Šta je novo?

Problem GA P35 DQ6

mboban

Čuven
Učlanjen(a)
23.06.2005
Poena
620
Imam problem sa nedavno sklopljenom masinom

GA P35 DQ6
E6550
2x1GB Geil 1000 Ultra 4-4-4-12
GA 8800GTS 320MB
2 x Seagate 320 (vezani u radi 60 mirror, ostalo stirpe)
napajanje sigurno dovoljno CM Real Power 620W

Setovanja u biosu na default-u, nista clockovano cak ni memorija (radi na 800MHz sa 1.85V SPD)

Stavljen najnoviji bios F6 i driveri svi novi (isto se desavalo i sa starim sa CD-ova)

Puca sistem povremeno (plavi ekran), nekad po dizanju samog sistema, nekada posle duzeg rada, winamp, igrice, nema nekog pravila

Od software-a cist win xp pro sp2, nod 2.70.xxx(sve setovano na clean, delete), spybot 1.4 (1.5)...

Pustao 3D-Mark 2006, radi normalno (ne puca), everest nova beta radi 10-60 minuta, nekad izbaci gresku floating piont error, ali to mi izbacuje i na drugoj masini koja radi non-stop (24h) bez gasenja... Testirao sa raznim programina sa Hiren's CD-a i viruse (nije do toga)

Ako neko zna sta jos da probam (hitno je :) )

Pozdrav

Druze,

koja je poruka na BSOD (plavom ekranu)

da li imas nesto na USB portovima?

Nisam uspeo da prepisem sa ekrana, odmah se resetuje (probacu da "uhvatim" gresku)...

Sto se USB uredjaja tice nisam nista prikljucio, testiram bez icega, inace koristim USB flash koji svuda radi... (mis i tastatura su na PS/2, internet na LAN-u)...

Idi u startup and recovery settings i deaktiviraju opciju Automaticaly restart.
Poruka u BSOD bi mozda mogla da ukazuje na problem.

Pozdrav

OK, hvala ti u svakom slucaju, podesicu ovo.

Ono sto me vise brine je sto se to ne desava stalno vec povremeno tako da ne uspevam da provalim sta bi moglo biti...

Vidim da Geil ume da pravi probleme (po forumima), ali ovaj dual kit radi na drugoj masini bez problema, ako jos neko ima neku ideju sta bi mogao da probam neka kaze...

P.S. trenutno sam na poslu, pa samo citam odgovore, probacu popodne, sve sto predlozite, pa javljam rezultate.

Imas na gigabyte sajtu compatibillity listu memorisjkih modula i proizvodjaca pa vidi da li je Geil na toj listi. U svakom slucaju nije na odmet da probas i sa nekim drugim parom memorija.

Pozdrav

Imas na gigabyte sajtu compatibillity listu memorisjkih modula i proizvodjaca pa vidi da li je Geil na toj listi. U svakom slucaju nije na odmet da probas i sa nekim drugim parom memorija.

Pozdrav

Samo da pitam, i mene je compatibility lista zanimala ali već nekoliko minuta bauljam na njihovom sajtu al ne vidim da tako nešto imaju.

Imao sam isti problem i sa F4, F5 i F6 BIOS-om. Koliko vidim ploca i memorija nam je ista.
Meni se to desavalo samo u igrama i to DiRT i STALKER. Pojavi se BSOD tako brzo da ni ne vidim sta je a posle ide boot pri cemu se oba HDD-a ugase i onda se cuje kako ih pali.
Ja mislim da je problem do memorije. Recimo na memoriji pise da radi na voltazi 2.3V a ja je sve vreme drzim na default-u tako da je moguce to problem.
Sto se tice samo Win-a i rada u njemu i svim ostalim programima, testovima..... to se nije desavalo.
Da mozda nije problem do voltaze ljudi?! U BIOS-u je +0.30V crvene boje pa ne znam da li da namestim na toliko ili sta????!!!!!

http://www.imagehosting.com/show.php/1207939_slika.jpg.html

BIOS slika:
http://www.imagehosting.com/show.php/1208142_BIOS.jpg.html

Poslednja izmena:
Ovako,

i ja sam drzao do malopre na defoult naponu 1.8V i pustao silne testove, ortak mi je dao neki ORTHOS i kako sam ga pustio (blend - stress CPU and RAM) tako je pucao, nisam sumnjao na RAM do tad. Zatim pustim MemTEST sa Hiren's diska (v9.2) i imam sta da vidim, memorija puca na 40% (cak i sa jednim modulom), zakljucak memorija. Povecam napon za 0.3V (sa 0.2 isto nije htelo, sada 2.1V) i evo ORTHOS radi bez greske vec 34 minuta i sad dok ovo kucam.

Znam da sam rekao (napisao) da sam testirao sve (u prvoj poruci), ali memoriju jesam ranije testirao na drugoj ploci (ASUS P5LD2) i sve je stabilno radilo na SPD parametrima i bez dizanja napona da sad su i latencije 4-4-4-12 (SPD 5-5-5-18). Memorija trpi (radi do 2.4V) tako pise na njoj...

Nadam se da je ovo kraj mojih muka, da nece biti daljih problema zato ce memtest nocas raditi celu noc :)

@chabex
Sto se compatibility list-e tice kad izaberes tvoju plocu http://www.gigabyte.com.tw/, pa motherboard, pa izaberi model ploce, sa desne strane imas menu u kome i memory support list, bar je tako za ovu plocu (lista nije ocigledno azurna), ovog modela nema na listi :(

@sh0ne
Sad tek videh, pa i ti si Zemunac (ko ce kome da pomogne, ako ne komsija komsiji :))

P.S. Hvala svima na pomoci, nadam se da necu smarati ovim povodom vise :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno