Šta je novo?

(Problem) Pc nece da bootuje uopšte

Vladimir2101

Poštovan
Učlanjen(a)
01.01.2018
Poena
95
Pozdrav, od juče imam problem sa računarom. Nešto je brljavio i restartovao sam ga medjutim nakon restarta se pokrene (zavrti ventove) ali ne baca sliku. VGA debug led svetli na matičnoj. Pokušavao sam sve i svašta.. od vadjenja baterija i restartovanja preko 2 pina, vadjenje grafičke pa suvi boot par puta bez integrisane (integrisanu nemam), pokušavao da iskopčam samo nvme a da ostavim sve hddove ostale, sve hddove i nvme iskopčao, povadio sve stikove rama i pokušavao sa svakim ponaosob, kombinovao 8pinac kao 6 sa jedne grane i 2 sa druge..
Reko ajde do grafičke je..
Kupim juče GTX 1070 TI, pokušam sa njom i opet neće(vraćena je vlasniku jer smo se dogovorili tako..). Uzmem od drugara sad GPU i opet neće..

Po netu gledam malo i ima par koraka u biosu da odradim koji bi možda možda rešili ovo, ali nikako da dodjem do biosa.

Ryzen 5 2600
4x8GB Corsair LPX
Strix GTX 1070
B450M Bazooka V2

Pre par dana sam odradio Windows 11 i na netu ljudi povezuju problem sa tim, ne znam..
Neki period pre toga sam ugasio Secure Boot opciju, ne sećam se sad ni zašto

Jesi probao drugo napajanje?
Jesi probao da povadis sve PSU prikljucke sa ploce i opet vratis?
Klasicna PSU ili MB situacija...po ovome sto si napisao

Poslednja izmena:
Napajanje kad crkne ili se ne pali ili resetuje komp pod opterecenjem, svakako ja redno testiram GPU pa PSU jer je brze iako postoje 5% sanse, onda ide maticna koja je i najverovatnija da je otkazala

Takve situacije sam prezivljavao bezbroj puta na mnogo konfiguracija na poslu, i zato navijam za PSU da je otislo...
Jerbo je brze,lakse i jeftinije za zamenu
Ali neko iskustvo mi govori da je 50/50

Svakako prvo treba ono sto sam napisao, raskaciti PSU sa MB, pa opet ukopcati lepo... pa ici dalje, sto je u ovom slucaju MB

Ne znam da l je napajanje jer je od pokušaja paljenja do sledećeg paljenja situacija ista. Ali proveriću i to. Na šta ja sumnjam jeste da kada bih ubacio neki AM4 cpu sa integrisanom grafikom i pobrčkao po biosu, da bih rešio problem (par slučajeva sličnih kao moji na netu).

Hmmm, probao si CLR CMOS na ploci, kada je ugasena...?
Ako nisi, evo najednostavnije... ugasi sve, iscupaj kabl od napajanja, izdrukaj power dugme nekoliko puta da istrosi kondezator...
Potom, ako ne znas gde je Clear Cmos jumper... samo izvadi CR2032 bateriju iz ploce, i opet drukaj power na kucistu...
vrati bateriju nazad, pa probaj da butujes

Jesam jesam, još mi je ostalo bukvalno da pokrenem PC bez baterije samo da vidim hoće li da baci sliku.

Izvadi cpu iz ležišta pa vrati.
Proverio gpu u drugi slot?

Hmm sad sa druge strane matične vidim ovu "mrlju".. nadam se da je termo mrlja od temperature. Nalazi se direktno ispod pasivnog radijatora pored CPU socketa.
1000092874.jpg

Tu se nalaze kondezatori.. kojih vise nema. :(
Pride su nastradali bakarni vodovi na ploci, nema od toga nista...

tu je naponska sekcija ispod hladnjaka, mozda da odneses u servis da pregledaju da li je nesto spaljeno.

los overclock, lose napajanje, losa maticna ploca.... moze da bude svasta

Nisam siguran da nema više kondenzatora, na slici izgleda kao da su rupe ali nisu.. vidim iznad redno sva 4 kondezatora.
A za bakarne vodove si u pravu
tu je naponska sekcija ispod hladnjaka, mozda da odneses u servis da pregledaju da li je nesto spaljeno.

los overclock, lose napajanje, losa maticna ploca.... moze da bude svasta
Nit ga overclockovao, seasonic 650w 80+ plus, b450m bazooka v2..
Kad te neće onda te neće

najbolje odnesi u servis, ne znamo kakvo je stanje fetova ispod hladnjaka

Nisam siguran da to curenje od toplote ukazuje na neispravnost ploče .
Zašto bar ne pokušaš ono što sam predložio?

Ph..komplikovano.
Moguće da je vrisnula ploča,ali takve stvari ostavljam zadnje koje nemam za proveru.Proveravaš sve što je free.
Otkači sve,a ostavi samo ono neophodno za boot biosa.Probaj opat izvadi iz ležišta,sve otkači višak,van kućišts.
Jedan ram,bez ssd/hdd..izvadi bat,pa vrni,izvadi cpu pa vrni,napolju van kucišta pa pali...

Nema šta evo više neće ni da zavrti ventove nit išta. Ripala je izgleda skroz, samo se nadam da nije povukla cpu i ostalo

ne znam koliko imas air flowa u tom kucistu? gde se nalazilo? ovo leto je pakleno, moguce da je naponska bila usijana.
osim tog ventilatora na cpu kuleru, ima li jos neki? pozadi exhaust, napred intake?

Lose hladjenje, mada bazooka na b550 ima odlicno hladjenje i za 5950x
sad dal je samo zbog hladjenja, tesko ... jednostavno crkla

Gledam sad novu matičnu da uzmem i reko ajde B550 jer ću dogradjivati cpu u budućnosti.
Odlučim se za B550 Tuf Gaming Plus medjutim posle vidim da oficijalno ne podržava 2 seriju Ryzena. A kod mene je Ryzen 5 2600.

Imate li iskustva sa B550 i ryzenom nekim ispod podržanih?
Ima dosta komentara na netu kako kažu da im funkcioniše out of box, dok su neki morali da updateuju bios

Koliko se sećam radili su kod mene kad sam proveravao nešto te zen+ procesore na b550.

Nazad
Vrh Dno