Šta je novo?

PRO konfiguracija ili working station - NO $$$ LIMIT

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Treba da sastavim dve identične konfiguracije za PRO primenu... ništa igrice, ništa OC... već Adobe CS3, Corel ...itd. (ali ne i za 3D max i slično).
Znači... svojevidnu radnu stanicu!
Po najavi ne bi trebalo da bude previše ograničenja kada je budžet u pitanju... ali o potencijalnim kompromisima naknadno.
Ovo je neki okvir... ideje, predlozi, iskustva...

Monitor: Samsung 245T ili neki pandan tome...
CPU: Q6600
Matična: Nemam predstavu šta i kako... P35 ??? Da li možda neka u koju može da se ubode više od 8 GB rama???
Memorija: 4GB minimum... ???
Grafička: ATI pasivno hlađena ???
HDD: 1 Raptor sistemski ili dva 7200rpm harda u RAID, + X komada za podatke... možda i to u RAID neki sigurnosti radi.
Napajanje: TT, Corsair... koliko W ??? (naravno što tiše)
Kućiste: dostojno ovakvog zmaja
Miš: ???
Tastaturu će najverovatnije dizajneri sami birati!!!

Takođe me interesuje koji operativni sistem da bi se prenebregao problem 32-bitnog Windowsa XP koji "vidi" maximalno 3 koma nešto GB...???
Da li Adobe CS3 može uopšte da iskoristi više od 4GB rama (recimo 8GB) a koliko 4 jezgra kod Q6600 ili bolje da se ide sa bržim C2D???

P.S. Postoji varijanta da se uzme jedan PC i jedan Mac... ali to tek treba da se vidi...

Hajde navalite sa savetima... ali ozbiljno molim Vas :smoke:

Poslednja izmena:
Recimo ovako nesto ...

cpu: Intel Q6600
ploca: Asus Maximus Formula / Asus P5K Premium / ili slicno
memorija: (2x) 2x2GB Geil 6400 DDR2 BD EVO ONE
grafika: ?
hard: 2 x WD Raptor 150gb + n x Samsung F1 750gb
kuciste: Antec P182
napajanje: TT 750w / Corsair / CM
mis: Logitech
tastatura: Logitech
monitor: Samsung 305T

cpu: q6660 obavezno
ploca: Asus P5E WS Professional -The Extreme Workstation Engine with Multiple High Speed I/O- (nemoj P5K Premium ima problema kod Intel SATA2 RAID kontrolera sa WD diskovima).
memorija: DDR2 2x 2GB 1066MHz Kingston HyperX DUAL CHANNEL MEMORY KIT (recimo).
gc: Ati ima po meni daje mnogo kvalitetniju sliku recimo neki 2600xt ili 3850 model.
hdd: 2x WD Raptor 150 GB SATA Hard Drive RAID0 Stripe 128k + non-RAID disk WD RE2 750 GB SATA Hard Drive.
napajanje: Chieftec CFT-1000G-DF
kuciste: Chieftec BRAVO BA-01B-B-B
monitor: tvoj izbor

...
Da li Adobe CS3 može uopšte da iskoristi više od 4GB rama (recimo 8GB) a koliko 4 jezgra kod Q6600 ili bolje da se ide sa bržim C2D???

Hajde navalite sa savetima... ali ozbiljno molim Vas :smoke:

CS3 ti vidi cca 3-3.5GB rama, bolje idi na brzi DUAL-core nego na quad, za DTP+2d grafiku, quad nema puno smisla, osim sto je doplata mala, pa je eto to razlog.

Je li to zato što Win XP 32-bita vidi toliko... da preformulišem da li će na 64-bitnom Win XP videti 8 GB ako ih stavim....???

Video sam negde da je CS3 optimizovan za C2D i Quad ali moram to još da proverim... jer ukoliko je tačna tvoja tvrdnja onda znači da na Mac-u sa dva Xeona radi slično ko na recimo C2D 6300...???

Je li to zato što Win XP 32-bita vidi toliko... da preformulišem da li će na 64-bitnom Win XP videti 8 GB ako ih stavim....???
CS3 je 32-bit, ne moze da koristi >4GB. (videce, ali dzabe). Takodje ne moze da iskoristi 4GB, jer sam koristi jedan deo ali je to zanemarljivo.
Preskoci XP64, ako vec hoces x64 OS, uzmi Vistu.
U zavisnosti sta radis u CS3, mozda ce ti znaciti quad core, mozda nece, pogledaj testova, ima ih podosta.
Uzeti MacPro (dual Xeon) je preterivanje, to vec CS3 nece iskoristiti da bi se isplatilo.

E sad za komponente:
Raksa je napisao(la):
non-RAID disk WD RE2 750 GB SATA Hard Drive.
Svaka cast, dobro si me nasmejao ovim ;) (slazem se za disk, naravno)
Memorija: nikako ne idi na >4GB sem ako ne uzimas neku workstation/server plocu koja podrzava ECC.

Poslednja izmena:
CS3 ti vidi cca 3-3.5GB rama, bolje idi na brzi DUAL-core nego na quad, za DTP+2d grafiku, quad nema puno smisla, osim sto je doplata mala, pa je eto to razlog.

Ja gledam da tim računarima u skorije vreme ne treba neko dodatno budženje, a želim da verujem da će već sledeća verzija Adobe CS-a biti optimizovana za Quad i 64-bitni OS, više memorije i slično. Mislim vreme bi bilo... Jedan od dizajnera će da radi neke sitnice u 3d max-u pa će lepo da dođe taj Quad... plus uvek su paralelno otvoreni Illustrator i Photoshop... tako da će biti Quad
Mala je razlika u ceni da bih se kolebao.

Najviše me brine kako da diskove namestim... znači Adobe CS3 i podešavanje scratch diska, pagefile.sys... RAID...
1. Sistem na jedan RAPTOR... (ili dva ako budu voljni da se toliko pruže) ili recimo dva WD500 AAKS pa RAID0 Stripe 128k (thanx Raksa :wave:)
2. Scratch disk, pagefile.sys... recimo na poseban disk... ili za to postoji neko elegantnije rešenje...???
3. Storage... da li tu u neki RAID 1 ili 3 da li za to uzeti neku eksternu varijantu... uz naravno redovni backup

Kada ovo sa hard diskovima budem znao onda će i izbor ploče biti jednostavniji.

Ja pokušavam da skapiram sve potencijalne varijante jer još uvek ne znam koliki mi je fond... a gledam da ih ubedim da uzmu što jače, trajnije, kvalitetnije rešenje.

Poslednja izmena:
@alfaunits
Svaka cast, dobro si me nasmejao ovim ;) (slazem se za disk, naravno)
Memorija: nikako ne idi na >4GB sem ako ne uzimas neku workstation/server plocu koja

A da se kladimo da ce za mesec dana pitati kako da namestim jos jednu varijantu sa RAID1 nizom zbog cuvanja podataka... ;)

Poslednja izmena:
Vec vidim kez na licu finansijera i bes kako bukti :D

Nego, jesi razumeo zasto si me nasmejao?:)

Pa mislim da znam na sta si mislio :)
Problem je u tome sto ja nemam mogucnost da testiram sve ploce i da iznosim svoja misljenja o svim komponentama! Eto ja sam kupio Asus P5K Premium i uzeo sam 2x WD5000AAKS i ispostavilo se da u SATAII modu nece da radi RAID sa ICH9R kontrolerom. Da sam uzeo Seagate Barakude ne bih imao nikakvih problema. To sam i njemu napisao da covek zna (mada ne bih menjao sad ovu plocu nizasta-skoro) :-devil-:

Poslednja izmena:
Pa mislim da znam na sta si mislio :)
Problem je u tome sto ja nemam mogucnost da testiram sve ploce i da iznosim svoja misljenja o svim komponentama! Eto ja sam kupio Asus P5K Premium i uzeo sam 2x WD5000AAKS i ispostavilo se da u SATAII modu nece da radi RAID sa ICH9R kontrolerom. Da sam uzeo Seagate Barakude ne bih imao nikakvih problema. To sam i njemu napisao da covek zna (mada ne bih menjao sad ovu plocu nizasta-skoro) :-devil-:

Pazi... valjda je izašao novi firmware koji to rešava... valjda... :trust:

aaaaaa..... znači ako bude RAID da ipak uzmem te RAID verzije diskova koji su čak 2 EUR skuplji... tako nešto... ;)
I onda neće biti toga problema sa ICH9R...???

Poslednja izmena:
q6600 definitivno
Pošto je bitna tišina samo jedno kućište dolazi u obzir i može da se kupi kod nas ANTEC P182.
A što se tiče napajanja i tišine i tu nema greške sa corsairom hx620 a i garancija je 5 godina pa nema da te boli glava.
Ako ima love u budžetu i noctue bi lepo legle ali to je već za ludake koji ne mogu da podnesu nikakav zvuk iz kompa :D

Ne, ja sam mislio na to sto za non-RAID disk sugerises RE2 (RAID EDITION 2) disk :D

Pa znam zasto sam to napisao! Za pocetak bi OS bio na tom RE2 disku a on bio bio u non-RAID rezimu zbog stabilnosti istog jer znas i sam da nije bas preporucljivo stavljati sistem na RAID0 a kad bi kasnije uzeli jos jedan isti takav imali bi mogucnost da naprave jos jedan RAID1 niz i to sa mirror logickom tomom gde bi bio OS...

Zašto ? Jel razlog što OS i aplikacije ne mogu da vide 4+ GB ili je razlog HW-ske prirode pa se možda ploča neće "slagati" sa više od 4GB ?
Ne, kad je 8GB non-ECC javljaju se greske mnogo cesce, barem su to rekli ljudi koji su isprobali - svima je dovoljno cesto bugovalo.

@Raksa, aaaaa, sad shvatam! Ja sam malo pogresno razumeo sta si napisao, pa mi je bilo smesno :D

Ovo je, reklo bi se finalni izbor komponenti:

Monitori: Samsung Syncmaster 214T ili 245T 24" Wide
CPU: INTEL Q6600 CORE 2 QUAD 2.40 GHZ 4MB
MB: Gigabyte GA-P35-DS4
Mem: Geil Black Dragon 4GB (2x2048) DDR2 800MHz ili 4GB (2x2048) Apacer AM1 DDR2 800MHz
HDD: WD RAPTOR 74GB + jedan ili dva komada od 500 GB. Izbor predstavljaju neki od ovih diskova: WD5000AAKS, WD5000KS, WD5000AAKB ili Seagate Barracuda 500GB 7200.10 ST3500630AS
Graf: GIGABYTE GV-RX26T256H 256MB DDR3 pasiv
DVD/CD-RW: Pioneer DVR-212D
PSU: Thermaltake Toughpower W0116 - 750W
Kuciste: ThermalTake Soprano VX (onaj crni, sa talasastom prednjom stranom)

Po mom proracunu ovo bi kostalo izmedju 1700 i 1800 EUR... (bez tastature i misa) a zavisi i od izbora monitora kao najskuplje stavke...

Ipak, najveći problem mi je izbor hard diskova... (pre svega zbog pomenutog baga WD AAKS serije diskova u RAID-u na ICH9R)... da li uzeti umesto sistemskog RAPTORA recimo dva diska od 320GB ili mozda i manjeg kapaciteta... zapravo koliko diskova uzeti a da imam neku sigurnost za snimljene podatke i dodatnu brzinu za ziv sistem i jos brzi scratch disk...
U smislu ja kapiram da bi idealno bilo... dva Raptora u RAID0 Stripe 128k, plus isto to za Photoshop scratch disk + pa na sve to recimo dva diska od 500 GB (ili vise) u RAID1 za podatke... ali mislim da ce to biti previse da se trazi...
Molim za sve alternativne predloge kada su hard diskovi u pitanju tj. neke jeftinije varijante a dovoljno brze naravno!!!

Treba da sastavim 4 razlicite potencijalne konfiguracije da bi se oni na kraju odlucili za jednu! Kupile bi se dve takve, identicne konfiguracije!!!
...a treba i za predlog firme gde sve ovo moze da se uzme... naravno za sto manje para ili za gore navedeni iznos ali da su ozbiljna firma???

P.S. sutra, eventualno prekosutra ujutro bih morao da im dam to na uvid... tako da navalite sa komentarima i preporukama!!!

Poslednja izmena:
Ok tnx. Još jedno pitanje :) - zašto nije preporučjivo stavljati sistem na RAID0 ?

