Šta je novo?

Pro Evolution Soccer vs. Fifa

Iga Biva

Slavan
Učlanjen(a)
22.05.2004
Poena
304
Iako sam bio 100% fan Fife, izgleda da je doslo vreme da se predje na nesto drugo, po mom skromnom misljenju dosta bolje. Fifa i dalje ima blagu prednost sto se tice grafickog prikaza, mada je to pitanje ukusa, ali zato npr. PES 5 je po pitanju same igre definitivno baca u knock out. Moram da se zahvalim kumu koji me vec 3 godine uoprno navlaci na Pro Evolution Soccer i to uvek sa istom pricom: "Nije valjda da jos igras Fifu" :) Dakle, sama igra i mogucnosti koje pruza, koje za sada samo naslucujem, cine mi se neverovatnim. Jos kada pridodam sjajan domaci sajt sa vise od 350 clanova koji mi je kum preporucio za ONLINE igru (lige, kupovi itd.) www.mg-gaming.net uzitak je vise nego potpun. Sinoc me potopio neki hrvat, ali sam zato ja odvalio slovenca. Sve u svemu, za mene je, makar za sada, PES 5 zakon po svim pitanjima. Svi mi, kojima je FIFA u srcu, mozda moramo da priznamo da je Pro Evolution Soccer bolji. Ako niste probali, vreme je.

Pro Evolution Soccer je sigurno najbolji fudbal ikada napravljen za pc. Svaki noviji PES je sve bolji i bolji. Jedino ne znam da li ce Konami praviti neku verziju za svetsko prvenstvo 2006. Ako ne onda cu nabaviti FIFU World Cup 2006, cisto da igram to svetsko prvenstvo.

Možda će smešno zvučati, ali PES/WE je bolji zbog toga što ima mnogo više arkadni pristup celoj stvari, tj.fudbalskoj igri, a to često ume da ima dojam da je cela stvar bliža simulaciji, iako nije. PES je dobar kako gd okreneš, a FIFA samo ako si uporan i igru savladaš na World class težini, tek tada počinje da liči na pravi fudbal.

Zaista zvuci smesno...

Ne moze... :) Ajde da si rekao "PES je najbolji fudbal jer je realniji i igriviji od fife koja pocinje da lici na fudbal tek na world class nivou tezine...".Da budem iskren,nikad nisam igrao fifu na WC(ni nemam zelju) ali cisto sumnjam da si u pravu :)

Igram obe igre dok ne poosvajam sve na najvišim nivoima težine, tako da nemoj da sumnjaš ;)

A ne sporim da je PES najbolji fudbal. Jedino što ima još previše arkadnih elemenata, ali bez njih bi bio nezanimljiv.

Jedino ako povezujes rec arkada sa konzolnim izvodjenjem onda ima smisla to sto si rekao... sto se tice izvodjenja obe igre vec dugo nose oznaku simulacija... to da IMA arkadnih elemenata, to mozda... ali koja igra ih nema???

FIFA ima igranje rukom... to joj je jedina prednost...

Prednost PES-a je u svemu ostalom :)

Ne mislim na konzolno izvođenje. Uzmi na primer brzinu Anrija... Čovek koji 100m trči 11 sekundi u stvarnom životu, pola terena u punom sprintu u PES-u trči 10 sekundi... Na žalost, fudbalska simulacija još uvek ne postoji, ali PES ima sve elemente savršeno uklopljene i uživanje je igrati ga.

Ne postoji covek koji bi sa loptom mogao da istrci pola terena za manje od 10 sec,pod tim mislim da je vodi a ne da da for 50m,cak ni Henry,tako da te gluposti kako je PES arkadna igra ne stoje.Iskreno svaka igra ima barem malo arkadnog,
kome bi se igrao PES kada bi svaku utakmicu igrao 2x45 min i svaku petu utakmicu dobijao Milan i za tih 90 min stvarao po 3-4 sanse.PES je arkadan samo toliko da ne bi smarao.Secam se kad sam presao sa PES 4 na PES 5.Tamo sam na 6 zvezdica svaku dobijao sa 5+ golova a ovde maksimum 2 gola padnu po utakmici,i ortake sam kidao bez problema 6 meseci nisam izgubio ni jednu utakmicu,a ovde cesto gubim,ali ipak nekako sam se navikao i sad mi je dobar,cak po mom ukusu suvise realan.Fifa je bila dobra do 2001 kada sam otkrio PES,od tada nisam upalio ni jednu FIFU,i ne nameravam

Nisam ni govorio za trčanje sa loptom... A to da ne postoji čovek koji to može... malo smešno. Eto, mogu ja :D

Ali u svakom slučaju, u nastavku svog posta, skapirao si, namerno ili slučajno, šta sam hteo da kažem.

