Šta je novo?

Problem ili mozda problem pri paljenju MSI P35 ploce

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
Radi se o ploci MSI P35 NEO2-FR/FIR. Sta se desava pri paljenju?
Ventilator na kuleru pocne da se vrti (2-3sec), led diode na ploci koje su u raznim bojama se pale, gase dajuci onu signalizaciju sta se desava.
Onda, posle te 2-3sec, ventilator na kuleru prestaje da se vrti na 1sec, dok se lampice pale i gase za to vreme. Posle te 1sec, ventilator na kuleru ponovo pocinje da se vrti, pojavljuje se Bios i tako dalje, sistem se normalno podize.
Da li je moguce da postupak bootovanja na ovim MSI plocama bude ovakav, ili se radi o nekoj gresci?
Prvo sam mislio da je MSI sve to smislio da je kao tako bolje, ali sve vise mislim da je neka greska, verovatno na ploci.
Sve ovo se desava pri paljenju bez harda i optike, a pri restartu ne dolazi do privremenog zastoja rada ventilatora od 1sec.
Hvala na odgovorima i na savetima sta bi ovo moglo da bude i kako da se resi.

To ti je neka fora Intel chipseta, ima dosta ploca koje to rade. Moja to uradi samo ako se komp iskljuci iz struje. Inace ima normalan boot. Mozda postoji u BIOSu nesto tipa "Startup type", ali nemoj da brines i da ostane tako. Nije kvar u pitanju.

Mene samo nervira sto to radi zbog HDDa, posto ga zavrti, pa stane na trenutak, pa tek onda normalno bootuje. Ali tako je kako je...

Poslednja izmena:
Ovako radi i kod mog druga. Reče da kada je pitao prodavca da li je ovo normalno, dobio je odgovor da jeste. Međutim negde je čuo da je ploča falerična. Znači ovako mu radi već godinu dana i sem ovog čudnog paljenja nema nikakvih prblema.

:wave:

Znaci, ispada da je to normalno tako!

Ima dosta ploca za Intel,ne samo MSI,koje imaju takav pocetak rada.Moje je misljenje da nemas razloga za sekiraciju.;)

Samo, koja im je tu fora da stane za trenutak?

Hehehe...pa nesto se prave pametni znas.Zamsili kada recimo Gigabyte M52 i M56 ploce za AMD,ne pocinju odma sa pokretanjem kulera na procesoru.Nego polako,dok se malo zagreje.to su ove nove generacije kada je kuler sa 4 zice.Kontrola broja obrtaja,promenom napona.i ja uzmem i dodirom proverim,on zaista hladan.Znaci uopste nije bezveze sto nije poceo da vrti.Nekada to traje i 2-3 minuta,pa tek onda pocne da vrti.

Normalna stvar kod intel plocha...

DFI na kutiji od DK P45 plus istiche da su reshili ovaj problem, al poshto nisam probao plochu ne znam kako funkcionishe u praksi ovo...

Stvarno se prave pametni, krene kuler, pa stane, pa opet krene - da covek pomisli da je neki bug na ploci!

Kazem, Gigabyte 965P i P31 rade pomenuto. DFI P35 BI ne radi uvek, nego samo posle iskljucivanja iz struje. Inace, dok ima standby napona ukljucuje normalno.

Sa DFI sajta:
Praz je napisao(la):
From a no power condition the board is required to double boot to properly load the registers of the Northbridge.

Takodje, imam dupli boot kad menjam nesto sto je vezano za frekvenciju memorije i procesora posle "Save&Exit" iz BIOSa. Ali npr. ako menjam nesto drugo u BIOSu, ne boot-uje duplo...

Izgleda da neke ploce ne koriste StandBy napon za odrzavanje sadrzaja tih registara chipseta (ili kako se vec zovu), pa moraju da se ucitaju pri svakom boot-u. Ne znam, to je moja neka teorija...

Poslednja izmena:
Pa da li je moguce da je to radila zato sto sam je palio srafcigerom? Znaci nisu bili prikljuceni front panel konektori ili kako se vec zovu.

I Gigabyte P35 DS3L plocha tako butuje.Ali samo kada je procesor nasviran i kada je racunar bio iskljucen iz struje pre ukljucivanja.Kod mene tako radi vec sest meseci i nista mu ne fali.U pocetku me je malo to nerviralo ali sada sam vec navikao na to.Negde sam citao da to moze da se resi povecanjem napona chipseta,experimentisao sam sa tim ali nisam uspeo.

Re

Takav je postupak bootovanja i pomiri se sa tim.U pocetku malo ide na zivce,posle naviknes.Poz :wave:

Vrh Dno