Šta je novo?

Problem, katstrofalno sporo podizanje sistema.

PoisonFree

Čuven
Učlanjen(a)
28.07.2004
Poena
619
Skoro sam na jednom kompu promenio hard disk i tada su se javili problemi.Naime, konfiguracija je barton 2500, asus a7v600-x, geil memorija.... dalje i nije toliko bitno.
Dok je na kompu stajao pata hdd (koji je crkao) sve je radilo normalno. I onda uzmem Seagate 80gb sata hdd (8mb, ncq) i nakacim ga, instaliram drivere za sata kontroler (vt8237 cini mi se), instaliram win xp pro sp2, i sve do tada radi kako treba. u win-u naravno instaliram sve drajvere i sve radi kako treba. ali onda se javljaju problemi. Windows se samo jednom u 10 puta podigne normalno. A ostalih 9 treba mu po par minuta da se podigne, najbanalniji primer je ona crtica sto se pomera ispod win xp logo-a, koja inace prodje 7-8 puta kada sve normalno radi, a sada se desvalo da se vrti i do 100 puta!!! (jednom sam se toliko iznervirao da me nije mrzelo da brojim).
Na ploci je flashovan poslednji bios, stavljao sam i drugo napajane tako da u tome nije problem. E sad, sumnjam da je problem u samom hdd-u vec mislim da se radi o sata kontroleru na toj ploci, ali ako je neko imao neki slican problem ili zna o cemu se radi i ima neki predlog nek pomogne :)

Nadji bootvis i profiliraj dizanje sistema (Trace|Next boot+Driver delay) pa ces videti sta izaziva toliko usporenje.

Zanimljivo, imam identičan problem, ali se ispoljava jednom u nekoliko podizanja sistema. Nikakvih problema nisam imao sa sistemom nakon što se tako podigne.

Jedino sam ranije primećivao pravilnost - kada se desi takvo podizanje sistema, Ati tool 0.24 neće da radi i neće da detektuje Ati karticu u sistemu. Iako igre i sve ostalo rade normalno, samo grafika nije mogla da se overklokuje. Stavio sam neku 0.25 betu, pa je i taj problem nestao.

Nije me mnogo potresalo, tako da nisam ni rešavao problem. Dosta retko se pojavljivao. Bez obzira, upravo skidam bootvis, pa ćemo da vidimo epilog. :)

Svaka preporuka za Bootvis. Ja sam imao isti problem, windows se podizao po 5min. bootvis je pokazao da je d347 onaj sys od Deamon Tools-a. Izgleda se nesto poklao sam Alcohol-om i tu je nastao problem....obrisao oba windows srecan, ja sa njim LOL

nego jel i pre nego li si promenio hdd bio SP2 na makini.
Oce na amdu ponekad da pravi probleme i meni je pravio i sa SP1 je reshen problem biJo.

bio je ranije sp2 na starom hardu i sve je radilo ok.

Ovo je sad mozda i banalno ali pogledaj u kom modu ti radi hard.Ja sam imao slican problem sa hardom skoro(posle instaliranja xp2),radio je u PIO modu:)Obrisao sam ide granu,restartovao komp i sve je radilo kako treba.

grozni je napisao(la):
Ja sam imao isti problem, windows se podizao po 5min. bootvis je pokazao da je d347 onaj sys od Deamon Tools-a.
Izgleda da je i kod mene to problem,bas cu da nadjem taj Bootvis da vidim sta ce da mi kaze.
E bas nemam srece sa virtuelnim drajvovima.

PoisonFree je napisao(la):
nema pio moda kod sata harda.

Zasto ga ne bi bilo? Ako SATA kontroler radi u kompatibilnom modu moze ga biti. Ali ako jednom radi kako treba a 9 puta ne onda sigurno nije do toga.

Bilo je takvih problema sa usporenjem vezanih za neke verzije ATI drajvera. Mogu takodje biti i problemi sa emulatorima (npr. ako se ostavi mountovan DVD image pa dok ga procita). Naravno mogu biti i virusi i spyware, a to se da proveriti sa HijackThis, Autoruns i RootkitRevealer-om.

Ako ne reshish to u najskorije vreme reklamiraj disk.Uzmi PaTa disk i reshi tako problem.

"VIA SATA kontroler na toj ploci je najgora stvar u istoriji kontrolerske logike" (ovo citiram sebe jer sam to vec ranije pisao), da ti ne duzim citavom pricom o problemima koje sam imao sa tom jadnom plocom (i ta sa -X i bez -X) i SATA diskom, tako da imas 2 resenja: vrati PATA disk ili promeni plocu za neku sa NForce ili Silicon SATA kontrolerom.

P.S. Ako se nerviras sto ti sporo ulazi u Win, nemoj rizikovati stres od padanja sistema ili cak gubitka MBR-a ili sl., nervirao sam se ja za obojicu sa tim A7V600-X. :wave:

pazi, nije da se nesto preterano licno nerviram (nije moj komp vec moje devojke)... :) u svakom slucaju, slazem se da je sata kontroler ocajan pa sam i planirao da joj zamenim plocu za neku drugu. sad sam primetio da pored dizanja sistema komp radi sporo u jos gomili situacija (ne svaki put). recimo, instaliram civ4 i intro filmitj krene da seche... stvarno bezveze

Ih bre instalirao sam ovo i docekao me BSOD (nekoliko puta) srecom pa sam imao restrore ukljucen... koji krs...

kt600 i sata su katastrofalna kombinacija, imam iskustva
Nego bre jel to izasla civilisation4??? Al ja nisam u toku :zgran:

vucko83 je napisao(la):
kt600 i sata su katastrofalna kombinacija, imam iskustva
Nego bre jel to izasla civilisation4??? Al ja nisam u toku :zgran:
Ne pratis forum, ima u games sobi tema skoro mesec dana...

