Šta je novo?

Problem?! Gigabyte ATI 5750 1GB DDR5

Sky_Spy_89

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poena
320
Posedujem Gigabyte ATI 5750 1GB DDR5 vec par meseci i do sada nisam imao nikakvih problema. Problem je nastao pre par dana usled vecih vrucina pa sumnjam da je do temperature, medjutim... Do juce sam koristio Frontier 550W (sto je bilo los potez) da bih danas promenio i uzeo LC Power Silent Giant LC6600GP2 v2.3 600W 14cm Fan, jer sam mislio da je to zapravo problem odnosno pregrevanje grafike usled slabog napajanja. Ali problem je nastavio da se dogadja...

Rec je o sledecem, pri opterecenju grafike (konkretno posle pola sata igre Bad Company 2) na ekranu se na trenutak pojavljuje sledece:

2updafc.jpg

i sto duze igram sve cesce dobijam tu sliku...

Temperatura Grafike i procesora je manje-vise ostala ista i sa novim napajanjem.

Ovo je temperatura u IDLE

mhedzd.jpg

A pri punom opterecenju ne prelazi 82 stepena sto i nije puno s obzirom da sam procitao na vise mesta da ova grafika normalno radi do 90 stepeni...

Konfiguracija je sledeca:

- AMD Phenom II X4 955 @3.2
- Gigabyte ATI 5750 1GB DDR5
- Apacer 2GB 1333MHz DDR3
- Maxtor 320GB
- LC Power Silent Giant LC6600GP2 v2.3 600W 14cm Fan

Windows 7 64bit

Da li je mozda neko imao ovakve probleme ili neko zna kako resiti problem

Unapred Hvala

Poslednja izmena:
Izmenjaj nekoliko poslednjih drajvera, možda je u njima problem. Mada ni temperatura nije toliko niska, probaj da odvrneš fan na 100% pa probaj onda. Ali tipujem na drajvere.

Probao sam BC2, nisam imao takvih problema ni sa jedfnim drajverima od 10.3 otkad koristim Ati.

Toliko o tome da su HD 5750/HD 5770 hladne karte. Pa takve temperature imam ja sa GTX 275 u ovo pakleno vreme.

Da moj post ne ispadne kao provokacija, probaj ti kao što ti je kolega daxyco rekao da manuelno podesiš fan na 100% Možda temperature zezaju, mada čisto sumnjam, jer su na granici normale. Ja tipujem na ubagovan drajver.

Jel ti se ovo dešava samo u BC 2?

Poslednja izmena:
Testirao sam preko 3DMark-a i ustanovio da nije problem u grafici vec u procesoru... Cim predje 60 stepeni pocinje da baguje... Tako je namesteno po defaultu...

E sad, da li menjati kuler (posto koristim standardni) ili nesto drugo...

Svakako menjaj, imaš već od 2 hiljade super rešenja. Inače ne bi trebalo da prelazi 62C procesor.

Kako bi sluzio ovaj:

cooler master gemini 2

Za quad nije preporucljivo. Uzmi TRUE na oglasima, i resi problem na duzi rok.

Toliko o tome da su HD 5750/HD 5770 hladne karte. Pa takve temperature imam ja sa GTX 275 u ovo pakleno vreme.

Da moj post ne ispadne kao provokacija, probaj ti kao što ti je kolega daxyco rekao da manuelno podesiš fan na 100% Možda temperature zezaju, mada čisto sumnjam, jer su na granici normale. Ja tipujem na ubagovan drajver.

Jel ti se ovo dešava samo u BC 2?

Pa jeste, ali on ima Gigabyte karticu, s tim ne mozes da poredis tvoju karticu, odnosno ni jedna ne moze da se poredi sa Gigabyte po zagrevanju! :d

Pa jeste, ali on ima Gigabyte karticu, s tim ne mozes da poredis tvoju karticu, odnosno ni jedna ne moze da se poredi sa Gigabyte po zagrevanju! :d

Da, ali čip bi trebao da bude hladan, kao što se priča. Karta troši smešno, čip je mali, 128 bit magistrala, 40nm...Ima tu dosta faktora zašto HD 5750 treba da bude hladna, a nije. Ne greje se samo Gigabyte, već i Force 3D, Sapphire...

GTX 275 je dosta masovniji čip i troši dosta više struje, a ima temperature kao HD 5750. A HD 5750 je bulja po perfomansama za GTX 275. Upališ joj AA na 2x, i možeš da se pozdraviš sa solidnim framerate-om.

Izvinjavam se za off...

Da, ali čip bi trebao da bude hladan, kao što se priča. Karta troši smešno, čip je mali, 128 bit magistrala, 40nm...Ima tu dosta faktora zašto HD 5750 treba da bude hladna, a nije. Ne greje se samo Gigabyte, već i Force 3D, Sapphire...

GTX 275 je dosta masovniji čip i troši dosta više struje, a ima temperature kao HD 5750. A HD 5750 je bulja po perfomansama za GTX 275. Upališ joj AA na 2x, i možeš da se pozdraviš sa solidnim framerate-om.

Izvinjavam se za off...

Ja znam da ti sada mislis da si mnogo pametan i da si otkrio Ameriku, vidis Kolumbo je otkrio Ameriku, ali nije bio pametan.

Kuler recimo na toj Gigabyte ima 200 grama mase, a na tvojoj grafickoj ima celo kilo, pa ti onda istrazivacu, izracunaj koja se koliko greje proporcionalno?

Pozdrav, izvini na sarkazmu, ali sam vec jednom objasnjavao nekim nedokazanim ljudima bas ta zagrevanja kod ATI-ja i Nvidie, gde niko ne kapira da mora i hladnjak da se uzme u obzir! Nvidia 260GTX/275GTX imaju bukvalno masu od 1,4kg-1,5kg, sta mislis zbog cega, pored ostalog?

A, to za 2 AA, ti je pa tek glupost sto si napisao.

Poslednja izmena:
Ja znam da ti sada mislis da si mnogo pamtena i da si otkrio Ameriku, vidis KOlumbo je otkrio Ameriku, ali nije bio pametan.

Kuler recimo na toj Gigabyte ima 200 grama mase, a na tvojoj grafickoj ima celo kilo, pa ti onda istrazivacu izracunaj koja se koliko greje proporcionalno?

Pozdrav, izvini na sarkazmu, ali sam vec jednom objasnjavao nekim nedokazanim ljudima bas ta zagrevanja kod ATI-ja i Nvidie, gde niko ne kapira da mora i hladnjak da se uzme u obzir! Nvidia 160GTX/275GTX imaju bukvalno masu od 1,4kg-1,5kg, sta mislis zbog cega, pored ostalog?

A, to za 2 AA, ti je pa tek glupost sto si napisao.

Ok, u pravu si, to nisam uzeo u obzir.

A što se AA tiče, nije uopšte glupost. Imao je ortak HD 5750, zamenio ju je za HD 5770, jer nije mogao bukvalno nijedan noviji naslov da igra sa upaljenim AA i AF. Postavi sve na High, i to sve ide lepo, ali čim stavi 2x AA, karta ne želi da čuje za to. Sa HD 5770 je malo bolje stanje.

Ok, u pravu si, to nisam uzeo u obzir.

A što se AA tiče, nije uopšte glupost. Imao je ortak HD 5750, zamenio ju je za HD 5770, jer nije mogao bukvalno nijedan noviji naslov da igra sa upaljenim AA i AF. Postavi sve na High, i to sve ide lepo, ali čim stavi 2x AA, karta ne želi da čuje za to. Sa HD 5770 je malo bolje stanje.

Testirao sam bio kod poznanika 5770 1GB, u Far Cry 2, odlicne rezultate je davala kartica na testovima sa ukljucenim 2XAA i 4XAA, e sada ako u nekim drugim igrama ,novim se to stvarno javlja, onda je ozbiljna mana graficke, ali ti mogu reci da to sada prvi put cujem od tebe??? Pa, ako moze jos neko da potvrdi ko ima graficku ne bi bilo lose.

HD5750 je ipak primetno slabija od 5770. Tek kada se overklokuje pridje ovoj, ali opet to nije isto.

Poslednja izmena:
Testirao sam bio kod poznanika 5770 1GB, u Far Cry 2, odlicne rezultate je davala kartica na testovima sa ukljucenim 2XAA i 4XAA, e sada ako u nekim drugim igrama ,novim se to stvarno javlja, onda je ozbiljna mana graficke, ali ti mogu reci da to sada prvi put cujem od tebe??? Pa, ako moze jos neko da potvrdi ko ima graficku ne bi bilo lose.

HD5750 je ipak primetno slabija od 5770. Tek kada se overklokuje pridje ovoj, ali opet to nije isto.

Pazi, sa HD 5770 je već druga priča, tu lagodno može da stavi AA i na 4x, a da FPS ide glatko. Dok sa HD 5750 nije to mogao da radi. Kažem opet, jedva je mogao 2x AA. Opet, zavisi od igre do igre, mogao je u manje zahtevnim igrama tipa Dead Space da odvrne AA do kraja.

Pazi, sa HD 5770 je već druga priča, tu lagodno može da stavi AA i na 4x, a da FPS ide glatko. Dok sa HD 5750 nije to mogao da radi. Kažem opet, jedva je mogao 2x AA. Opet, zavisi od igre do igre, mogao je u manje zahtevnim igrama tipa Dead Space da odvrne AA do kraja.

Iskreno, prvo sam mislio da je 5750 kada se pojavila ok kupovina, ali za razliku od 1000-2000 dinara, neuporedivo je bolje uzeti 5770, upravo tome ide u prilog i to sto ti kazes.

A da vi malo smarate na PM?

Nije tacno 57xx se jako dobro drzi sa AA,:

http://www.computerbase.de/artikel/...adeon_hd_5750/18/#abschnitt_performancerating

Kokretno 5750 ne smeta AA toliko, ja sam probao Far Cry 2, Dirt 2 sa po 8xAA u 1080 isterala je klokovana preko 30FPS average. Znaci sa 4xAA bi i na default dala solidan frejmrejt !

Onaj ko sa 5750 predje na 5770 nije bas mnogo pametan ili je neupucen :) Jer ovu kad klokujes prakticno dobijes 5770, stvarno nije tolik ovelika razlika, nije ni u ceni tolika razliak ali kad neko kupuje masinu, mozda mu dobro dodje 2-3k din. za neku drugu komponetnu.

Za grejanje isto, meni se greje na 70-80c kad je cf, kad stavim jednu kartu ne prelazi 65-70c....

Poslednja izmena:
Da je overklokovao tu 5750 mogao bi i na njoj da stavi 4x AA..razlika je 10% u korist 5770, sto 5750 dostize overklokom

Moja ima temperaturu od 39ºC @36% Fan u Idle-u...ne cuje se uopste

Da je overklokovao tu 5750 mogao bi i na njoj da stavi 4x AA..razlika je 10% u korist 5770, sto 5750 dostize overklokom

Moja ima temperaturu od 39ºC @36% Fan u Idle-u...ne cuje se uopste

Ma ok je sve to, ali jednostavno, performanse ne mogu da se stignu u potpunosti overklokom, pa plus mozes da zviznes i 5770, nije velika razlika, ali bih ja uvek isao na 5770.

Testirao sam preko 3DMark-a i ustanovio da nije problem u grafici vec u procesoru... Cim predje 60 stepeni pocinje da baguje... Tako je namesteno po defaultu...

E sad, da li menjati kuler (posto koristim standardni) ili nesto drugo...

Tesko da procesor baguje vec na 60C... pogotovo da se to ispoljava na taj nacin...
moguce da je nestabilan na 3.2Ghz i da imas drugih problema koji se manifestuju pri opterecenju

uzmi Cooler Master GeminII S ja ga imam i mogu ti reci da sam prezadovoljan sto se tice temperature graficke karte ladna je ko spricer

Scyter, ala si lupio ono. Pa ja crysis igram na high, anti-aliansing na 8x, i nema sta da stucne.
Mozda zato sto je rezolucija 1440x900, ali to mi je rez monitora,19 incha.

Sky_Spy_89
Nazalost imao slicne probleme sa 5770. Nadam se da ces resiti problem sa novim kulerom, medjutim kod mene je bio problem druge vrste. Cudni restarti, cold boot-ovi, GSOD-ovi i slicno. Problem resen sa prelaskom na 32 bit-ni WIN7. Duze vreme sve radi bez problema.
Mozda pomogne i nov bios grafike.
Pozz.
:bottle: :guitar: ,)

Vrh Dno