Šta je novo?

Problem pri boot-u

djokosrb

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.06.2010
Poena
240
Instalirao sam fresh system(win 10 N),u racunaru imam 2 harda jedan na koji sam instalirao system i drugi koji koristim za storage podataka za posao,slike,filmovi,serije i slicno,znaci na taj drugi se nista ne instalira,vec sve aplikacije idu na sistemski.Posle prvog restarta naleteo sam na problem da kada su mi oba harda ukljucena bios ne vidi onaj sa sistemom kao boot opciju...Znaci ne mogu da namestim boot 1st option hard sa sistemom,nego samo drugi i CD-Rom.Dok kad iskljucim onaj za storage sve radi ok,automatski podize sistem i u biosu vidi sada ovaj sa sistemom.
Tako da jedini nacin da podignem system je da lupim f12 i tu izabarem boot.Tu sam primetio da pored ovog storage stoji SATA PS,a ovog kojeg u biosu direktno ne prepoznaje(kad su oba povezana)SATA SS...
Neki predlog kako da namestim da sve radi kako treba i da boot ide automatski na sistemski,a ne da jurim stalno f12 na bootu??
Hvala

Pa udji u BIOS i odredi koji je hard disk primarni za boot, ima to u opcijama.

Moguce da se bootloader nalazi na starom hard disku, ali pre ce biti kao sto rece @djalf da u biosu nije podesen taj hdd za boot. Ispod opcija za izbor primarnog boot uredjaja ima nesto tipa hdd priority:
boot+order.png
pa tu se podesi disk.
U slucaju da je prva opcija, onda je najlakse odraditi prebacivanje sa easy bcd, ali to moze da napravi probleme ako se koristi uefi zastita.

Otkačiš taj drugi disk, pokušaš bootovanje, ako neće uradiš rapair, posle vratiš taj drugi disk

Instaliraj neki partition manager pa u njemu imaš opciju da na disku gde su ti podaci to particiju učiniš neaktivnom.

Nazad
Vrh Dno