Šta je novo?

Problem: Ploca ili RAID?

BruceLee

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2004
Poena
304
Asus P5WD2 (ne Deluxe verzija) i dva WDa od po 160GB u strip raidu. Sve staro oko 3-4 meseca.Ostatak valjda nije vazan za ovo sto se desava.

Od pre par dana pri ukljucivanju racunara, sve krene lepo da radi do trenutka kada bi trebao da pocne da se dize sistem, medjutim onaj prvi Win ekran se ne pojavi, nego ostane crn ekran. Reboot, i sledeci put bude sve OK.

Danas, komp ON, izlistaju se pocetni ekrani, prodje RAID utility ekran i izbaci poruku sledece sadrzine:

'Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key'

E sad, ajde neko sa vise iskustava sa RAIDom da mi kaze da li je to pukao RAID ili je ploca otisla? U svakom slucaju nije neka frka, posto je sve u garanciji, a najbitniji podaci na tim diskovima su WoW i EVE klijenti, ali hteo bih bar da znam sta je u pitanju. Kapiram da mi je lakse da opet napravim novi raid i stavim novi sistem, nego da pokusavam da popravljam to (ako je uopste moguce popraviti to ). Postoji li neki program koji proverava ispravnost RAIDa?

'fala

Ja sam imao slicnih problema sa Maxtorom 80Gb SATA, doduse nije bio u RAID-u. Isto se nakon ukljucivanja i post screena pojavi crni ekran i tako stoji dok ga ne restartujem. Nakon nekoliko dana je Maxtor otisao u vecna lovista, a sa njim i 40 Gb filmova :(

I ja sam imao isti problem.Sta nisam pokuso i na kraju su za probrem bili S-ATA kablovi.

To znaci da ti se restartovao bios,probaj da stavis novu verziju biosa.Za windows ti je kriv sam windows,najverovatnije ti se neki driveri podudaraju,probaj da formatizujes particiju na kojoj ti je windows i da ga ponovo insstaliras.Raid ti sigurno nije kriv.Ja sam naprimer imao isti problem sa raidom kada sam preklokovao procesor i on mi vratio bios na default.Udjes u bios stavis opet s-ata da ti cita kao raid i boot device stavi raid.Raid ti proverava sama ploca sa boot roomom koji isto ukljucujes kada stavis s-ata da ti cita kao raid.Inace imam identicne hardove kao tvoje i plocu p4p800-e-deluxe i radi mi vise od godinu dana bez ikakvih problema.

Windows sam instalirao na taj raid otprilike 30 40 puta iz drugih razloga a raid je uvek radio kako treba.

meni je vrisnuo RAID1 pod Windows2003,jer sam preinstalirao Windows2003 opcijom install and repair.Inace RAID je hardware(ITE IT8212 ATA RAID Controller).Kako da postavim novi RAID1 a da podatke na hardu sacuvam kao i sam Windows2003 jer je on server i imam puno klijent naloga.
Imam backup Windows2003 i podataka uradjen pomocu Acronis True Image Enterprise Server 8.0.Backup je uradjen nakon pucanja RAID1.
Da li postavljanje RAID1 raditi pomocu opcije autoconfiguration ili define RAID iz biosa RAID-a?
Hvala

Nazad
Vrh Dno