Pratim ja forum, nego u games uvek smaraju o nekim glupim igricama.
A sad, fakultetu izvini..... :smoke:

Vidim da ti niko nije predlozio , pa prveri kako ti je dzamperisan hard , zatim pokusaj da ga stavis nadrugu granu ,znaci zezanje sa kablovima i dzamperisanjem

radec je napisao(la):
Vidim da ti niko nije predlozio , pa prveri kako ti je dzamperisan hard , zatim pokusaj da ga stavis nadrugu granu ,znaci zezanje sa kablovima i dzamperisanjem

S-ATA

zamenio sam danas i plocu, stavio nf7-s, po ko zna koji put instalirao sistem ali problemi se ponavljaju. Ista prica kao i ranije.
Nista, sutra cu zvati firmu u kojoj sam uzeo hard pa da vidim sta ce oni reci, i pitati ih da ga zamene za obican pata hdd.

citam sad po netu da su ljudi imali problema sa seagate hardovima i nf7-s. nisam danas stigao da flashujem poslednji bios, to cu sutra uraditi pa se nadam da ce pomoci.

Sjajno, meni uopšte ne radi Bootvis... Prijavljuje mi posle restarta da imam 0 fizičkih diskova i neće da odšljaka ništa.

DFI NF4-4x i Maxtor 250 SATA.

Što se NF7-S tiče, ja sam sa S2 pločom izgubio ceo dan pokušavajući da instaliram Win XP na SATA disk. Jednostavno u kontroleru ili BIOS-u postoji neki bug koji se ispoljava tako što kontroler ne ažurira uopšte boot sektor. Rešenje bi verovatno bilo da se inicijalizuje disk na nekoj drugoj mašini i onda vrati na Abit-a. Kompletna instalacija Win-a je prošla, ali sistem nije mogao da se podigne. Isti slučaj i sa vraćenjem image-a napravljenog prethodnog dana uz pomoć Acronis True Image-a. Jednostavno sve prođe kako treba, ali kad treba Windows konačno da se podigne - truba - Missing operating system za FAT, odnosno No boot ili tako nekakva poruka za NTFS, već sam i zaboravio... ;)

Uglavnom, disk je normalno profunkcionisao na DFI, a što se tiče problema sa butovanjem, i meni smrdi na Alchohol i njegov problematičan fajl. Uvek ga prijavi kao problem kada se diže sistem u safe modu.

EDIT:

http://www.microsoft.com/whdc/system/sysperf/fastboot/bootvis.mspx

Ukratko: "The Bootvis.exe tool is no longer available from this site."

Sveža vest iz septembra 2003.

Poslednja izmena:
PoisonFree je napisao(la):
zamenio sam danas i plocu, stavio nf7-s, po ko zna koji put instalirao sistem ali problemi se ponavljaju. Ista prica kao i ranije.
Nista, sutra cu zvati firmu u kojoj sam uzeo hard pa da vidim sta ce oni reci, i pitati ih da ga zamene za obican pata hdd.
Pa mozda je i hard los?

Zna li neko sto mi je ovaj bootvis umalo srusio sistem?

Ja i dalje nisam iskopao koji drajver pravi problem i usporava podizanje sistema povremeno. Da li postoji alternativa za bootvis? Jednostavno na mom sistemu ne može da radi. Nakon analize napravi BIN fajl od 5 megabajta, ali ne mogu da mu pristupim, pošto prijavi

"Number of Physical drives in the trace file is 0
Trace file has invalid system information"

...

Čime rešiti pitanje povremenog užasno sporog butovanja? U Event vieweru ništa pametno.

Zveki je napisao(la):
"VIA SATA kontroler na toj ploci je najgora stvar u istoriji kontrolerske logike" (ovo citiram sebe jer sam to vec ranije pisao), da ti ne duzim citavom pricom o problemima koje sam imao sa tom jadnom plocom (i ta sa -X i bez -X) i SATA diskom, tako da imas 2 resenja: vrati PATA disk ili promeni plocu za neku sa NForce ili Silicon SATA kontrolerom.

P.S. Ako se nerviras sto ti sporo ulazi u Win, nemoj rizikovati stres od padanja sistema ili cak gubitka MBR-a ili sl., nervirao sam se ja za obojicu sa tim A7V600-X. :wave:

Elem, moj cale ima Via KT600 chipset na ploci i S-ATA disk mu radi najnormalnije. XP je SP1, a instaliran je sa S-ATA drajverom preko diskete. Bootvis kod njega cini mi se radi ako se dobro secam.

@nidza:
Vidi da li imas poslednju verziju bootvis-a. Isti se ne voli ni sa cim osim sa M$ (ili Intelovim) IDE drajverima. Morao bi da radi.

Mare je napisao(la):
Zna li neko sto mi je ovaj bootvis umalo srusio sistem?

Zato sto ti je sistem nestabilan?

nidza je napisao(la):
Da li postoji alternativa za bootvis? Jednostavno na mom sistemu ne može da radi.

Da ali nista tako jednostavno i efikasno. Bootvis ne voli IDE drajvere iz nVidie. Probaj sa obicnim M$ drajverima.

@all:

To usporavanje moze biti problem do HDD-a, losi sektori u najavi (pa disk radi retry i error recovery) -- probajte da skenirate odgovarajucim fabrickim testovima.

Nazad
Vrh Dno