Šta je novo?

Problem kod Update Bios-a na Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming

Astra G

Poznat
Učlanjen(a)
10.12.2021
Poena
40
Sinoć sam krenuo da update zastareli F6 Bios na Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming matičnoj ploči. Detaljno sam pratio uputsva, i siguran sam da nisam negde pogrešio osim kod jedne stvari u koju sumnjam.

Bios 1.jpg

Krenuo sam sa F31, preuzeo fajlove, instalirao najnoviji AMD Chipset Driver, i uspešno prešao na F31 verziju. Nakon toga sam skinuo i instalirao EC FW Update Tool ( I to baš za ovu ploču sa istog sajta) i krenuo da se prebacujem na F65b verziju do koje ni na jednoj pre verziji ne piše da je neka prethodna potrebna. S tim sam zaključio da je u stvari potreban najmanje F30 Bios zajedno sa ovim EC FW Update Tool-om.

Bios 2.jpg

Kad sam preuzeo fajlove za F65b Bios- dobio sam samo Bios image bez efiflash-a, i sa formatiranom fleškom ubacio samo bios image, i krenuo update, koji se učitao ali nakon restarta je monitor samo krenuo da baca blank screen, tj palio je samo pozadinsko osvetljenje na svakih 3-4 minuta. Ugasio sam računar, upalio opet nakon par minuta, gde je odma pokrenuo Bios i pisalo je da je resetovan. Primetio sam da je vratio na najstariju verziju F6, a da prethodno zadržanu F31 verziju nije upamtio iz ne znam kog razloga.

Sumnjam da se ovo desilo jer nije postojao Efiflsah file, ili je morala neka verzija pre te da se ugradi?

Nigde ne vidim cime si flesovao BIOS, preko Q Flash si flesovao?

Ja sam pre par dana kod sebe na B450 Aorus Elite kopirao samo BIOS fajl na flesku i normalno flesovao preko Q Flash, sve radi ok.

To sto nije zapamtio je verovatno jer imas dual BIOS pa te vratio na drugi/rezervni BIOS.

Svaki put pred flash odradi bekap svog BIOS-a bas za ovakve situacije, sad si imao srece inace bi soft brikovao maticnu.

Imas i opciju da skines sa sajta @ BIOS koja prepozna tvoju plocu pa sama skine i digne novi BIOS ali to se radi direktno iz operativnog sistema, radio sam jednom tako za B450 Aorus M i proslo je ok ali nije bas preporucljivo.

Da li si siguran da nemaš reviziju ploče poput rev 1.3 i slično.

To je i meni palo na pamet ali vec mu je prosao F31, jedino ako naknadno nije pogresio sajt sa kojeg je skinuo noviji BIOS nekim cudom.

Probaj sad opet da flešuješ redom BIOS-e. Verovatno je drugi BIOS vratio originalnu verziju na prvi čip, pa sad treba opet proći proceduru nadogradnje. Naravno, ako je sve ok sa prvim BIOS-om, ali to bi trebalo da se zna kad krene procedura flešovanja, jer drugi BIOS ne može da se menja ili bar nije mogao ranije, kad sam nailazio na te probleme.

Da li je potreban efiflash uvek da bude na usb, ili ne treba kod tih novijih verzija? Može li ko da mi objasni oko ovog backup Bios-a, šta bi trebalo tačno da uradim, i kako da vratim sve na staro u slučaju da pokvarim ploču?

Uđi u Q-Flash iz BIOS-a i pokreni update odatle. Ne treba efiflash, ako se radi iz Q-Flash-a. Ako je sve ok, onda bi posle restarta trebalo da se pojavi verzija BIOS-a koja je ubačena.
Nisam nikad imao potrebe da koristim efiflash, a verovatno ni ovde ne treba, osim ako to nije napomenuto u opisu verzije BIOS-a koja treba da se flešuje.

Može li mi ko objasniti kako da napravim backup fleš pre toga? i kako da se isčupam ako se nešto opet iskomplikuje :D

Ovde ti je sve bukvalno nacrtano, sve opcije se vide. Otprilike bi isto trebalo da bude i sa tvojom plocom, samo se graficki minimalno razlikuje.

Ako i dalje ne umes da se snadjes, nemoj sam.

U koraku 4 bekapujes postojeci BIOS na flesku.

Ovaj korak gde pise "Also update backup BIOS" nemoj da stikliras, jer ne deluje mi kao da bas znas sta radis.

Nisam softversi inžinjer ili nešto slično tome da bi ovo znao u deliće, do sada sam podigao nove Bios-e na 100 različitih matičnih ploča što računara, što laptopova, ali mi se ova stvar po prvi put dešava. I nikada nisam pravio backup Bios-a, zato i pitam ovde za uputstvo i kako se to koristi, i da li neko ima iskustva s tim.

Jesi li otvorio uopste link?

Napisao sam ti sve sto treba da uradis i imam utisak da ignorises sta ti se pise i teras po svom. Evo ti i slika iz koraka 4 gde ti stoji SAVE BIOS, ja ne znam da li postoji neko zgodnije upustvo po prostim koracima od ovog.

1732193302777.jpeg

Sve ti je dato, povlacim se iz teme.

Ispratio sam, ali koliko sam razumeo ono sto pise u linku navodi da opcija Q-flash + radi backup bios-a u koliko dodje do toga da nece da se butuje. Dok u mom slucaju postoji samo dual bios koji automatski vraća na staru verziju (što se meni i desilo) ukoliko nešto ne bude kako treba. Zanima me da li će se to opet desiti ako opet pokušam da dignem novu verziju? Takođe što se tiče ove ploče i ovog naziva postoji samo jedna revizija, ne postoji više njih.

Uspešno sam došao do verzije F64, koja mi omogućava instalaciju Windows 11, i ako ništa drugo barem je od ove godine, i razlike u FPS u igricama su značajne a takođe i XMP profil sada radi normalno dok je na F6 verziji bio katastrofalan. Podizao sam redom Od F6 - F31-F40-F50-F60-F64, tako da ako neko bude imao problem sličan sa ovom pločom i update Bios-a kao i XMP profilom, nadam se da će mu ovaj post pomoći. Takođe se zahvaljujem svima što su odgovarali na ovu temu :)

Nisi morao da se mučiš ako je samo do instlacije W11. Sve Ryzen ploče. čak i 3xx su podržane ako je Ryzen druge generacije i noviji. Jedino je promenjen default za CSM na UEFI i tako omogućio TPM koji je u processoru.

Nisi morao da se mučiš ako je samo do instlacije W11. Sve Ryzen ploče. čak i 3xx su podržane ako je Ryzen druge generacije i noviji. Jedino je promenjen default za CSM na UEFI i tako omogućio TPM koji je u processoru.
Ryzen druge generacije je u pitanju, i problem je bio sa time kad upalim TPM više ne baca sliku i moram da resetujem bios... Kako sam prebacio na noviji Bios, više nije zahtevao TPM 2.0, predpostavljam da je sam bio učitan, već samo CSM i Secure boot i instalacija je prošla lagano. Takođe Task Manager mi je svaki boot prijavljivao različitu iskorištenost RAM memorije, nekad 8GB, a piše da je instaliramo 16GB, dok je nekad pisalo da je i svih 16GB korišteno. Takođe XMP je brljavio, te mi je samo posle prvog Boot-a nakon uključivanja XMP profila prikazao da memorija radi na 3200MHz, dok svaki sledeći je vraćao na 2400MHz. O FPS-u da ne pričam koji je skočio za 50 kako sam sve sada naštelovao. Takođe sistem se sada podiže drastično brže.

Poslednja izmena:
Da. TPM i Secure BOOT idu ruku pod ruku i dopunjuju se za sigurnost zato veroovatno naprave BIOS da oba budu podrazumevana vrednost (default). To su ubacili zato što su se ljudi žalili da ne mogu da instaliraju W11 a TPM i Secure BOOT su odavno postojali samo je trebalo da se activiraju.

Definitivno ova ploča zahteva update Bios-a za neke novije komponente i Win 11, Ram memorija je Kingston Fury Kit 2x8GB na 3200.

Nazad
Vrh Dno