Šta je novo?

Problem pri formatiranju

Rocket

Čuven
Učlanjen(a)
14.04.2003
Poena
604
Koristim Win XP i zelim ga ponovno instalirat zbog toga sto imam mnogo bespotrebnih programa.
Ukucam format c: i pise mi slijedece
"Format cannot run becouse the volume is in use by another process.Format may run if this volume is dismounted first.
ALL OPENED HANDLES TO THIS VOLUME WOULD THEN BE INVALID.
Would you like to force a dismount on this volume ? <Y/N>
pritisnem y i tada pise
Cannot lock the drive. The volume is still in use"

Sta je ovo?
Nikada prije nisam formatirao iz win XP-ea
Da li je ta poruka zbog toga sto win xp nema dos?

Sve sto ti treba je bootabilan CD sa instalacijom WinXP-a, pokreni njega i prati uputstva na ekranu.
(nemozes da formatiras C: drive iz Windows okruzenja, jer ti se na njemu nalazi OS koji je u funkciji, niti mu mozes promeniti slovo)

HAL je napisao(la):
Sve sto ti treba je bootabilan CD sa instalacijom WinXP-a, pokreni njega i prati uputstva na ekranu.
(nemozes da formatiras C: drive iz Windows okruzenja, jer ti se na njemu nalazi OS koji je u funkciji, niti mu mozes promeniti slovo)

Kako cu znat da je cd bootabilan?
Da li je to ono kada biras pri instalaciji upgrade ili advance ili nesto drugo?
Probao sam da stavim u biosu da se sistem podize s cdroma. Ali kada ga ucita pise mi (otprilike)
"Boot from ATAPI CD-ROM failure"
Sta mu je to ATAPI

ako kupis disk kod bilo kog preprodavca sigurno je butabilan,ako kupis orginal :) takodje,jedini razlog da ti disk nije boot je da ti je neki drug rezao cd ali da nije radio copy vec da se "rucno" igrao... mada ..
inace..
u biosu postavi ovako
first boot...: cd
second .....:hdd
kada upalis kom ubaci cd, on ce ga malo proveri i onda pise..
boot from cd pres eny key... ti pritisnes i sve krene..
poz. bane ,)

Ja sam imao jedan od onih nebootabilnih XP CD-ova. Kada sam reformatirao HDD i hteo da stavim XP cisto, naravno nisam mogao. Isao sam prvo minimalna instalacija Win ME, pa onda upgrade na XP. Medjutim neko mi rece da sam mogao da pokrenem i taj nebootabilni XP CD za instaliranje Xp sa (cini mi se) startovanjem winnt.exe fajla (ili nesto slicno) iz dos prompta i da bi tako pokrenuo instalaciju XP-a? Jel to tacno? :oops:

baltazar je napisao(la):
Ja sam imao jedan od onih nebootabilnih XP CD-ova. Kada sam reformatirao HDD i hteo da stavim XP cisto, naravno nisam mogao. Isao sam prvo minimalna instalacija Win ME, pa onda upgrade na XP. Medjutim neko mi rece da sam mogao da pokrenem i taj nebootabilni XP CD za instaliranje Xp sa (cini mi se) startovanjem winnt.exe fajla (ili nesto slicno) iz dos prompta i da bi tako pokrenuo instalaciju XP-a? Jel to tacno? :oops:
NT-oliki OS-ovi (NT/2k/XP) imaju malo drugaciju instalaciju od 9x, pa se i pod DOS-om drugacije pokrecu. Verovatno si probao da pokrenes instalaciju kucanjem "setup" umesto da odes u i386 direktorijum i kucas "winnt".

Ukoliko nemate butabilan CD, sa MS sajta se moze skinuti exe fajl koji pravi image na 6 disketa koje sluze za butovanje:
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/310994/WIN98MeXP/EN-US/WinXP_EN_PRO_BF.EXE

Dakle, napravite 6 disketa (obavezno numerisanih), ubacite nebutabilan CD i 1. disketu i restarujete komp. Nakon podizanja i ucitavanja 1. ubacite 2. ... Kada se ovo zavrsi, nakon setovanja particije, fs-a ... krece instalacija sa CD (obavezno izvadite poslednju disketu zbog restartovanja tokom instalacije).
Instalacija iz winnt direktorijuma sa CD-a ne funkcionise uvek a i traje 3 puta duze, a update Me ne preporucujem!!! Ipak je cista instalacija najbolje resenje.

deka je napisao(la):
Ukoliko nemate butabilan CD, sa MS sajta se moze skinuti exe fajl koji pravi image na 6 disketa koje sluze za butovanje:
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/310994/WIN98MeXP/EN-US/WinXP_EN_PRO_BF.EXE

Dakle, napravite 6 disketa (obavezno numerisanih), ubacite nebutabilan CD i 1. disketu i restarujete komp. Nakon podizanja i ucitavanja 1. ubacite 2. ... Kada se ovo zavrsi, nakon setovanja particije, fs-a ... krece instalacija sa CD (obavezno izvadite poslednju disketu zbog restartovanja tokom instalacije).
Instalacija iz winnt direktorijuma sa CD-a ne funkcionise uvek a i traje 3 puta duze, a update Me ne preporucujem!!! Ipak je cista instalacija najbolje resenje.
Ma nema potrebe za tim.
Posao ce da odradi obicna StartUp disketa iz Win 98/ME, a problem sa sporom instalacijom se resava aktiviranjem SMARTDrive-a.
Bio je svojevremeno thread na tu temu, pa potrazi...

Nazad
Vrh Dno