Šta je novo?

Problem pregrejavanje Duron 1.6 +MSI KM4M-V

persys

Čuven
Učlanjen(a)
27.09.2002
Poena
604
Konfiguracija je sledeca:
MB MSI KM4M-V i procesor duron 1.6 + CPU Cooler FANNER GROUP

U Biosu temperatura procesora je 59 stepeni a PC Alert pokazuje 63.
Speedfan pokazuje istu temperaturu kao i bios 59.
Naravno ovo je sve mereno sa otvorenom stranicom, a danas i nije nesto preterano visoka temperatura.
Da li je moguce da ova ploca laze stvarnu temperaturu procesora, jer pod prstima cooler nije preterano vruc ( nije vreo, pod prstima je mlak hladnjak do procesora).
Komponete su sve nove, danas montirane, a bios je flashovan na najnoviju reviziju.
Napominjem da masina stabilno radi , divx normalno ide bez seckanja a i igrao sam i Trphy Hunter-a bez problema.
Ima li ko kakvo objasnjenje za ovo?

Pozdrav!

Neke ploce, odnosno kontroleri preko kojih se meri temperatura (a verovatno i same temperaturne sonde) pokazuju manje ili vise (ne)tacnu temperaturu. Kazes da stabilno radi i da nema nikakvih problema. Onda je sve ok, zar ne.

Da bi bio jos sigurniji, optereti na vise od sat vremena racunar (npr. kreiranjem nekog .rar ili zip. fajla od vise gigabajta i primenom nekog filtera na visemetarskoj slici u npr. fotoshopu ili nekom slicnom programu) i uveri se da je i tada sve ok, makar se temperatura povecala i za npr. 15C.

Cisto licno, a zasto bi t od npr. 70C bila visoka, kada ona za amd (proizvodjaca) to nije. AMD je u svojim dokumentima naglasio da je kriticna temperatura za (njegove) procesora 85-90 stepeni, ali nije precizirao npr. tzv "radnu temperaturu".

"Visoku" t od npr. 65C za procesor (cpu) vredi umanjiti da npr. t kucista ne bi bila veca od npr. 50C, jer npr. neki proizvodjaci (maxtor npr.) hd-ova za gornji maximum radne temperature svojih hd-ova obelezavaju 55C, dok sama po sebi t procesora od npr. 70C (u visecasovnom 100% opterecenju procesora) pri temperaturi kucista od npr. 45C, po meni, nije visoka.

Prakticno, ja npr. imam blago oc-ovan tbA koji savrseno radi na 65-70C (kako prijavljuje PC-alert), medjutim kako u kucistu nisam imao ni jedan ventilator (osim onog na jeftinom napajanju) temperatura sistema je dostizala ~50C, a jedan od hd-ova je prijavljivao 54C. Cisto radi tog hd-a stavio sam jedan ventilator koji izduvava topao vazduh iz kucista i temperatura je za cpu, sistem i hd opala za ~10-15C. Da mi se hd-ovi nalaze van kucista, t za cpu od 70C me ich ne bi brinula. Pogotovu sto sam je odrrzavao vise sati na sasvim opterecenom sistemu (i hd-ovima) u neklimatizovanoj sobi u kojoj je bilo ~35C.

Za t cpu-a ja ne bih brinuo, bitna je okolina.

Stitimo je i cuvajmo!

Poslednja izmena:
E stvarno fenomenalan post!!! Bas mi je trebalo da cujem ovako nesto!!! I meni radi savrseno masina na malo visoj temperaturi (posle igranja FC-a sa zatvorenim kucistem koje je lose i BOX kulerom kada je napolju bilo preko 40 - 66C) i vec sam poceo da se pitam da li sam to ja lud il' mi noge smrde kad' svi ovde pricaju kako imaju 40-45 stepeni i da je moja temperatura nenormalna i da ce sve da mi maltene rikne od tolike temperature....

Ogi. je napisao(la):
E stvarno fenomenalan post!!! Bas mi je trebalo da cujem ovako nesto!!! I meni radi savrseno masina na malo visoj temperaturi (posle igranja FC-a sa zatvorenim kucistem koje je lose i BOX kulerom kada je napolju bilo preko 40 - 66C) i vec sam poceo da se pitam da li sam to ja lud il' mi noge smrde kad' svi ovde pricaju kako imaju 40-45 stepeni i da je moja temperatura nenormalna i da ce sve da mi maltene rikne od tolike temperature....

Kad je sobna temp. 40C a nemas klimu onda ne postoji velika temperatura procesora :d

Pa, ne treba da brine za efikasnost hladjenja, ali za crkavanje kompa bi trebalo da brine :D, za takve temperature bi tebalo kristiti neko ozbiljnije hladjenje.

Za 2 godine nikada nisam imao NI JEDAN JEDINI problem zbog temperature.
Zasto bih imao ubuduce?

Ogi. je napisao(la):
Za 2 godine nikada nisam imao NI JEDAN JEDINI problem zbog temperature.
Zasto bih imao ubuduce?

Imam komsiju koji je svaki dan pijan ko letva a ima skoro 70 godina, ne pati od bolesti bilo koje vrste, nema visok pritisak i kako mi se cini zivece jos najmanje 20 godina. :)

Ali to ne znaci da alkohol nije stetan :) :)

@Vuk: :D :D :D dobro poredjenje.

Ploca je zamenjena a temperature su i dalje iste.
Ostaje mi da cekam noviju reviziju biosa :).
Ili neko ima neki drugi predlog

U pitanju je ploca, blesavo pokazuje temperaturu za Sempron 2200+, preko 85 stepeni??? Procesor sam skinuo i stavio na drugu ASROCK plocu koja nema integrisanu grafiku i temperatura je 43c! Znaci ploca je brljiva, bios ne resava nista (zadnji je 1.4, upravo proban!)! Predlazem da zamenis ovo ****** i uzmes ASUS isti cipset, ima "MX" u oznaci, ona je dobra!
POZDRAV!

Vrh Dno