Šta je novo?

Problem kvar

cvetko_a

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2007
Poena
320
Mislim da je u pitanju grafička kartica.Računar sam juče ugasio naj normalnije,kad sam hteo da ga upalim uveče kuler na grafičkoj je počeo da zuji i pišti.Upalio se monitor i počeo je računar da botuje i tad se čulo 1 dugi beep i 3 kratka.
Računar sam ugasio i pokušao ponovo da pokrenem,sad se monitor više nepali i čulo se opet 1dugi i 3 kratka tona.
Bilo koja ideja je dobrodošla.Inače računar nije iz potpisa već stariji graf 7300 gt foxcon 128bita mislim da je 250mb.

Da da to je zvuk za grafiku. Izvadi je, produvaj slot i obrisi je malo nekom mekanom krpom pogotovo kontakte koji idu u slot, vrati je i probaj. U svakom slucaju zamenska neka grafika da sljaka nece te kostati vise od 500din.

E ovako grafičku sam očistio konektore podmazao kuler i sad je nečujan.
Sad računar počne da startuje normalno ali kad treba da botuje tu je tajac.
Znači nema više pištanja ploče,pojavi se ono početno i na ekranu u gornjem desnom uglu se pojavi crtica(kursor)koja trperi i nikako ne botuje.
Nikako nemogu da uđem u save mod na f8,mogu u bios da uđem.
Ajde pomoć društvo,memorije sam izvadio i pročistio vratio i ponovo je isto...

Probaj da resetujes bios...mozda se samo ploca zaglupela...

Kada pokušava da bootuje
please wait ide screen
od 1 do 5 no detect i ima u produžetak 0
brzo to protrči tako da nemogu da pročitam..

pogledaj dali ti dobro detektuje hard u biosu

takodje pregledaj kablove jos jednom u kucistu

Ovako na slepo probaj da uradis sledece stvari...

1. Clear Cmos na ploci, (vadjenjem odgovarajuceg pina i stavljanjem u polozaj gde radis clear cmos, sta treba da uradis imas u uputstvu od ploce)
2. Zatim proveri sve kablove unutar samog kucista,
3. Povezi i probaj

Sad nisam kući tek uveče ću biti.
U biosu detektuje se sve i hard i dvd i flopi...
Kada idem na f8 izađe mi pitanje odakle da bootuje i tu je isto detektovano.

Clear Cmos na ploci to kad radim dali treba da bude upaljen računar ili kako nikad nisam radio.

Poslednja izmena:
Zaboravih da napišem instaliran je xp profesional i win 7 32.
E sad nikako da se pojavi ono čudo da me pita dali oću xp ili 7....

E ovako instalirao sam neki linux sa cd-a.
koliko sam primetio moj dvd nemože da bootuje sa dvd disca već sam sa cd-a.
Sad tražim windows bootabilan na cd,pa javljam..

uh, cvetko... Tebi je računar bio baš prljav.
Moguće je da ti je rikno HDD...
Ali, pre svega... Isključiš računar, zameniš IDE kabel - to ti je onaj od Hard disk do matične, uradiš ClearCMOS, upališ računar i uđeš u BIOS. U bIOSu stavi sve na default, Save&Exit.
Onda vidiš šta se dešava.
A ako si već prepisao Linux preko Win-a, ondak :)
Ne može da neki DVD-rom neće da butuje sa DVDa. Može samo da se desi da je medij neispravan ili da je Optički disk neispravan.

Ali, kod tebe možda bude ono najrđavije rešenje i najbolje - nova instalacija Windowsa. Samo, nemoj neke tipa LastXP itd... Stavi normalan XP/7, šta već hoćeš.

Nazad
Vrh Dno