Šta je novo?

Problem oko instalacije Windows XP

shamankg

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2008
Poena
319
Prvo, pozdrav za sve forumashe i ljude dobre volje koji hoce i imaju vremena da mi pomognu u reshavanju verovatno banalnog, ali za mene, nereshivog problema.

Naime, uzeo sam jedan komp da podignem Win XP na njemu, ali mi nikako ne polazi za rukom iz sledeceg razloga. Elem, plocha na tom kompu je Asus A7V880 i ima vezana dva roma (CD i DVD) na dve ide grane i hard na sata granu. Kada pokusham da instaliram sistem, Win prodje sva ona uchitavanja i sl. i kada treba da ga instaliram prijavi mi greshku u vidu neprepoznavanja harda. Kao da ne postoji hard disk!!! Pokushao sam na sve moguce nachine da instaliram Win ali bezuspeshno.

Molim vas, ako je ikako moguce, da mi neko od vas objasni kako da izvedem instalaciju XP-a na ovu mashinu, jer mi ponestaje i volje a i strpljenja.

Napominjem da sam do sada instalirao brdo sistema na raznim kompjuterima ali ovako neshto prvi put srecem.

PS. Molio bih i moderatore takodje, da ako sam pogreshio sobu, ovu temu pomere na pravo mesto.

Unapred zahvalan...

Proveri u biosu da nije slučajno u AHCI modu...

Proveravao sam i to. Veruj mi shta sve nisam radio i nece ni da mrdne.
Hvala u svakom sluchaju...:wall:

Aha, taj deo je onda ok... Slušaj sad ovo, verovatno će glupo zvučati, ali sličan problem na jednoj mašini mi je pravila memorija, tj. jedan "polucrknuti" modul... Čupanjem istog, instalacija je prošla glat...

Uh, to josh nisam probao. Moguce da je to.... Nikad se ne zna.... Hvala...

Ako ploca ima jos sata prikljucaka nadji sata DVD/CD ROM i pokusaj sa njim, a pre toga otkaci ova dva koja idu na IDE. Ako sve prodje vrati kako je bilo.

Pa razmishljao sam o toj varijanti ali rekoh mozda nece hteti tako... MOram to da probam.... Hvala...

Desava se na nekim plocama da se ne trpe sata hard i ide rezac/citac, ovo ti kazem iz licnog iskustva. Probaj pa javi da li je uspelo.

Sutra probam pa javljam. Hvala josh jednom......

na ovo prethodno samo jedan komentar - :D

Tebi trebaju drajveri za sata kontroler na toj ploci (posto verovatno nije integrisan, pa ne prepoznaje sata uredjaje bez drajvera) koje ces da stavis za posebnu disketu (nadji na netu drajvere za tu plocu za win XP) i prilikom pokretanja instalacije XP-a, kad ti napise "Press F6 if..." da stisnes F6 i pratis uputstva ;)

:wave:

Poslednja izmena:
Najverovatnije je ovo što reče gosn samuraj.
Pored cimanja sa flopijem, moguće je i integrisati pomoću nlite-a drajvere u instalaciju XP-a na CD-u.

E pazite sad ljudi!!!!
Bez problema sam podigao win98, ali i dalje nece da podigne win xp ni sp2 ni sp3 sa integrisanim sata i raid driverima!!! Neverovatno!!!

Ne znam uopshte shta vishe da pokusham! jedino ovo shto je suicide samurai predlozio.

Uh... Pochinjem da gubim nadu...

Upravo to sto je Suicide Samurai predlozio i treba da uradis. Znam iz iskustva :)

A ne da gubis vreme pokusavajuci sve i svasta kada ti je covek rekao resenje ;)

Sto se nlite-a tice, trebalo bi da pali (nisam nikada integrisao te drajvere sa nlite), mada je floppy resenje 100% efikasno. Ako se vec uhvatis nlite-a napravi odmah sebi jednu custom unattended instalaciju sa sve driverima a izbaci gluposti, taj disk ce ti ubuduce skratiti puno vremena.

Samuraj je u pravu :)
Meni recimo XP prilikom instalacije uopste nije hteo da vidi HD bilo da stavis AHCI ili native, u pitanju je bila Biostar ploca sa AMD cipsetom
Tek kada sam namestio na native i ubacio sata drajvere pomocu flopija - uredno je prepoznao hard disk, inace da ga vidi u AHCI modu nema boga cak i sa drajverima sa diskete, probao sam sve :d

Upravo to sto je Suicide Samurai predlozio i treba da uradis. Znam iz iskustva :)

A ne da gubis vreme pokusavajuci sve i svasta kada ti je covek rekao resenje ;)

Sto se nlite-a tice, trebalo bi da pali (nisam nikada integrisao te drajvere sa nlite), mada je floppy resenje 100% efikasno. Ako se vec uhvatis nlite-a napravi odmah sebi jednu custom unattended instalaciju sa sve driverima a izbaci gluposti, taj disk ce ti ubuduce skratiti puno vremena.

nlite je keva,radio sa njim i radi sve kao podmazano...

samo skines raid driver sa sajta,ubacis ga i prolazi kao podmazano...

takve probleme sam resavao na laptopovima za firme kojima je bio potreban xp zbog nekih programa,a imali su sata kontrolere...

nema sanse da ne radi

Vidi da ti nije usput i napajanje crklo ili polu crklo ;) sobzirom sta je sve prikaceno zna da zeza pozz

Bas cudna stvar da uspes da instaliras Windows 98 a Windows XP ne :) Probaj da nadjes odgovarajuci SATA driver (kao sto rekose vec ljudi) za taj chipset (koji je verovatno VIA tj. krsh) i da ga integrises u nLite.

Nisam siguran ali mislim da sam imao davno problem sa tom plocom i SATA2 Hard Diskom, tj. Hard Disko uopste nije detektovan. Tumarajuci po google procitao sam da ta ploca podrzava SATA1 ili SATA150 standard a moj novi HDD je bio SATA2 ili SATA300 standard! Western Digital imaju jumper koji prebacuju rezim rada SATA2 Hard Diska u Sata1 mod.

Cudan problem i ne znam sta da ti kazem. Susretaces se sa raznim glupostima.

Imam isti problem sa Compaq mini 110 lapom, bez opticke jedinice, s tim sto bih ja sve to lepo spakovao u nlitu da mogu da pronadjem sata driver za tu plocu, ako neko uspe, bio bih mu veoma zahvalan da mi ostavi link! Hvala unapred!

Problem reshen tako shto sam ubacio josh jedan hard od 20 giga(IDE) i sve sad radi k'o podmazano...

Hvala vam ljudi na sugestijama i prelozima...

Pozzzzz....

Imam isti problem sa Compaq mini 110 lapom, bez opticke jedinice, s tim sto bih ja sve to lepo spakovao u nlitu da mogu da pronadjem sata driver za tu plocu, ako neko uspe, bio bih mu veoma zahvalan da mi ostavi link! Hvala unapred!

Pa napravis sam u nLite svoj DISK, pa ga prebacis na USB tj. napravis USB Bootabilni disk. Imas na forumu disk kako da uradis to.

Problem reshen tako shto sam ubacio josh jedan hard od 20 giga(IDE) i sve sad radi k'o podmazano...

Hvala vam ljudi na sugestijama i prelozima...

Pozzzzz....

Ipak si resio da ne resis problem kako treba ali dobro :) Ja sam imao par puta slucaj sa laptopovima gde sam morao zbog instalacije XP-a da integrisem SATA drajvere u instalaciju Windowsa pomocu nlite-a i sve bude super. Ovde ti cak ne bi pomoglo ni stavljanje drugog diska :smash:

Ti ipak nisi rešio problem, samo si ga zaobišao. Ja sam danas isto to trebao da odradim, ali nisam pri ruci imao ni flopy ni prazan cd na koji bih integriso drivere, ali sam se setio da nege imam Last xp dvd, koji u sebi ima 2 moda za instalaciju os. Prvi je normalan, a drugi ima dosta integrisanih sata, raid, achi drivera. Tako da za sledeći put potraži na netu ovu verziju win-a, ako te već mrzi da sam ubacuješ dodatne drivere.

Vrh Dno