Šta je novo?

Problem posle udara groma

rdjavi

Cenjen
Učlanjen(a)
03.07.2009
Poena
169
dok sam danad radio na laptopu (MSI EX623X) udario je grom negde blizu i iz punjača se čuo zvuk-cik i laptop se ugasio. isto se desilo i juče, grom je udario i punjač je ciknuo ali se ništa nije desilo, laptop je radio. danas se ugasio iako je imao bateriju jer kad nestane struje onda laptop radi na bateriji.
onda sam ispitao punjač kod majstora i on je u redu.
posle toga kad upalim laptop, kuler se čuje baš bučno, nikad tako se nije čuo i kad se laptop grijao maximalno. digne se sistem a kuler je i dalje bučan. kad proverim temperature one su u redu i laptop radi ali kuler se ne stišava. pre kvara se kuler gotovo nije ni čuo.
jel sad to kvar na kuleru ili već gdje se nalazi njegov regulator brzine jer pretpostavljam da je možda do njega problem ili je nešto treće?

Poslednja izmena:
Vidi ako možeš da uđeš u BIOS i uključiš Cool-n-quiet ili nešto slično što kontroliše brzinu ventilatora na kuleru.

nema te opcije u biosu. bios je nidje veze, nema nikakvih opcija, samo boot opcije i set pasword i jos par nekih. kontam da instaliram speedfan pa da preko njega vidim mogu li smanjiti brzinu kulera. jel to pametno, nisam nikad menjao brzine preko tih programa?

edit: instalirao sam speedfan ali nema opcija za brzinu kulera kao na desktop racunaru, valjda laptop ne podrzava te opcije.

Poslednja izmena:
Moze da se desi da je samo podudarnost sto se kuler zaglupio i taj udar groma iako ne verujem u podudarnosti. Sto ga ne otvoris i vidis ima li prasine,eventualno zamenis kuler? Kakve su temperature, to nisi napisao a to je najbitnije?

ma nema prasine, neki dan sam menjao ploču i čistio ga. da imam drugi rado bi ga zamenio. gledao po internet oglasima da kupim al nema nigde za moj model. a za temperature sam u prvom postu napisao da su normalne.

kuler je jedan jedini, i za cpu i za grafiku i za čipset. vezan je za bakarni hladnjak koji pokriva to troje.

To cik iz punjaca moze da bude da je punjac (ako ima zastitno kolo) kompenzovao pik struje koji se u mrezi javio usled udara groma (indukcije), meni se slicna stvar desila pre 7-8 godina sa dell d600 laptopom, udario je grom blizu, laptop je normalno radio dok je baterija imala djusa, kada se ispraznila vise nisam mogao da ga ukljucim, punjac je bio ispravan ali je stradalo kolo za punjenje sto je tada, bar po proceni servisera, znacilo novu plocu, koja je bila skuplja od celog polovnog istog takvog modela, probaj da resintaliras sistem, softver zna da "potera" kuler, ako se posle toga cuje - pravac servis ili mozda odmah - servis, da posle ne bude kasno.

Nekada i nadogradnja verzije bios-a pomaze oko brzine kulera, nekada i na gore.

na msi forumu mi rekoše da Embedded Controller reguliše brzinu kulera i da je najverovatnije on poremećen posle udara groma. resetovao sam ga posle flešovanja biosa ali nije pomoglo. samo mi sad bios brljavi pa nekad se gubi zvuk i mrezna kartica. ako je problem do Embedded Controllera onda ne verujem da bi reinstaliranje sistema pomoglo. a nemam u gradu servis tako da ga ne mogu ni odneti. laptop radi normalno uz pomenute bios probleme a kuler vrti li vrti:smash:

Takav je MSI za svaku sitnicu pri vecem opterecenju pali kuler kad se najmanje nadas bucan je kao traktor , meni je MSI CX640 imao isto kao tebi bucan kuler kao traktor posle instalacije novog drajvera za zvuk , kad sam vratio stari drajver nije vise bio bucan , sada moguce tebi neki drajver ili softver pravi problem , ako je kuler bucan samo u windowsu onda je do softvera ili drajvera a ako je i u biosu bucan onda ga malo ocisti!

bučan je čim se laptop upali, znači i u biosu. a kuler je čist i nije zbog toga bučan. po mom skromnom iskustvu msi ploče su najgore od svih i ne bi više uzeo msi proizvod ni džaba da mi neko da.

bučan je čim se laptop upali, znači i u biosu. a kuler je čist i nije zbog toga bučan. po mom skromnom iskustvu msi ploče su najgore od svih i ne bi više uzeo msi proizvod ni džaba da mi neko da.

Ja sam kupio MSI laptop pre par meseci po oglasima i za 2 meseca mu je riknula baterija , i imao sam bucan kuler kao ti kao traktor ali samo povremeno , nosi ga u servis moras da saznas sta ti pali kuler na maksimum nesto jeste moje misljenje je da je ploca ti proveri pa nam javi...

ma nemam servis u gradu, najbliži je preko 50km od mog grada. a i da odnesem rekli bi mi da se ploča treba menjati a ja je tek zamenio jer je stara crkla. nek radi ovako dok ne crkne.

Nazad
Vrh Dno