Po meni OS bi trebao ići na jedan zaseban hard disk jer zamisli da prilikom rada u Adobe Premieru a imaš dva HD-a vezana u RAID gde ti je jedna particija mirror za OS a druga strajp za VIDEO podatke, koliko bi ta dva HD-a bila "aktivna" kad mu zadaš neku komandu u Premieru! Dakle bolje je imati jedan zaseban non-RAID disk za OS a za podatke RAID0 niz recimo od 2 logička toma - strajp 32k za sitne fajlove a za video montažu strajp od 128k i mirna Bačka :smoke:

@pole

Monitori: Samsung Syncmaster 214T ili 245T 24" Wide - OK
CPU: INTEL Q6600 CORE 2 QUAD 2.40 GHZ 4MB - OK
MB: Gigabyte GA-P35-DS4 - OK (možda da pogledaš i neke modele Asus-a P35-x38)
Mem: Geil Black Dragon 4GB (2x2048) DDR2 800MHz ili 4GB (2x2048) Apacer AM1 DDR2 800MHz - nisam baš upućen za ove memorije ali verovatno su kvalitetne.
HDD: WD RAPTOR 74GB + jedan ili dva komada od 500 GB. Izbor predstavljaju neki od ovih diskova: WD5000AAKS, WD5000KS, WD5000AAKB ili Seagate Barracuda 500GB 7200.10 ST3500630AS - uzmi Seagate+Raptore da ne razmišljaš.
Graf: GIGABYTE GV-RX26T256H 256MB DDR3 pasiv - možda da vidiš neki ATI ali obavezno neka bude dual DVI za kasnije ;).
DVD/CD-RW: Pioneer DVR-212D - OK
PSU: Thermaltake Toughpower W0116 - 750W - OK
Kuciste: ThermalTake Soprano VX (onaj crni, sa talasastom prednjom stranom) - može

Ovo je, reklo bi se finalni izbor komponenti. Po mom proracunu ovo bi kostalo izmedju 1700 i 1800 EUR... (bez tastature i misa) a zavisi i od izbora monitora kao najskuplje stavke...

Ipak, najveći problem mi je izbor hard diskova... (pre svega zbog pomenutog baga WD AAKS serije diskova u RAID-u na ICH9R)... da li uzeti umesto sistemskog RAPTORA recimo dva diska od 320GB ili mozda i manjeg kapaciteta... zapravo koliko diskova uzeti a da imam neku sigurnost za snimljene podatke i dodatnu brzinu za ziv sistem i jos brzi scratch disk...
U smislu ja kapiram da bi idealno bilo... dva Raptora u RAID0 Stripe 128k, plus isto to za Photoshop scratch disk + pa na sve to recimo dva diska od 500 GB (ili vise) u RAID1 za podatke... ali mislim da ce to biti previse da se trazi...
Molim za sve alternativne predloge kada su hard diskovi u pitanju tj. neke jeftinije varijante a dovoljno brze naravno!!!

Uzmeš onda lepo jedan Seagate od 500GB za non-RAID gde bi ti bio OS a Raptore vežeš u RAID0 i napraviš dva logička toma recimo sa Stajpom od po 128k

Izvinjavam sto temu ponovo dizem, ali sam, ponovo citajuci neke teme, naisao na ovu. :type:

imaš dva HD-a vezana u RAID gde ti je jedna particija mirror za OS a druga strajp za VIDEO podatke

A sta ako je RAID0 particija predvidjena samo za OS i aplikacije, ne i za podatke ? Da li se u tom slucaju, bez bojazni, moze staviti sistem na RAID0 ? Podaci bi onda isli na druge diskove.

Koliko sam skapirao... u tom slučaju je bitno znati koju veličinu strajpa izabrati kako ne bi umanjio performanse umesto uvećao... a podaci su u scenariju sa odvojenim hard diskom svakako sigurniji. :smash:
To igranje sa RAID-om je cela mala nauka... mislim da bi stvarno to radilo baš kako treba (rekoše neki iskusniji od mene a ja samo prenosim dalje...) ;)

Bilo je na nekom postu priče o tome... onako temeljno... samo ne mogu da se setim gde i kada.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno