Šta je novo?

problem cmos!!

mile_kikinda

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2007
Poena
304
evo o cemu se radi vec par puta mi se desava isto prilikom paljenja racunara ispisuje mi sledecu gresku-cmos chekum error-defaults loader, warning case open warning! Pokusao sam da resetujem bios na ploci kada to uradim racunar se upali, podesim potrebne parametre i on normalno radi. kada ga ugasim on opet isti problem i ja opet isto uradim .... pa sam promenio bateriju na ploci jer sam smatrao da je to u pitanju, nakon toga je sve normalno radilo 2 dana palio se i gasio bez problema. Medjutim od juce u toku rada se samo zakucao i nista nije moglo da se uradi sem da se racunar resetuje. Nakon toga kada upalim pojavi se samo crn ekran .. da bi nakon nekih 5 minuta zacuo jedan kratki bip i poceo da ocitava komponente u racunaru, kada to ucita daje mi samo tu gresku sto sam ispisao gore. Pokusao sam da promenim memoriju, graficku, drugi hard, i nista se ne desava. Moze li mi neko pomoci oko ovog problema jer stvarno me izludjuje.

Ploca je Asus-Nforce-A7N8X
CPU-sempron-2500+
Ram-1giga na ddr400
Grafica-ati-9550

Glupo pitanje, jesi opet podesio sve u biosu kako valja?

problem je sto ne mogu u opste da udjem u bios , od doba kada je zakucao i kada sam morao da ga resetujem. Dok nije zakucao sve je bilo ok podeseno u biosu

Jos jedno glupo pitanje-jesi li probao drugo napajanje? To uvek prvo probati kad su takvi problemi u pitanju, koje god da je. Inace, nemam ideju sta bi moglo da bude sem toga, ili nekog ozbiljnijeg kvara. Trebalo bi probati sa flashom novog biosa, ali ako je racunar duze vreme radio sa postojecim, tesko da ce to resiti problem

iskreno nisam probao napajanje , probacu pa cu ispisati da li sam nesto uspeo

Flashuj bios ponovo.

napajanje nije isti problem i dalje .. probacu da fleshujem bios da li moze preko flasha posto na racunaru nemam flopi?

eeh sad nece ni da upali sistem, jednostavno crn ekran, kada stisnem dugme power on pali kulere i sve radi ali se na ploci necuje onaj zvuk bIp. Lampica koja se nalazi na ploci je zelene boje i ona svetli. Bios nisam uspeo da flesujem .. zbog toga sto nedize sistem

Ostaje ti da jedino da flešuješ preko programatora, pa da vidiš da li će da prođe.

iskreno nisam bas strucan za flesovanje, mozes li mi objasniti kako to da uradim ili ako postoji neki tutorilas

Ne možeš to sam da odradiš jer ti treba programator tipa:

Willem_EPROM_Programmer_PCB50.jpg

U njega ubaciš čip sa ploče i učitaš BIOS. Tako da moraš u servis da nosiš.

Hvala puno na objasnjenju , da li postoji jos neka mogucnost da bude sem biosa?

Jel to sa drugim napajanjem ili ono staro?

Probao sam i drugo napajanje , skinuo sam sa novog kompa koji je kupljen skoro pre 2 meseca ali se isto desava

Vrati dzamper chassis1 na mesto i resices stvar.😀

Prilozi

• chassis1.JPG
    chassis1.JPG
    103.2 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Meni nije spao dzamper, niti sam mogao u BIOS da udjem (niti imam tu opciju) da disejblujem Chasis open alarm. Crkao FET. Morao sam da lemim. Ploca p5ld2.
LM, unimerom sam nasao koji tranzistor na emiteru ima vezu sa pinom 2 i kod njega i kolektor ima vezu sa pinom 3 od tog Chasis Open Alarm konektora. Bio je u blizini.
Zalemio sam zicu (kratko spojio) Chasis konektor pin 1 (5V) na emiter tog tranzistora.
Vratio dzamper kako i treba biti (pin 2 i 3). To je to. Za sad radi.

Upravo sam pogledao jumper na ploci stoji kako bi i trebao da stoji, nije spao niti je promenjen redosled, sve stoji kako bi i trebalo.

Nasao sam problem, otisla maticna ploca .. hvala svima koji su zeleli da mi pomognu ..

Nazad
Vrh Dno