Šta je novo?

Problem. Ne "vidim" druge kompjutere u mrezi

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Win XP Pro SP2. Mreza je od 5 racunara. Jedan direktno vezan sbb modem, pa preko svica sa jos cetiri druga deli internet. Podeseno je da je ip prvog 192.168.0.1 gateway ostalim.
U network connections prvog kompa imam dve konekcije. Jednu webstar, koja je automatski nasla sta joj treba, a druga ova za lan, nema default gateway. IP je 192.168.0.1 i subnet 255.255.255.0
Imam internet na svim racunarima u mrezi, i mogu da se pinguju ali ne mogu uopste da ih vidim kad odem u my network connections.
U wizardu sam na prvom racunaru birao prvu opciju da je povezan direktno na net, a za ostale drugu da se povezuju preko switcha. Jel trebalo da idem na other pa da izaberem nesto trece? Namesten je file and printer sharing.
Firewall radi, i pokusao sam da ga iskljucim da vidim da li zeza ali kad na prvom kompu iskljucim firewall na lanu nestane internet a modem je povezan preko USB-a??? Jel ima neko predlog, odlepio sam potpuno od muke?

Proveri kako je podešen subnet na ostalim računarima.

Milsim da je isti 255.255.255.0. Kako treba da se podesi?

Da li su svi u istoj workgroup-i i kako si ugasio firewall..
Da li na OFF ili u servisima
I da li koristis jos neki firewall osim windows-ovog?
Aj prvo to pa onda dalje..:)

Svi su u istoj workgrupi MSHOME. Imaju razlicito ime svaki, kada shareujem folder u my network places se pojavi samo taj koji je na tom racunaru. Firewall sam gasio iz network connections. Na "serveru" je vec bio instaliran AVG Home antivirus, a ne znam da li se AVG ponasa i kao firewall. Treba li na klijentima da se u advanced tcp/ip settings stavi Enable netBIOS over TCP/IP posto je sada verovatno na defaultu?

Poslednja izmena:
E ajde sad polako..
Ista workgroup-a check
Razlicita imena check
Sto se tice share-ovanja foldera u ovoj kombinaciji mreze preko workgroup-e koristi samo simple file sharing nikako advanced
Samo desni klik na folder i share i network name i to je to check
Mali savet za windows firewall.Kada ga stavis na OFF on zaustavi sav saobracaj i tacka.ako hoces da ga ugasis moras iz servisa mada onda postoji mogusnost da ce da iskljuci ICS(internet connection sharing koji ti je u ovoj prici kljucan)ili da napravi neki bug i zaglupi se.Windows firewall je samo osnovna zastita,kakva takva ali ne savrsena pa neki drugi firewall je dobra ideja(Kerio 2.15,freware,star ali odlican i vise nego odlican) check
AVG nije problem check
NetBios ne diraj jer su netbios paketi bitni za mrezu unutra.Net bios se gasi na racunaru koji je direktno na netu bez rutera.Po default-u ukljucen(npr.samo usb adsl modem)check
E sada posto je to windows sa svi svojim bagovima i sl. + workgroup-a najbolji predlog koji mogu da ti dam je da na svakom kompu pokrenes network setup wizard
Na kompu koji je na netu odradis wizard da je to komp koji je direktno povezan na net a da se ostali preko njega kace na net..
Na drugim kompovima isti taj wizard ali ovaj put da su to kompovi koji se kace na net preko gatewaya ili drugog kompa..
Lagan je wizard imas samo par opcija da podesis ako se barem malo razumes u to a vidim da je tako pa samo treba da budes pazljiv preko kojeg interfejsa tj. koje mrezne podesavas ICS i kada wizard odradi svi oni mali bagovi bi trebali da nestanu i svi bi trebalo da se vide.
Uz sve to mozes i po koji put da disable-ujes mrezne karte na kompovima jer i one imaju obicaj da se zaglupe..
Nadam se da ce pomoci
Poz