Osim toga, FIFA se od flipera iz 2001. mnogo promenila. Pre mislim da je do 2001. bila ******. Ili ja malo čudno gledam na fudbal? I dalje je slabija od PES-a, nekako neudobna za navikavanje.

To da se nova fifa razlikuje od onih "karambola" od pre 4-5 godina stoji,ali bolja je jer su ubaceni neki elementi igre koje je pes imao od samog pocetka.I nekako mi se cini da je konami uvek korak ispred EA sto se tice evolucije same igre.U al filozofiram... :p

ovih tema ima vec bdro
mislim da je bezsmisleno komentarisati o ovome
ukusi su razliciti
smrdi mi na close :d

CamBieL je napisao(la):
FIFA ima igranje rukom... to joj je jedina prednost...

Prednost PES-a je u svemu ostalom :)
Pa zapravo ni to nije prednost fife s obzirom da pes(barem od 5. nastavka) to takodje poseduje sto mogu da tvrdim iz licnog iskustva...

Ja brate odigrao ... ali ne znam koliko utakmica... i nikad nisam video da mi je sudjen penal ili tako nesto... jedino ako se nisi istripovao da kad je faul u napdu u stvari svira igranje rukom :)

i u svakom slucaju to bi se definitivno sankcionisalo zutim i penalom pa bih video na sporeno snikmu... ja nisam to nikad video a nijedan moj ortak takodje... i dan danas nam je to najveca zamerka... ako nadjes neki snimak ili tako nesto obavezno postuj jer ja to moram da vidim...

Igrao sam PES 5 i na sony-u i na PC-u... tj igram ga josh uvek :)

btw. pasevi u PES 5 prete da, ako u sestici budu josh gori ubiju gru skroz naskroz :(

p0z

Ima ruka,samo sudija svira faul,ustvari komentator prokomentarise kao faul dok protivnicki igraci signaliziraju ruku,sto se vrlo lepo vidi(danas mi se desilo),mada,ne secam se da sam video penal zbog ruke...obicno svira u napadu.To je bilo jos u cetvorci,ne znam kako nisi primetio.Sto se tice paseva,meni su OK,ali me sudjenje izludjuje.

EDIT:sto se mene tice ne mora nikad da uvedu penal zbog ruke,i ovako ima dosta elemenata na koje ne mozes da utices a poprilicno kvare gameplay...

Poslednja izmena:
Ma pes je bolji u svakom od slucaju od fife i to mnogo ali da ima svojih boljki...ima,evo ja osedeo pored njega tj. pored sudija u njemu ali ajde i ako se predje preko toga moje znanje jednostavno ne moze da dodje do izrazaja jer te komp jednostavno sabotira,salje paseve nekom levom igracu,sam ti cimne igraca u suprotnu stranu kako bi ti on pobegao itd,itd a faulova jedno 60 po utakmici svira(znaci previse je previse) a kad sam poslednji put video da je dobio komp zuti karton sam vec zaboravio ali uprkos svemu tome bolji je od fife i frustracije se donekle smanje igranjem protiv zivog protivnika
A sto se tice igranja rukom ziva je istina to,da imam neki snimak okacio bih ali se to stvarno desi jednom u 100 utakmica,znaci vrlo vrlo vrlo retko ali postoji 100%,nisam se ja istripovao bre,postoji i to ali ko da ne postoji koliko se cesto sudi.

U PES 3 je često sviran Hand ball ali u 4. i 5. mi se nikad nije desilo da je sudija svirao igranje rukom. PES je neuporedivo bolji od Fife ali me UŽASNO nervira što je svaki kontakt=FAUL, u 90% slučajeva. To me dovodi do ludila. Čak i kad uklizam ispred protivničkog igrača, jer predpostavim gde će ići, i lopta i on, bukvalno, nalete na moju nogu... sudija svira faul. Ili kad mi svira penal iz nekog remplovanja u šesnaestercu a protivnik ni nema loptu nego je ona npr u vazduhu... UŽAS za nerve!

NAJVISE ALI UBEDLJIVO SE SVAKI PUT OSITIM NAJGORE kad letim u kotru a komp me pipne i to je faul... A JA SAM!!! Znaci, kad bi samo pustao prednost 50-50... Dodje mi da se ubijem dok razmisljam o tome...

ne uzas nego HOROR!!!

Sam Fisher je napisao(la):
U PES 3 je često sviran Hand ball ali u 4. i 5. mi se nikad nije desilo da je sudija svirao igranje rukom. PES je neuporedivo bolji od Fife ali me UŽASNO nervira što je svaki kontakt=FAUL, u 90% slučajeva. To me dovodi do ludila. Čak i kad uklizam ispred protivničkog igrača, jer predpostavim gde će ići, i lopta i on, bukvalno, nalete na moju nogu... sudija svira faul. Ili kad mi svira penal iz nekog remplovanja u šesnaestercu a protivnik ni nema loptu nego je ona npr u vazduhu... UŽAS za nerve!

