Šta je novo?

Problem posle zamene HDD-a

• Začetnik teme Začetnik teme 1110
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1110

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2008
Poena
309
Ovih dana sve neki iProblemi 🙂
iMac late 2009

Zamenio sam HDD (novi je HDD 500GB - Baracuda) medjutim sada mi se posle par minuta rada fanovi cuju kao blesavi ne mogu da sedim pored kompa od buke. Citao sam da ovaj problem postoji ali nisam nasao nijedno resenje.
Da li je neko imao slican problem?

HDD > 4000+ rpm

Šta si uradio sa termalnom sondom koja je bila zalepljena na prethodni hard disk - žičica sa komadom plastike na svom kraju?

U servisu su mi zamenili hdd tako da ne znam 🙁 Dal je moguce da je hdd nekompatibilan nesto?

Velika je verovatnoća da su nešto zeznuli sa termalnom sondom ili se ona odlepila, pa konstantno detektuje visoku temperaturu i zato se pale ventilatori.
Probaj da instaliraš iStat, pa vidi šta piše kolika je temperatura hard diska.
Ako piše da je temperatura preko 55 stepeni u idle-u onda je ili hard disk neispravan, pa se nenormalno greje ili sonda brljavi, pa zato uključuje ventove. U svakom slučaju, ne gine ti ponovno otvaranje iMac-a.

Poslednja izmena:
Bezveze, zvao sam servis i dali mi da instaliram neki software koji to regulise. Pitao sam da li to moze hardwerski da se resi kazu ne moze. Veceras cu da probam da vidim da li ce to da sljaka. I da rekli su mi da je problem sa senzorom za hladjenje.

Ako nekom nekad zatreba instalirao sam "HDD Fan Control" i sada se ventilatori uopste ne cuju. Ugasili su se odmah nakon instalacije.

Bezveze, zvao sam servis i dali mi da instaliram neki software koji to regulise. Pitao sam da li to moze hardwerski da se resi kazu ne moze. Veceras cu da probam da vidim da li ce to da sljaka. I da rekli su mi da je problem sa senzorom za hladjenje.
A jesu li ti rekli koje prirode je problem?
Jer senzor nije tu bezveze, već ima svoju funkciju, a softverskim smanjenjem broja obrtaja ventilatora čija uloga je da hladi hard disk kada se on zagreje nisi ništa rešio.
Stoji da te ventilator neće više nervirati, ali da li i koliko će se hard disk grejati nemaš pojma.

Rekli su mi da ako necu da se cuje brujanje jedina opcija mi je da stavim originalni apple HDD za taj mac i za njega mi traze 37.000 din. Naravno nisam toliko blesav i pitao sta je problem pa ovaj mora da bruji jedini odgovor koji sam dobio je da se to uvek desava kod zamene HDD-a na iMac-u. A mrzi me iskreno da se cimam dalje tako da sam zadovoljan ovim softverskim resenjem. Ionako mi iMac sluzi da na brzaka napravim neku iPhone aplikaciju 🙂

Hmmm...nešto mislim da je taj problem počeo sa iMacom 2011....a da je na 2009 mogao da se zameni bez problema uz vraćanje sonde na mesto ? Evo Ringe je iskusniji pa neka kaže...

Vidi, imao sam svojevremeno ovaj model iMac-a:
http://www.everymac.com/systems/app...i5-2.66-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html
i rasklapao sam ga zbog čišćenja panela, pa sam iskoristio priliku da mu zamenim i hard disk za veći.
Dakle, to što ti bate i seke kažu u iStyle-u naravno nema blage veze sa mozgom, pošto se u iMac-u nalazi najobičniji 3,5" SATA hard disk (mislim da je bio u pitanju Seagate), koji ima jabukicu na sebi.
Kada se menja hard disk mora da se vodi računa o jednom kabliću koji je nalepljen na hard disk, a na čijem kraju se nalazi termalna sonda koja detektuje temperaturu hard diska i po potrebi daje signal za uključivanje ventilatora koji se nalaze u blizini i treba da hlade isti.
Tako da je ovde ipak najverovatnije reč o temperaturnoj sondi...

jel moguce da nema nijedna aplikacija za mac koja daje pristup acoustic management-u hdd-a?da se razumemo,slucajno sam nabasao na temu,od macova sam odustao odavno,samo mi je neverovatno da nema za mac neki pandan hdd sentinela ili sl.koliko znam vecina hardova su po difoltu naspanovani na 100 posto performansa,pa otud su i najglasniji,svaki seagate i derivat ima acoustic manaement gde to naustrb malo performasi moze da se dovede u neki red,ili barem da se isproba.

Nazad
Vrh Dno