E da ...
Posto nema DNS-a da razlucuje imena moze da se desi i da ti ne sljaka iz my network places tj da se zbog toga ne vide iako bi trebalo da se vide po imenima ali...windows ima cudne puteve..Pa kao resenje mozes da pristupa kompovima start-run-\\192.168.0.X gde je X odgovarajuci broj u zavisnost od klijenta pa da na taj nacin pristupas sharovanim folderima po kompu
Npr. mozes da sharujes na jednom kompu CD a na drugim kompovima izvuces shortcut do tog kompa(IP adresa) ne desktop..
*** nije savrseno ali radi..
Poz:)

Hvala. Odradio sam vec Network setup wizard, ali pokusacu ponovo pa cu javiti posledice.

E da ...
Posto nema DNS-a da razlucuje imena moze da se desi i da ti ne sljaka iz my network places tj da se zbog toga ne vide iako bi trebalo da se vide po imenima ali...windows ima cudne puteve..Pa kao resenje mozes da pristupa kompovima start-run-\\192.168.0.X gde je X odgovarajuci broj u zavisnost od klijenta pa da na taj nacin pristupas sharovanim folderima po kompu
Npr. mozes da sharujes na jednom kompu CD a na drugim kompovima izvuces shortcut do tog kompa(IP adresa) ne desktop..
*** nije savrseno ali radi..
Poz:)

Radi samo ovako. znaci run pa \\192.168.0.x i onda ga nadje.
ne shvatam u cemu je problem. kada odem na search computers on network ili kako vec desni klik na my network places i u search box ukucam ip racunara u mrezi pronadje ga i pise da se nalazi u wourkgrupi koju sam dodelio klasicnom metodom(nor. pise za folder OFFICE a kad se preko my network places otvori office on je prazan tj postoji samo konkretan komp na kome se radi). Sve u svemu shortcut i radi. Radi i printer shareowan ako se otvori adresa racunara na ovaj nacin. Nije neki hendikep ali ovo prvi put vidim i ubedjen sam da je neki debilni propust sa moje strane kriv za ovo.
I da, marcusnbg, care, hvala. Sacuvao si mi shaku zivaca

Nema na cemu placebo..:)
Ali ajde da jos malo se igras..
Generalno jedna od prvih stvari kada su u pitanju racunari na mrezi je(oni okrenuti ka netu)da ugasis WINS i netbios opcije..Ajde u mrezi imas dns koji je mnogo bolji jer podrzava mnogo vise karaktera u imenu za razliku od netbiosa koji podrzava 15+1 i ako nemas uredjaja na mrezi kojima je potreban za komunikaciju netbios se gasi..(maximalno sam pojednostavio ovu izjavu i molio bih da se ljudi ne javljaju sa teoretskim definicijama)
E sada ako hoces da ti se racunari vide iz my network places(WARNING:sledece podrazumeva malo veci security risk ali uz dobar firewall i malo podesavanja..) na svakoj mreznoj kartici(svakog racunara u workgroup-i) u properties tabu u podesavanjima internet protocol (TCP/IP) ides na tab advanced zatim na tab WINS..Sada stikliraj enable LMHOSTS lookup i stikliraj enable NetBios over TCP/IP..znaci druga opcija jer prva opcija iznad se koristi kada imas dhcp ali posto nemas..
I sada sve potvrdi i obrni magicni krug(Restart racunara)Trebalo bi sve da proradi odmah ali microsfot je to pa za svaki slucaj..
Ako i posle ovoga se ne vide,u sta cisto sumnjam,negde te blokira firewall i u njemu iscackaj gde..
Poz

E daaaa..posto imas share-ovane foldere moguce je da ce odmah da ti da link ka njima kada kliknes na my network places a ne entire network pa moras malo da cackas dok ne nadjes taj link ali nisam siguran tj. ne mogu da se setim gde se nalazi tacno vec malo cackanja tipa my network places pa kliknes folders pa ti izbaci opcije sa desne strane pa tu imas neki link..pa..
Iz tcmd-a radi naravno ko sat..imas pored tabova diskova network ikonicu..

1. start - run - gpedit.msc
- windowssettings - security settings - local policies - user right assignement
i onda tu uncheckirash sve pod deny access to this computer from network, a u access this computer from network ubaci guest account
2. desni klik na my computer - manage - local users and groups - users - (stavi da guest account bude enable, pass never expires .. )

3. za svaki slucaj ... start - control panel - user accounts - turn on gues account

Odradi ovo na svakom kompu i trebalo bi da je to to ...

pozzz

Sto se tice deljenih foldera u maloj mrezi i pristupa istim, moje je iskustvo da je najpouzdanija praksa sledeca

- Prvo, proglasavanje jedne masine za File Server. Na istoj se definise jedan korisnicki nalog (sa sifrom) koji se koristi za precizno definisanje prava pristupa - moguce je definisati razlicite korisnicke naloge za sve korisnike koji pristupaju Fajl serveru al' ovde treba oceniti kolko je ovaj potez opravdan zbog nesto opseznije administracije i da li za njim stvarno ima neke potrebe tj. da li postoji potreba da razliciti korisnici imaju razlicita prava pristupa nad razlicitim folderima.

- Deljenim folderima se pristupa tako sto se napravi skripta (bat) koja koristi komandu net use koja ce da ih mapira i mrezne diskove. Ja koristim skriptu koja ne pravi permanentne linkove (brisu se posle gasenja kompa). Istu ubacim u Startup folder i time je reseno da se isti kreiraju pri paljenju kompa.

Imao sam raznorazne probleme sa firewall-ovima kad pokusam klasicno mapiranje iz Windows Explorer-a koji se ne javljaju kada se koristi ovaj postupak (notebook-ovi sa VPN klijentom koji ima integrisan firewall)

Sto se tice skripte koju koristim, sintaksa je sledeca

Kod:
net use x: \\[IP adresa Fajl Servera]\[Share Name] [User Password] /user:[ime Fajl Servera]\[User Name]  /PERSISTENT:NO

Odkad ovo upraznjavam, ne postoje glupe greske tipa, ...You don't have permission...Remote folder is not accessible... i slicni. Zgodno mi je i kad se sa laptopom setam izmedju razlicitih kancelarija. Kreiram skripte kao lokacija.bat i kad se pojavim u nekoj kancelariji pokrenem odgovarajucu skriptu i nastavim normalno da radim. Kad ugasim komp i odem na drugo mesto, linkovi sa prethodne lokacije se izgube i samo kreiram nove.

Jesu. Ako pogledas komandu net use putanja do foldera je u formi \\[IP adresa Fajl Servera]\[Share Name]

@duskoo

izvini, jutros sam na brzaka procitao tvoje pitanje i nisam ga do kraja razumeo.

moja logika je da jedan komp bude 'centar' razmene fajlova u mrezi i ceo moj post je koncipiran sa oslanjanjem na tu ideju. naravno da mogu i na drugim kompovima da budu deljeni folderi ali onda sve te deljene foldere na mrezi treba posebno mount-ovati. ovo sve moze da se uradi u jednom *.bat fajlu tako sto ce se u novom redu dodati sledeci share. U ovom slucaju, verovatno nikome nece pasti na pamet da kreira na svakom kompu posebne User Account za definisanje prava pristupa vec ce koristiti Guest Account. Moze i to. jednostavno se iz naredbe izbaci Password i kao user se definise /user:[ImeKompa]\Guest

evo kako kod mene izgleda ceo *.bat za jednu lokaciju

Kod:
net use Z: \\192.168.1.77\Server password /user:FileServer\fileshare  /PERSISTENT:NO

net use s: \\192.168.1.15\Public /user:Marko\Guest  /PERSISTENT:NO

net use r: \\192.168.1.14\Public /user:Jelena\Guest  /PERSISTENT:NO

prvi je fajl server a druga dva su share-ovi koji su ranije korisceni pre uvodjenja fajl servera i na njima postoje stari fajlovi kojima ponekad imam potrebu da pristupam a i koristimo ih za razmenu podataka sa drugom ekipom koja je u istoj mrezi ali nema pravo pristupa nasem fajl serveru.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno