Šta je novo?

Problem kod narezivanje dual layer diskova

EduardK

Cenjen
Učlanjen(a)
23.04.2012
Poena
169
Pokušavam da narežem dual layer disk, ali ne ide. Imam na disku dekriptovan originalni DVD, dakle VIDEO_TS folder a ne ISO image. Veličina je 6,76 GB. Imam eksterni rezač Transcend TS8XDVDRW-K, nikada nije pravio probleme kod narezivanja DVD5 diskova. Diskovi su Verbatim DVD+R DL 8x, rečeno mi je da su ti najbolji za ove stvari i platio sam ih paprenih 120 din. po komadu. Već godinama koristim ImgBurn. Pre nego što krene da reže disk program traži da odaberem Layer Break Position kao na slici.

tq8f.jpg

Ne znam mnogo o ovome, ali pretpostavljam da je Layer Break Position mesto posle koga će se sadržaj narezivati na drugi layer. Inače na disku je 25 epizoda crtanog filma. Kada odaberem jedu od prve dve ponuđene Break Position, pa pokrenem Preview Selected Cell, vidim da odgovaraju 12-toj epizodi, 3 i 4 odgovaraju 13-toj epizodi i tako dalje. Kako ne znam ništa o ovome, šta bi mogle značiti pojedine kolone iz ove tabele, ne znam ni po kom bi kriterijumu birao Break Position pa uzimam prvu ponuđenu. Posle nekih 25 minuta disk je narezan, ali verifikacija pada na 53% sa porukom:

9yve.jpg

Naravno, Try Again ne pomaže. Evo i dela ekrana na kome se prikazuje tok snimanja i verifikacije:

kci0.jpg

Kako su na prvi layer narezani sektori 0-2063583, zaključujem da je greška negde na početku drugog sloja. Kada se narezani disk reporodukuje, pomenuta 12. epizoda (za koju sam zaključio da je prva na drugom sloju) zastane na dva mesta, ali posle par sekundi krene dalje. Malo posle početka 13. epizode sve se definitivno zakuca. Šta bih mogao još da probam ne bi li uspeo da narežem ovaj disk? Koji prametri mogu uticati? Napominjem da sam brzinu ostavio na Max, kako uvek i stoji, video sam da je u toku procesa narezivanja varirala od 6,1 do 2,9. Treba li je ograničiti?

Ako neko reze diskove, ja to radim i DL diskove izbegavam kako god mogu. Jako su osetljivi prilikom prelaska sa jednog na drugi sloj. Koliko vidim kod tebe problem nije u samom rezanju vec verifikaciji, prvo probaj da narezani disk procitas (kopiras) sa nekim drugim DVD citacem (drugi PC isl). Mozes da probas da na nekoj drugoj masini da rezes (naravno sa DL rezacem), takodje probaj sa nekim drugim softverom, godinama koristim nero i OK je. Na kraju, mozda si kupio seriju felericnih diskova, pa probaj sa drugim. Media Range su najvece djubre, bar sto se tice DVD+DL diskova, BD su im skroz OK, a misljenja sam da su Maxel jako dobri, a nisu tako papreno skupi kao Verbatim. Inace ja uvek ogranicavam brzinu na x8 kod ovih diskova, tj ono sto pise na disku. Jedini metod ovde ti je pokusajem i greskama. Meni gotovo uvek kad zabadaju DL diskovi (i to pri rezanju), problem resava format sistema. Jeste glupo, ali i dalje resenje problema ne nadjoh.

I BTW, sto ne izvrsis konverziju DVD-9 u DVD-5, msm da ti kvalitet nece drasticno opasti, a opet DVD format je vec prevazidjen...

Za moje potrebe ja sam ove DL diskove već konvertovao u MKV, ali mi je potrebna kopija DVD-ja koji se može gledati u standalone DVD playeru, prijatelj me zamolio za njegovu decu, a još uvek ima klasičan TV + DVD player. Mnogo mi je posla da ovo prebacujem u AVI, a nisam baš ni vešt u tome. Ne znam ništa o konverziji DVD-9 u DVD-5, ima li neki softver za to. Je li rezultat tog postupka DVD koji se može gledati u DVD playeru, sa očuvanim menijima a sa smanjenim kvaliteteom videa i audija ili skup nepovezanih fajlova. Ovo "Jedini metod ovde ti je pokusajem i greskama." me nimalo ne ohrabruje jer ovi eksperimenti nisu baš jeftini kada se pogleda cena DL diskova. Da li pod "format sistema" misliš na reinstalaciju Windows-a. Ne mogu to raditi makar ga majci nikad ne narez'o.

Druze ja najbolje znam koliko to kosta, i narezao sam preko 800 raznih diskova u zadnje 4 godine. Kada je jedan verbatimov DL disk kostao 600RSD nije mi bilo druge nego da trazim resenje te konverzije. Iskreno nikakvu razliku na starom CRT TV-u nisam video pustajuci taj konvertovani DVD. Konverzija je jako prosta, jer se konveruje pri rezanju (ne znam tacno kako), ali sve radi kako treba. Koristio sam clone DVD, ne znam koliko je kompatibilan sa novim verzijama windowsa. U izboru diska ima padajuci meni koji ti daje opciju vrste diska DVD-5 ili DVD-9. Za meni na disku se stvarno ne secam da li sam imao, ali mi taj meni nikada nije znacio dok sam gledao DVD filmove. Ako ovo ne pomogne (ali cisto sumnjam) uvek mozes jako jednostavno podeliti jedan DVD-9 disk na dva DVD-5 diska putem starog a i dalje kompatibilnog programa DVD fab a pritom da zadrzis meni i sav extra materijal, naravno ako prijatelju odgovara da ima dva diska umesto jednog :)

OK. Pošto imam još par komada probaću da ih narežem drugim programom ili drugom brzinom ili sa drugim layer break position, kad sam već dao pare. Ali za ubuduće strategija je izbeći DL diskove na svaki način. Malo ću eksperimentisati sa Clone DVD i DVD fab. Mnogo ti hvala.

Nista druze, za to forum postoji...

POstoji sigurno, ja ga imam negde, garant..... Carski program. Sa njim mozes i da podelis na dva DVD5 ako neces da kompresujes... sta sam svve ja sa njim srinkovao, cudo.....

За почетак, подеси брзину на 4х јер ионако према дужини резања толико и реже. Овако се мучи покушавајући да постигне већу брзину па пада па опет покушава. Ја користим исте дискове и ваљда ниједан није пукао. Што се тиче бирања позиције на којој ће да промени лејер, изабери неку која је близу 50% и која има зелену звездицу, углавном не би требало да буде проблем. Ја и не памтим да сам на неком DVD DL видео зелену звездицу а често је и бела али то не утиче на квалитет.

Верификација не мора да значи ништа, можда читач није добар па се збуни. Пробај на неком другом читачу, најбоље на неколико па ћеш да знаш какав је резултат. Одради тест читања, можеш и из Nera па ако је резултат ОК, онда је диск добар а читачи не ваљају. Успут одради тај тест и са обичним DVD5 дисковима, чисто да видиш да ли резач добро ради.

Конверзија у DVD5 једино може да смањи квалитет снимка и не утиче на садржај, меније и слично. DVD Shrink је лак начин али прилично смањује квалитет. Иапк, метод који даје добре резултате је прекомпликован па скоро и да нема потребе за тим. Ја користим DVDFab који сасвим пристојно пакује DVD9 у DVD5. Дељење на два DVD5 је мало безвезно јер иако добијеш исти квалитет, ипак је компликовано ако сваки час мораш да мењаш диск. Ја сам тако радио када су DVD DL били прескупи, сада је ипак разлика у цени мања па узмем DVD DL и одрадим. Избегавање DVD DL није решење ако је квалитет битан, ако није онда је боље да се уштеди на дисковима.

Е да, ImgBurn не проверава садржај VIDEO_TS фолдера пре резања (има на њиховом форуму тема о томе и обећање да ће да буде уведено али никако да се то деси) па ја понекад покренем Nero (наравно, бирам да све иде на имиџ а не на диск) и он прво провери садржај фолдера и ако је у реду, пита где да прави имиџ. Онда га прекинем па се вратим на ImgBurn и нарежем. Можда није лоше да и то провериш.

Relativno gledano DVD+R DL su i dalje preskupi. Ako poredimo isti brend, jedan DVD DL kosta 120 RSD, a jedan BD (od 25GB) ravno 100 RSD a ima skoro 3x veci kapacitet. I kao sto rekoh, DVD format je danas vec prevazidjen. I rezite putem nero-a, on sam odredjuje kad da predje na drugi layer, radi bez greske

Ако ћемо детаље, DVD DL је већ од 109 (говорим о Вербатим дисковима) док BluRay може да се набави за 90 али ... како да нарежем овај други у ДВД резачу и гледам у ДВД плејеру? ;) Односи се и на покретача теме јер је баш у питању комшија са ДВД плејером. Блуреј резачи су још преко 100€ а слабо их има ... иначе мислим да они неће много да се приме и да оптика нема будућност поред флешки или меморијских картица. Појава CD резача је била револуционарна јер су хардови били мањи од CD па је могао и бекап да се прави. Шта данас да се уради са 25 гига диском ако су хардови 100 пута већи? Данас је све више ауто радио уређаја са УСБ улазом и без оптике, у кућним варијантама све више раде медиа плејери ... оптика је одсвирала своје. Једино могу да опстану најстарији аудио дискови.

Што се резања тиче, никада ми није била предност када неки програм нешто не може него када може. Већина програма аутоматски одерђује прелазак а мало њих нуди да се изабере по жељи. Неро има две предности у односу на већину (провера садржаја VIDEO_TS фолдера и пријављивање да неки .iso није у реду) али има више мана ... а и одакле ми толике паре за програм за резање ако постоје и бесплатни??

To stoji, ne osporavam, da su BD rezaci i dalje skupi (oko 8K RSD sam vidjao), ali na veliku kolicinu narezanih diskova se isplati. Meni se isplatila svaka para ulozena u taj rezac. A nakon crkavanja dva HDD-a od po 1TB punih filmova, diskovi su mi sigurnije resenje, po principu diversifikacije rizika :)
Za ljude koji narezu OS i mozda svega par diskova, potpuno je suludo kupovati BD rezac.

То је из друге приче, ни ја нисам за чување података на хардовима ... али сам у међувремену променио навике и више не скупљам музику и концерте као некада ... ваљда се то преломи када се пређе 'иљадарка дискова и онда укапира да више нема сврхе. ;) Пре 3-4 године сам недељно више резао него сада за целу годину па би ми један блуреј диск покрио целу ... и не исплати ми се куповина.

Vrh Dno