Šta je novo?

PROBLEM 32GB memorije HyperxBeast na Sabertooth rev2 i CPU 8350

NemanjaVac8

Cenjen
Učlanjen(a)
14.01.2014
Poena
151
Imam problem koji ne umem da rešim, na relaciji memorija i matična ploča (a znam da je rešiv). Moj sistem je sledeći:

-WIN 8.1 Enterprise N
-AMD FX8350
-Sabertooth 990 rev2
-Kingston Hyper X Beast 2400, 32 gb (4x8Gb)
-R7970-2PMD3GD5/OC
-Transcend x1 TS-PDC3 kontroler (uboden je u x16 slot)
-SB Audigy 2 platinium ex PCI
-Cooler Master: Eisberg 240L Prestige
-Sistemski disk, Samsung 840 pro 256 gb

Kada sam sklopio ovu mašinu, ušao sam u BIOS i podesio već ponuđeni profil #0 memorije - za 2133 Mhz. Instalirao sam win, sistem radi stabilno itd...

Međutim, BIOS prepoznaje da imam u sva 4 slota pojedinačno po jedan modul od 8gb (2133), ali u Total RAM vidi samo 16 GB rama.

Kada resetujem memoriju pritiskom na dugme na ploči "memoOK" ili u BIOS-u vratim sve na default podešavanja, BIOS prepozna svih 32 GB RAMA, ali i brzinu memorije od svega 1333. Uz to sistem neće da se podigne, javljaju se greške...sistem repair.. restart... sve u krug isll...

Posle toga sam nabadao neke latencije memorije i voltaže za RAM, više i ne znam koja je kombibacija bila u pitanju i uspeo sam da podignem sistem sa svih 32 gb rama pri brzini od 1333. Bile su greske pri dizanju sistema i sistem nije radio stabilno.

Potom sam sve vratio na memorisjki profil #0 2133 Mhz i sistem glatko podigao, radi stabilno isl.. ali BIOS vidi samo 16 gb Total Ram-a.

Dakle, moje pitanje je - šta sve treba da podesim u BIOS-u da bih mogao da koristim svih 32 Gb rama? Ne mora da radi ni na 2400, ni na 2133, može i na 1866.

Pretpostavljam da se radi o preciznom setovanju voltaže i latencija za RAM, ali ja to inače nikada do sada nisam radio i nemam apsolutno bilo kakvog iskustva sa tim. S` toga i vaš eventualni odgovor bii trebao da bude što detaljniji, korak po korak...šta se gde unosi u BIOS, šta treba da bude uključeno, šta isključeno isl...

Inače memoriju sam detaljno istestirao, probao na više računara ...100% je ispravna...

Hvala unapred i nadam se vašoj pomoći

Iskljuci turbo mode i sve power saving opcije.

Update bios a uradi

Jel imas u biosu memory remapp features ?
treba da stoji na enabled.
Mozda ovo pomogne.

Flešuj BIOS na najnoviji, pa probaj profil na 2133 MHz. Kako god, proveri voltažu, nako si na 2400MHz onda voltaža treba da bude 1,65V.

2133 MHz nije nativno podržano, pa možda ploča ne podržava tu brzinu ako su svi memorijski slotovi popunjeni (treba videti šta piše u uputstvu). Ako ti na default i auto podešavanjima baguje, moj savet ti je da instaliraš svež Windows, ali klot, tj. bez dodatnih kartica i kontrolera nakačenih na ploču, pa ćeš onda korak po korak ustanoviti kad počinju da se pojavljuju greške.

REŠEN PROBLEM

Ljudi, prvo svima puno hvala na odgovorima. Rešio sam problem, tako što sam po stoti put izvadio memoriju i vratio, ali ovoga puta sam i resetovao CMOS preko džampera na ploči. Ušao sam u BIOS izabrao profil za 2133 mhz (latencije i voltaža u proflu su:11 13 13 30, 1.60V) i sve radi super. Nisam pokušavao profil za 2400, niti manuelno podešavanje memorije, a rekao bih i da nema potrebe pošto sve radi i ovako super.:banana:

Ako si zadovoljan ostavi ga tako !

Nazad
Vrh Dno