Šta je novo?

Problem posle brisanja hdd

acidstorm

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2005
Poena
601
Treba mi pomoc u pitanju je imac 27” late 2009 posle brisanja hdd iz recovery i ne mogucnosti da uradim reinstal.
Posle restarta nece da udje u recovery i pojavljuje se folder sa znakom pitanja.
Unapred hvala

Skini instalaciju na nekom drugom računaru sa gitMacOS pa napravi botabilnu flešku, i instaliraj sa nje. Ja sam tako radio milion puta.

I dalje ne ulazi u recoveri i ne vidi usb stoji samo na ovom!

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    115.2 KB · Pregleda: 21
@acidstorm Da li ta macos verzija koju si skinuo podržava taj iMac? Da li ti je u Startup Security Utility omogućen boot sa usb?

Podrzava. Bila je ta verzija, ne mogu da udjem u recovery to je jedan od problema.

Možda grešim mada ne bi trebalo,zašto ne probaš sa OpenCore?Možeš i neku noviju verziju masOS da instaliraš.

@acidstorm Da zvanično, ali sa OpenCore Legacy Patcher možeš da instaliraš macos 15 Sequoia.

Ako si napravio USB instalaciju kako treba, a nekako si uspeo da obrišeš recovery particiju, ili je ona oštećena na iMacu, onda se automatski pokreće recovery sa USB-a koji si napravio. Dakle nešto ne radiš, ili nisi uradio kako treba.

Poslednja izmena:
Kao što reče kolega,nebitno je šta zvanično podržava.OpenCore upravo služi da se noviji macOS instalira na,zvanično nepodržane a ne po hardveru,starije makove.Pogledaj šta ima od hardvera,najbitniji procesor još bitnija grafika,pa baci pogled na OpenCore.Ništa te ne košta kada ti već ne radi.

Kao što reče kolega,nebitno je šta zvanično podržava.OpenCore upravo služi da se noviji macOS instalira na,zvanično nepodržane a ne po hardveru,starije makove.Pogledaj šta ima od hardvera,najbitniji procesor još bitnija grafika,pa baci pogled na OpenCore.Ništa te ne košta kada ti već ne radi.
U pravu si, evo upravo sugam na usb pa cemo da probamo sva sreca drugi mac radi. :)
Ali mi nije jasno sta se desilo?
Nije mi prvu put da brisem hdd. Da nestane hdd to moze da se desi tj folder sa znakom pitanja ali Kako je mogao da nestane recovery to mi tek nije jasno.

U pravu si, evo upravo sugam na usb pa cemo da probamo sva sreca drugi mac radi. :)
Nije mi prvu put da brisem hdd. Da nestane hdd to moze da se desi tj folder sa znakom pitanja ali Kako je mogao da nestane recovery to mi tek nije jasno.

I dalje nece da vidi usb samo instal high sierra

@acidstorm Pa probaj flešku na tom drugom macu da li si dobro odradio. Ako se vidi na njemu onda je ok.

RECOVERY je samo particija na disku. Ako se obriše kompletan disk, nema više ni recovery particije pa je i logično da je posle reseta neće biti u Boot meniju.
U tom slučaju je jedino rešenje pravljenje instalacionog USB-u na drugom Macu i reinstall macOS-a uz pomoć tog USB-a.

Valjda drzis ALT-option key cim upais Mac i onda pokaze sta ima sve od uredjaja za podizanje?
Ako ne, uradi cim upalis mac alt+cmd+p+r, drzi sve to dok tri puta se ne resetuje pa onda drzi Alt i vidi sta se desava.
Ako imas HDD ni u ludilu ne stavljaj bilo sta dalje od High Siera, eventualno Katalina, inace komp ce da ti radi kao na 486! Ako ugradis SSD onda ok.

Nazad
Vrh Dno