziju %)) za instalaciju Windowsa na SATA HDD sa sajta proizvodjaca ploce i programom nLite v1.01 (a mozes i na tezi nacin ako si ljubitelj) integrisati te drajvere u instalacionu verziju Windowsa, srezati disk sa Windowsom i nemati vise problema.

Ne ne, kakav SATA. U u pitanju je KT333 čipset iz 2002. recimo godine, a disk je WD ATA, 250Gb sa 8Mb keša. BIOS ga vidi dobro, XP ga koristi potpuno normalno, ali neće da se pokrene kad krene prvi restart posle instalacije.

Moguće je sasvim da sam trebao da ga preparticionišem, i da bi to, eventualno, proradilo - a opet, možda i ne bi. Nisam hteo da rizikujem, bilo je mnogo gigabajta podataka na disku koje nisam smeo da diram. Uglavnom, na regularno preparticionisam disk iz XP-a, preformatiran u NTFS na upravo toj istoj mašini - nije hteo da se instalira XP.

U svakom slučaju, thread je old news, računar je skrpljen da radi.

Auh, izvini, totalno sam omasio temu. Moram izraziti svoje cudjenje situacijom u kojoj si se nasao, nisam jos ni cuo ni video da ATA133 HDD zeza na ploci na kojoj je IDE kontroler primarni... u svakom slucaju drago mi je da si uspeo da resis problem.

zormanic:

pravo da ti kažem, takođe verujem da ne bi bilo problema da je prva particija ušla u tih 137Gb, ali, na žalost, nije bilo uslova da rizikujem sa podacima na hard disku. I ovako kako je ispalo je dobro, u sistemu su 2 hard diska, sistem se diže sa manjeg diska od 80gb. - i vuk sit i ovce na broju.

Nazad
Vrh Dno