Šta je novo?

Problem otporan na sve

zeko

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
360
Imam problem sa windows XP-om koji danima ne mogu da resim, pa molim pomoc!

Naime, doticni problem sam prvi put primetio nakon instalacije i pokretanja neke proklete igre. -Ucitao sam igru, zatim izasao iz nje, pozeleo da precicu za nju sa desktopa premestim u poseban folder, kad pri copy paste operaciji zablokira komp UZ PORUKU error, send/don't send (explorer needs to close... Iza koje ide JOS JEDNA send/don't send poruka da drwatson debuger needs to close)! Nakon toga explorer(servis) je zablokirao. Usledio je restart nakon koga se desila CUDNA STVAR - u start meniju (glavni meni, ne all programs) su stavke (c. panel, printer...) izgubile svoje ikonice i kada sam kliknuo na neku od njih, pitalo me je da li hocu da napravim precicu u start meniju?!! Nakon toga je usledio jos jedan restart i problem sa start menijem se NIKADA vise nije javio, ALI ONAJ PRVI JESTE I TO U PROSIRENOM OBLIKU! -Sada komp nasumicno blokira uz pomenute poruke pri otvaranju PROPERTIES-a bilo kog fajla/precice bilo kada se on otvara misem ili alt+enter kombinacijom i pri kopiranju precica!

STA SAM SVE PROBAO:

-FORMAT sistemske particije i reinstal (win xp sp2, xp sp3, cak i u visti koju sam na par sati snimio mi se javio isti problem).

-SKENIRAO ANTIVIRUSOM, i to sa kaspersky, nod, avast, avg, mc cafe, bit defender i nijedan nista nije pronasao!

-HARD BEZ LOSIH SEKTORA

-REGISTRY CLEANER redovno koristim.

Kako nista od pomenutog nije pomoglo, MOLIM POMOC! SVE IDEJE SU DOBRODOSLE! Hvala unapred!

Ako je problem prisutan i posle reinstalacije OS-a onda je hardverske prirode...
Uzmi ti neke programe za testiranje stabilnosti.

Slazem se da je skoro sigurno problem hw prirode.
Najlakse ti je da zamenis RAM (pozajmi neki pa probaj da li sa njim radi ok)
Ako nije ram, onda moze biti ploca, i tako...

Proveri da li je sve dobro povezano, prebaci ram u drugi slot za memoriju .... pokusaj i sa novim BIOS-om

Memorija je nova-transcend 2x1gb, pre 15ak dana sam je uzeo, pa neverujem da je do nje. Graficka (komp je iz moja masina popisa, s tim da je memorija promenjena) je bila blago klokovana, a i sa klokom cpu-a sam se igrao (do 20%). Bios ploce je najnoviji.

Pomocu kog programa da testiram komponente? I jos vaznije, kako da izolujem koja pravi problem?

P.S. Malo mi je cudno da komp pravi problem samo pri odredjenim operacijama a da je problem u hardweru?? Nisam znao da je to moguce... Nadam se da necu da naucim na tezi nacin:-(

Prvo sve klokove vrati na default.

Drug jel su problemi poceli kad si uzeo novu memoriju?
Jer ako jesu moguce je da nesto nije bas najkompatibilnije...

Vratio sam klokove na default jos pre nekoliko dana. Cpu nije ni bio klokovan u trenutku pojavljivanja problema, samo graficka 770/1100 (default je 700/1050). Ako je od znacaja, igra je bila nezahtevna-call of cthulu.

Nije se problem javio sa promenom memorije-tek 10ak dana kasnije.

Kažeš da je pao format C particije, a ostatak? Takođe, mogao bi probati podići sistem na nekom drugom hardu, ako si u mogućnosti. Čisto da isključiš mogućnost da je problem softverske prirode.

Deluje da je problem slican mom. Odvalio sam se od dijagnostike dok nisam provalio da je problem izgleda bio do nekompitabilnosti memoriskih modula,jednog starog i jednog novijeg koji su inace oba ispravna ali se eto "kolju" i ako su od istog proizvodjaca i iste velicine ali razlicite serije. Probaj sa goldmem. testom da istestiras memorije. Doduse jos nisam 100% siguran da sam se resio bede ali vec neko vreme sam miran. Ponavljam problem se manifestuje na jako slican nacin kao i moj (vidi moj drugi post ovde):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=172420
Dakle memoriju istestiraj obavezno ma koliko nova bila i bez obzira sto je radila do tada.

Poslednja izmena:
Kako trenutno nemam pristup netu (ovo kucam sa moba), nisam mogao danas da skinem programe za testiranje memorije koje pominjete, ali sam provrteo memory test na long testing time(oko 3h ga je vrtelo) u S&M 1.9. Test je prosao, tj. nije bilo gresaka.

Ujutru mi ispit pa cu posle da vidim da skinem programe koje pominjete i sa promenom dimm slota.

Kao poslednju varijantu(bar sto se memorije tice)probaj da ostavis samo jedan modul na ploci. Cisto da eliminises eventualnu nekompitabilnost. Testiraj sa memtest86+ ili sa goldmemory programom.

UPDATE

Proverio sam memoriju sa memtest86+ i ona je ok! Sta dalje...

Jedino sto mi jos pada na pamet je da ostavis samo jedan modul u slotu (ili jos bolje vrati staru koja je tu do zamene bila) kako bi eliminisao eventualnu nekompitabilnost izmedju modula. Nisam siguran da li memtest nadje gresku ako su moduli ispravni ali nekompitabilni i odjednom testirani. Goldmem je meni nasao gresku kad su svi moduli testirani od jednom ali svaki po naosob je bio ok. Dakle mozda moduli i esu ispravni ali su nakompitabilni. Probaj dakle sa jednim modulom i tako vidi da li se problam ponavlja. Ako da, onda vec sumnjam na plocu pod uslovom da hard prolazi chkdsk. Izuzeo sam mogucnost software-a s obzirom da si rekao da je do skoro sve radilo sa istim komponentama i drajverima i da si formatirao HDD i instalirao xp vise puta. Toliko od mene,drugih ideja nemam ovako napamet.

Poslednja izmena:
Vrh Dno