Šta je novo?

Problem: Graficka nece ad radi u PCI-Ex16_1 slotu, hoce u PCI-E_2

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Imam neki cudan problem

Ploca je P8Z68 Deluxe/GEN3. Do sada sam imao nekoliko grafickih, sve su radile (I DALJE RADE) u prvom PCI-E slotu koji omogucava x16 . Neki dan sam uzeo GTX285 2Gb i nema sanse da se komp pokrene ako je graf u prvom slotu koji je inace namenjen za single GPU. Ploca se oglasi beepom "no VGA card. Kad je prebacim u drugi PCI-E slot - graficka radi, nema problema, jedino sto radi kao x8 i skida 10% performansi sto me nervira a i polozaj kartice je nezgodan jer se nabije uz zvucnu koja blokira ventilatore.

Pritom imam GTX285 1Gb koja bez problema radi u prvom slotu. Pre toga sam imao neki ATI koji jetakodje radio bez problema. Probao sam i neku staru 9600GSO koja takodje radi.

Probao sam karticu da probam na drugom kompu na kojoj je Maximus IV Gene-Z (nije gen3) i tamo isto tako nece da radi u prvom slotu, sa tim sto digne Win sto cujem po zvuku bootovanja ali nemam sliku na ekran. Mislio sam prvo da nije problem sto je na Deluxe ploci PCI-e 3.0 pa eventualno neka nekompatibilnost, na GENE-z je PCI-e 2.0

Napajanja na obe masine su 700/750W, druga GTX285 radi na obe bez problema.

Da li je moguce da kartica ima problem pa nece da se budu u slotu1 ... da li je moguc neki kvar na kartici pa zbog toga nece da radi u slotu 1 a radi u slotu 2 ... da li postoje neke naponske razlike u struji koju pusta slot x16 i slot x8 ?

Mozda je do Bios-a ili samog sistema ? Jel to na Win7 ?

nema veze sa win-om kad nece da bootuje. Bios-i su poslednji na obe ploce...sve ostalo radi....na jednoj ploci imam Asus DX (PCI-e) na drugoj imam LAN PCI-e karticu....

grafika kad je u slotu1 nece da da post... ne dolazim do biosa
U drugom slotu - sve radi samo je u 8x modu

sa drugom karticom nemam tih problema

Nemoguce da x8 skida 10% performansi. Mozda 1-2%, ne vise.

fora je sto imam jednu 285GTX sa 1gb....ovu sam ozeo jer bi mi jos 1Gb dobro doslo (posao je pitanju). Nije da ne mogu da radim sa 1gb , ova druga kartica je neka OC varijanta jos sa 2gb mem pa reko da se prebacim. Par testova koje sam provrteo mi daju ~10% losije rezultate nego ova prva GTX285 sa 1gb koja radi na nsto nizim klokovima.
Znam da nije neka razlika izmedju 16x i 8x ali je ipak razlika i to me nervira + sto mi je onda raspored karica u kustu dosta los sto se hladjenja tice

Poslednja izmena:
Koje sve izlaze ima taj model kartice ? Da li si probao svaki od njih pri bootup-u da vidis da li slucajno nije do toga (ja sam imao slicnih(glupih) problema sa svojim 280X karticama dok je istovremeno radila integrisana pa nije hteo da mi bootuje sistem dok recimo ne prikacim karticu na DVI izlaz a na HDMI nije htelo) ...

provalio sam u cemu je problem:

otpao je jedan tranzistorcic na samom kraju pci-e "ceslja" i zato nece da kapira poslednjih nekoliko crtica u slotu. 8x slot (PCI-E slot2) ne gleda te poslednje konektore i zato radi u drugom slotu.
2014-01-18-4192.jpg

jel zna neko nekoga kod koga bi mogao ad odem da zalemim ovo? Imam sa druge pokvarene karte da probam da zalemim ovde, ne deluje koliko komplikovano. Mislim da su ti tranzistori isti samo se po boji razlikuju

jel ima neko iskustva sa time?

Prilozi

• 2014-01-18-4192.jpg
    2014-01-18-4192.jpg
    109.9 KB · Pregleda: 139
Poslednja izmena:
teško da će to ko moći mada možda bi i moglo ali da se malo odigne od ploče pa onda da se lemi ako si na to mislio

Dali meni zbog sličnog oštećenja grafiče ona neće da mi radi u PCI-E 3.0 nego u PCI-E 2.0 režimu?Ploča je MSI Z69A-G43(G3) na specifikaciji kaže da treba da ima PCI-E 3.0 a grafička je GeFocre GTX 760.Napominjem da grafička radi u slotu predviđenom za PCI-E 3.0 ali na brzini 2.0

Ukoliko nikakvih drugih problema nemaš, tipa BSOD, artifakti, restartovanja, onda te baš briga, bitno je da radi. Sad, 3.0 ili 2.0, razlika je marginalna i bukvalno neprimetna.

EDIT:

A i od procesora, ne samo od ploče, zavisi u kom modu će da radi.

Poslednja izmena:
Imam jednu ati sa istim problemom. Verujem da nije greska tj kvar u samoj kartici vec u nekom delu elektronike zaduzenom za pci-e magistralu.

koja je ploca?jesi pokretao render test na gpu-z?

provalio sam u cemu je problem:

otpao je jedan tranzistorcic na samom kraju pci-e "ceslja" i zato nece da kapira poslednjih nekoliko crtica u slotu. 8x slot (PCI-E slot2) ne gleda te poslednje konektore i zato radi u drugom slotu.
2014-01-18-4192.jpg

jel zna neko nekoga kod koga bi mogao ad odem da zalemim ovo? Imam sa druge pokvarene karte da probam da zalemim ovde, ne deluje koliko komplikovano. Mislim da su ti tranzistori isti samo se po boji razlikuju

jel ima neko iskustva sa time?

Daj bolju sliku pomenutog dela, ostriju. Moze se to srediti ;)

Nazad
Vrh Dno