Pa svega toga ima i u pravom fudbalu zato je pes/we zakon sto se simulacije tice:D
inace mnogo ljudi igra pes/we sa 30% poteza zbog toga vam se i cini arkadnim ne mozes valjda da klizas ko ludak celu tekmu i da ocekujes da nece nista da svira sudija pogledajte samo spisak svih poteza u igri(gradjenje,rolanje preko lopte,dizanje lopte sebi samom za volej,guranje igraca dok lopta leti prema vama, dao sam samo par primera koje skoro niko od ljudi sa kojima sam igrao i ne koristi) fifa je mnoooogo daleko od toga vas je problem sto igrate "arkadno" i divljacki klizate ko ludaci

ivke76 je napisao(la):
Pa svega toga ima i u pravom fudbalu zato je pes/we zakon sto se simulacije tice:D
Naravno da se to u fudbalo dešava ali ponekad a ne u toj meri kao u PES-u. Ti kao da nisi igrao PES 5 ili se praviš blesav. Pa svi će ti potvrditi da je suđenje naj veći problem u igri. Naravno da mi je jasno da kad mu uklizam u noge s leđa ili spreda da je to faul, ali kad mu uklizam sa strane ispred lopte to onda nema veze. Dobro, da zaboravimo klizeći. Kad god mu uzmem loptu držeći trčanje i pas (R1+X) i to je, takođe, uvek faul. Koliko puta se desi da protvnik NALETI NA MENE, naj češće na 20 metera od mog gola, i sudija svira faul-UVEK! Da svira ponekad pa u redu ali UVEK... to nema veze sa fudbalom. Naravno da treba da postoji faul ali NIJE SVAKI KONTAKT=FAUL. Ponavljam da je PES neuporedivo bolji od Fife ali su ga ipak pravili Japanci koji baš i nemaju osećej za fudbalsku igru i to se oseti. Evo baš dok ovo kuckam gledam Totenhem-Man. UTD i nema 50 faula na utakmici.

Jjel ima negde lep spisak komandi sa sve objasnjenjem sta je sta...

ono u igri mi je shturo...

NIKAD sudija ne bi svirao faul za kontru dva na dva i da me igrac samo povuce i ja ostanem na nogama... pa ubili bi ga zbog toga... to se meni u PES-u desava stalno.. igram Master ligu na tri zvezdice samo zato sto mi je na vise maltretiranje i ocu da pojedem tastu... moj problem je taj sto moram da pazarim dzoj... protiv ortaka mi super ide tako daznam da igram dobro, ali trizvezde je za mene max... i na tri poludim sta se sve desava.. ko da stalno prezivljavam neku od partizanovih utakmica ove sezone...

CamBieL je napisao(la):
J.. igram Master ligu na tri zvezdice samo zato sto mi je na vise maltretiranje i ocu da pojedem tastu...protiv ortaka mi super ide tako daznam da igram dobro, ali trizvezde je za mene max... i na tri poludim sta se sve desava.. ...
Istina ziva evo ja picim na sest zvezdica i tezina se povecava tako sto sudija bude veca ****a i to je otprilike to,znaci svaka zvezdica = 1 seda dlaka nedeljno vise...mislim dobijem ja njih i ovako i to glat ali mesto da bude 10:0 kao sto bi trebalo bude 2:0.

Zato ja ni ne igram protiv kompa.Kad izadje nova verzija igram jedno nedelju dana na nekom srednjem nivou tezine cisto da se priviknem i malo uigram tim,posle samo protiv zivog protivnika.Ima nas 4-5 koji igramo pes vec 100 godina, i stalno igramo neke turnire itd...eto,vec duze vreme ni nemam fudbal instaliran,a igram skoro svaki dan.

onaj patch je keva..
ladno imaju nase dresove koji su izasli pre dve tri nedelje...to su oficijelni novi dresevi koje cemo koristiti na prvenstvu...

stvarno je lood... pise na zastavama mnogo smo jaki :)
kao da samo za grobare znaju :)

ali neka ;)
a srbija je loodilo ima tercu najbolju odbranu u igrici :) tu negdde ko englezi :)
nikad nismo bili jaci...

@CamBiel
Da li ubacivanjem ovog patch-a gubim neki prethodno ubaceni (konkretno imam Superpatch 2), ili se ovim samo dodaje kao posebno takmicenje?

to i mene zivo zanima , ne bih da izgubim sve one stvari koje superpatch nudi

Pro evolution soccer ili Fifa???

Pro evolution. Zasto??
Zato sto ima najbolji gameplay.

Nazad
Vrh Dno