Šta je novo?

Problemčić sa optikom

nestolex

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen7 5800X3D + LC Power CC-120
Matična ploča
ASUS TUF B550 Gaming - Plus
RAM
2x16Gb Kingston HyperX 3200Mhz CL16 DDR4
GPU
AMD Radeon Dual RX 6700XT, 12Gb, 192bit
Storage
V-Nand SSD M.2 970 Evo Plus 3.0 250Gb + SSD M.2 Adata Legend 1Tb 1200TBW 4.0 + WD Blue 1Tb + WD Blue 1Tb
Zvuk
SONICGEAR SPACE 3 Maroon 2.1 Bluetooth
PSU
FSP Hammer 600W
Kućište
CoolerMaster MB-511
Monitor
GIGABYTE 32" VA G32QC A-EK, 165Hz, 2560x1440
Miš & tastatura
Miš - Logitech G402 Hyperion Fury + Tastatura - MS Gaming ELITE C330
Ostale periferije
Podrum vina
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G
Pametni uređaji
Xiaomi Watch S1 Active
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav,

Mašina je iz potpisa, OS win10 64-bitni, a problem sa optičkim uređajem:

Sistem ga prepoznaje, lampica treperi, u biosu je vidljiv, otvara i zatvara vrata po komandi...ali ne čita diskove!
Ubacim dvd...ništa, vrti celu večnost...
Ubacim mp3 disk opet ništa...vrti li vrti...isto tako i diskove sa dvix filmovima, fotografijama itd.

Optika je LG GH40N...

Da....probao sam sa još dve optike koje imam u rezervi i problem je isti, vrti diskove ali ne izbacuje sadržaj. Menjao sam i kablove i SATA priklljučke, ali problem je i dalje prisutan.

Šta činiti?

Nemoguće da su sva tri u kvaru...a ovaj LG sam uzeo danas!

Poslednja izmena:
Možda je isključen autorun. možeš li da im pristupiš preko File Manager-a ?

Skoro je bilo na win10 temi, isti taj problem...
Dok smo mu sugerisali ovo i ono, kaze covek proradio sam od sebe.

Мислим да је била и тема у којој је неким програмчић оживео оптику па је прорадила.

Мислим да је била и тема у којој је неким програмчић оживео оптику па је прорадила.
Ja sam mu predlozio da proba sa CDroller programom, ali on kaze da ga nije koristio.

Не, мислим да је био неки фикс који је средио проблем. Сад ћу да потражим, ионако нешто чекам па имам времена.

A pre desetke na osmici/sedmici sve radilo normalno?

Probao i sa CD Rollerom...piše: F drive is not accessible!

A pre desetke na osmici/sedmici sve radilo normalno?

Da...radilo je sve kako treba. Mada sam desetku instalirao još pre tri meseca, sada sam se setio da proverim optiku, tj. nešto sam hteo da pustim i pogledam...kad ono cvrc :(

То се бар лако реши, стави неки бутабилни диск па ако га не види, вероватно отишао хардвер (или диск) а ако крене, онда да тражимо где је у 10. Или стартуј лајв линух са флешке па провери да ли онда види оптичке дискове.
Не чита ни DVD ни CD, ни оригинале?

ma jok...ne čita ništa od diskova...ni CD, ni DVD, ni originale...promenio sam 3 komada i na svim su bili isti simptomi :)

Poslednja izmena:
Može Rufus umesto universala?

Pa moze valjda, ali vidim da uglavnom preporucuju universal za linuxe.

odradio linux na usb....ali kako da pokrenem? nisam imao do sada prilike da to radim...pa mi sada i tu treba mala pomoć :)

Poslednja izmena:
ubodes ga u racunar, restartujes, udjes u bios, namestis kao first boot device flesku. Snimis podesavanja, i kada ti izadje nakon toga stiskas enter i izabiras opciju try lubuntu without instalation i opet stisnes enter i nakon toga ce ti se ucitati linux.

Neće...idem kako si mi opisao, izaberem Try Lubuntu without installation....ali uvek vrti u krug i vraća na taj Menu. Opet izaberem opciju, pa enter...i opet me vraća na to isto :(

Pa ne znam zbog cega ti se to dogadja. Jesi li rufusom napravio butabilnu flesku?

To se dogadja kada fleska ima lose sektora(imao sam takav slucaj).

Eto vidis, sad mu ni fleska ne valja :d

Odradio Lubuntu na drugi usb...pokrenuo ga i vidim da prepoznaje optiku.

Pa da se vrnemo na problem oko LG rezača...kako da ga probudimo?

Da li si možda probao stari štos, uninstaliraš drajver za njega sa opcijom da izbriše i fajlove pa restart ?

Da li si možda probao stari štos, uninstaliraš drajver za njega sa opcijom da izbriše i fajlove pa restart ?

Jesam...i uninstall drajvera a i ono disable...pa restart.

Videću danas da oborim sistem zbog drugog problema koji mi se sinoć pojavio, pa ću laganica sve ispočetka. Šta je to....3-4 sata čiste zanimacije :)

Probaj, i nemoj opet da eksperimentises sa raznim "klinerima" :) i slicno, takvi programi mogu totalno da upropaste windows.

Odradio kompletnu reinstalaciju...stavio win8, pa nadogradio na win10...sada sve radi kako treba, ali je problem sa optikom i dalje prisutan. I dalje ne čita sadržaj diskova, bilo da je original, kopija, audio, mp3 itd

Vrh Dno