Šta je novo?

Problem posle promene napajanja

maki101

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2006
Poena
304
Pozdrav svima,

Nakon promene napajanja (i dodavanje zvucne i jos malo rama, mada verujem da to nije uticalo na moj problem) desilo mi se da racunar uopste nije hteo da startuje, tj nije pokazivao nikakve znakove zivota. Vratio sam staro napajanje i dalje isto. Proverio sam konektore, spojeve, prespojavao i opet isto. Na kraju sam izostavio FDD od konektovanja na napajanje i gle cuda - radi, spojio opet flopi - ne radi.
Znaci ustanovio sam da je nesto u vezi sa Flopijem. Da li ima veza da neki kablovi u napajanju imaju prioritetnu vezu ili sve jedno koji kabli gde ubaciti sve dok odgovara konekcija?

Prosto mi je neverovatno da je do tada totalno ispravan flopi (mada ko jos koristi ovo cudo tehnike:)) prouzrokuje opisane simptome, ali ja bih probao i da pojedinacno izbacujem novougradjene komponente, cisto da bih bio siguran da su one ispravne. Makar da na vreme pojurim garanciju.
Matori FDD je ovde nejjeftiniji i nece biti neka finansijska steta da ga izgubis. Pregledaj jos jednom da li su svi konektori napajanja dobro usli na svoja mesta.
Sve jedno je sta i gde ukljucujes sve dok sve spajas na svoje mesto.

Zaboravio sam da napomen da se isto ponasao i kad sam izvadio nove komponente i pokusao sve kako je i bilo ranije. Kad sam odspojio flopi, i nove komponente su po ubacivanju pocele da rade kako treba kao i ceo PC, tako da sam njih iz tih razloga iskljucio iz problema. Sad sam i potpuno iskljucio FDD i iz biosa da me ne smara porukama kad palim i gasim komp, i verujem da mi to cudo tehnike zvano flopi nece mnogo nedostajati :) al sve jedno nije mi jasno sta se desava.
A mozda je i redno da ga posaljem u zasluzenu penziju :)

Ako te jedino on zeza, nasao si resenje...
K'o sto rece: nece ti mnogo nedostajati!

I meni se isto ovo desilo sa floppy drive-om... eliminisao sam ga, stavio drugi kabl i drugi floppy i sve je radilo kako treba. Sve u svemu cudan problem.

Da nisi obrnuto spojio napajanje na floppy, koliko se secam kod floppya je lako ugurati obrnuto.

Da nisi obrnuto spojio napajanje na floppy, koliko se secam kod floppya je lako ugurati obrnuto.

Siguran sam da sam ga stavio potpuno isto kao sto je bilo, a cini mi se da je obrnuti redosled boja zica nego sto je na DVD-u ili HDD

Uh, sad kad pomenu - cini mi se da data kabl moze da bude problem. probaj da ga okrenes

Data kabli uopste nisam ni dirao, mada ne iskljucujem mogucnost da se sam malo izvukao ili cak i ostetio dok sam sve ovo dodavao i menjao (mada ne verujem) a iskreno sad me mrzi da sve ponovo rasturam kako bih proverio jer imam milion stvari povezano na kompu

Hvala u svakom slucaju svima na komentarima :)

Poslednja izmena:
Peter Norton kaže da je jednom zapalio Floppy kad je obrnuto stavio napajanje.

Mene tera neki baksuz kad petljam po tim stvarima... Kad sam promenio napajanje prvo nije htela da radi grafička, sinoć kad sam petljao sa fanovima imao sam error loading OS, pre oko godinu dana posle zezanja sa bočnim fanom nije hteo da mi se digne komp...

Ja nemam drugo objašnjenje nego da ubacujem neki statički elektricitet dok petljam po kompu. :(

Poslednja izmena:
ma verovatno je problem samo sa kablovima flopija
kod flopija se mnogo lakse pogresi nego kod dr. periferija....

sve u svemu na novim kofiguracijama flopiju skoro da nema mesta, pa i nije neka steta.

Tek sam sada primetio jos jednu cudnu stvar, dioda koja indikuje rad hard diska, svetli non stop, malo varira intezitet kad stvarno radi hard disk ali svetli stalno. Sta sada to moze da bude?

Mislis na data kablove? A sta bi moglo da bude sa hardom ili plocom ako nisu kablovi?
Valjda nece u dalju stetu...

Mislim na data kablove. Probaj sa nekim softverom za dijagnostiku harda, mada bih ti preporucio da bocnes neki drugi hard za probu, pa ako se i dalje bude ponasao isto onda menjaj plochu. A sto se tiche neke dalje havarije-mozes samo da izgubis podatke.

OK, hvala, probacu.
A i napravicu back-up bitnih stvari za svaki slucaj.
Pozz

Nazad
Vrh Dno