Šta je novo?

Proširenje particije za linux Ubuntu a imam Grub loader

vladej

Cenjen
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
169
Znači, imam dual boot

4 particije

1 od 20g za xp
1 od 450 za data
1 od 15 za ubuntu
1 swap (mala, neznam tačno kolika, nisam pogledao)

Često mi prijavljuje ubuntu da je sistem ostao samo sa oko 100mb

Da li mogu proširiti ovu particiju za ubuntu a da ne narušim data particiju (ili moram backup data, pa onda proširenje), i kojim programom da to uradim

VAŽNO na xp imam jako bitne stvari i ovo kad odradim treba mi 1000% da ostan xp netaknut kao i ubuntu

1000% možeš biti siguran samo ako prvo bekapuješ sve podatke, ali u principu ako znaš šta radiš... neprijatnosti se dešavaju tek u 0,00001% slučajeva.

i šta ima u njemu za 15GB jbote...

Ja sam danas rešio da probam Ubuntu i namestio sam dual boot Ubuntu i Win7. Upoznao sam se sa novim sistemom, mada smo i dalje na vi :D E pošto mi se čini da je Ubuntu za jednu svetlosnu godinu ispred Win7 rešio sam da ubijem Windows i da proširim particiju na kojoj mi je Ubuntu. Instalirao sam gparted i pobrisao system reserved particiju od Win i primarnu particiju na kojoj je bio sam Win. Međutim kad sam hteo da proširim extended particiju na kojoj je Linux to nisam mogao jer je jelte mountovana. Onda sam uzeo disk sa kog sam instalirao Ubuntu i pokrenuo live Ubuntu i tamo sam uz pomoć gparteda proširio ext particiju na kojoj je Ubuntu pošto nije mauntovana. Evo još uvek pomera podatke, a ja ovo čukam sa mobilnog dok čekam da završi. Tako da znaš da ako oćeš da menjaš veličinu particije na kojoj ti je linux ona ne sme da bude mauntovana. Mene samo zanima da li će mi raditi sve ovo pošto sad na hard disku nemam primary particiju. Ružno ću da se iznenadim ako Ubuntu ne bude hteo da se podigne. No, videću za pola sata šta će biti... Sve podatke sam pre ovog planinarenja naravno bekapovao na spoljni hdd. Ali ako ne bude radilo smoriću se jer sam celi dan podešavao Ubuntu, a to mi se ne radi o5.

Poslednja izmena:
Haha! Uspeo sam da uništim sistem :) Dakle nikako ne raditi ovo gore :)
Ne mogu da editujem gornji post, pa zato duplo postujem.
Sva sreća pa sam bekapovao sve, a Ubuntu se brzo instalira. Pokrenuo sam ponovo instalaciju, ovog puta swap od 2gb na kraj diska sam stavio, a od početka do swapa sam stavio primarnu particiju na koju instaliram Ubuntu. Ako sam se opet za****, pa ništa opet ćemo iznova :) Ništa strašno :)

Ako vec ceo disk dajes Linuxu, onda napravi / particiju i /home particiju. Na taj nacin ces sacuvati svoj nalog u slucaju da reinstaliras sistem.

/ (npr 10GB), swap i /home (ostatak diska). ova podela je kao kada u Windows disk podelis na C i D.. C je za OS i programe a D je za muziku, filmove, igrice, itd. Kod Linuxa je malo drugacije.. ako /home izmestis na drugu particiju, to je kao da si Docs&Settings iz windowsa prebacio na disk D.

Doduse, pojavljuje se i /opt folder koji cesto sadrzi staticki linkovan aplikacije (OpenOffice npr). Sacekaj da se mudriji Linux korisnici jave i prodiskutuju o ovome.

Poslednja izmena:
/ (npr 10GB), swap i /home (ostatak diska). ova podela je kao kada u Windows disk podelis na C i D.. C je za OS i programe a D je za muziku, filmove, igrice, itd. Kod Linuxa je malo drugacije.. ako /home izmestis na drugu particiju, to je kao da si Docs&Settings iz windowsa prebacio na disk D.

Doduse, pojavljuje se i /opt folder koji cesto sadrzi staticki linkovan aplikacije (OpenOffice npr). Sacekaj da se mudriji Linux korisnici jave i prodiskutuju o ovome.

dada, shvatio sam odmah da je tako nešto. mada ja od kad sam nabavio eksterne diskove ne particionišem ovaj disk u kompjuteru jer uradim veliki bekap na spoljni disk kad instaliram nov sistem....

Kada koristis racunar kuci, za obicne potrebe, dovoljne su ti dve particije, / i /home......
Ako reinstaliras sistem, formatiras samo root particiju, i to je to....
Cak i ako zamenis disk, formatiras novi po istom principu, vratis /home i sve je tu.....
/opt ti nista ne znaci jer tamo nemas korisnicka podesavanja (osim ako neke stvai ne startujes kao root), pa nas to vodi u dalju pricu da bi trebao da pravis backup i opt-a, etc-a.....
Ali, kao sto rekoh, to kucnog korisnika ne interesuje.....

Nazad
Vrh Dno