Šta je novo?

privezivanje dva para zvucnika??

Milos13

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
619
Radi se o sledecem: imam par zvucnika dvo-sistemci 80W na 8 oma i jos jedan par gde samo rade basevi. Hteo bih da ih povezerm paralelno na Aiwa mini liniju sa dva izlaza, znaci cetiri na dva izlaza, odnosno dva cela i dva polovicna. Da li to steti mini-liniji i da li se time smanjuje snaga ili moze doci do nekog kvara?? :?:

Hvala

Milos13 je napisao(la):
Radi se o sledecem: imam par zvucnika dvo-sistemci 80W na 8 oma i jos jedan par gde samo rade basevi. Hteo bih da ih povezerm paralelno na Aiwa mini liniju sa dva izlaza, znaci cetiri na dva izlaza, odnosno dva cela i dva polovicna. Da li to steti mini-liniji i da li se time smanjuje snaga ili moze doci do nekog kvara?? :?:

Hvala

Moze se desiti, ako odvrces do kraja, da zbog niske impendance (4 Ohma ili chak i manje) i snage koju vuku zvucnici, a koju linija ne moze da isporuci, dodje do kvara na liniji.

povezivanje

Mozes da ih povezes - ali samo ako su i basevi 8 oma...
Ako su 4 oma - previse ces opteretiti Aiwu - tada bi trebao da budes obazriv.

Inace - nije sve u snazi - Mnogo vaznija je i tzv. osetljivost zvucnika - ako su ti ti basevi manje osetljivosti od ova druga dva - njihovo prisustvo ces manje osetiti [jer ce ih ovi maskirati + jer su "full-range" ]

Dakle, najbolje resenje bi bilo da ih guras iz posebnog pojacala...

Ali, evo jpg slike ako ces da vezujes.

pazi na faze zvucnika - sve membrane basova moraju biti usaglasene.

Ok slika je dosta jasna , samo da li treba da skidam skretnicu sa zvucnika koji inaju samo bas, ili moze preko nje/?

ma netreba - samo povezi.

ta skretnica ce i jos dobro da posluzi...

mala ispravka na slici - zurio sam sa crtanjem :)

A da zvucnici gde su basovi su bili trosistemski Sony 100W na 8 oma, i nazalost ostadose samo basovi:(

"emplifajer" <=> AMPLIFIER :) :) :)

poz.

Znaci ako sam ja to dobro shvatio ide plus na plus a minus na minus!?

Hvala ti ;)

naravno,
ali opet moras da proveris da li su sinhrone [pogled "iz kosa" ili sa baterijom od 1.5 V [povezes + na + i - na - od baterije - i vidis da li je membrana krenula napred - ako jeste onda je OK .
tako 4 puta za sva 4 basa]
Visoki nisu toliko strasni za fazu.

Ja sam skoro popravljao 2 Sony-jeva zvucnika od drugara - menjao sam mu visoke - imam sada 1 ispravan i jedan neipravan visokotonac od fi 50mm.

Inace Sony max. stedi kod zvucnika - umesto srednjetonca ugradjuje mid/tweeter a viokotonac je neki mikro-zvucnika za frekvencije preko 12-13 KHZ [prakticno njegov uticaj je "pregazen" sa onim sirokopojasnim visokotoncem kao kod onih sto sam ja imao prilike da vidim]

A o skretnici: bio je samo 1 kondenzator koji je "visio" !!!

Cao.

Uspeo sam, svi su izbacili membranu napred. Tako da treba samo da se latim lemilice:)

A sto se tice Sony-a upravu si srednjetonac i visokotonac su toliko mali da je meni to smrdelo od starta da je to 2x100W, a inace izbio ih je Tehnics-ov resiver 2x100, jednio bas nije uspeo da sje**, mada dok su radili imali su dobar zvuk.

Hvala jos jednom

A bre :x
Mozesh da povezesh

1. onako kako je na slici nacrtano (PARALELNO) i time smanjish ukupan otpor koji daju oba zvucnika po jednom kanalu i tako dodjesh u situaciju da odvtanjem pojachala preopteretish doticnog i da ti ono crkne zbog malog otpora.

2. REDNO , i time dizesh ukupan otpor zvucnika i nemash problem sa odsrafljivanjem pojachala.

2. REDNO , i time dizesh ukupan otpor zvucnika i nemash problem sa odsrafljivanjem pojachala.[/quote]

Sine, ako li veze redno 2 ovako razlicita zvucnika moze da ocekuje propast:
Naime - Onaj zaseban bas ce odseci preko skretnice Visoke - tako da ce i na onom drugom zvucniku da sviraju samo Basovi !!!

I ?

Dakle REDNO moze ali samo ako su IDENTICNI zvucnici
:eek:

I jos nesto - rednom vezom bi dobio 16 Oma zvucnik - i iz pojacala bi izvukao 2-3 puta manju snagu !!!

Ovako - jos uvek moze da izvuce nazivnu snagu - ali da zaboravi odvrtanje pot-a do daske.

Ovde nije ni bilo govora o nekom kvalitetu zvuka - cinjenica da je mini linija u pitanju to jasno govori.

Onaj basovac da se veze direktno (bez skretnice) sa onim celim zvucnikom. Uostalom neka chovek proba pa che videti sta mu je bolje :D

Bata je napisao(la):
Ovde nije ni bilo govora o nekom kvalitetu zvuka - cinjenica da je mini linija u pitanju to jasno govori.

Onaj basovac da se veze direktno (bez skretnice) sa onim celim zvucnikom. Uostalom neka chovek proba pa che videti sta mu je bolje :D

Pa,ovde ljudi izgleda neshvataju ili neznaju neke fundamentalne stvari - pa samo pisu gluposti...

Al aj' - jos jednom - ko zna sta sve taj signal netrpi kad prolazi kroz kalem tog extra Basa,nastaje prigusenje i izoblicavaju se visoki
Sto svakako nije cilj !!

[fazni pomeraji,dumping faktor, itd..] pa dok stigne do onog drugog zvucnika koji sve to isto treba da svira... plus ima visokotonac...

To nevalja ni za njih a ni za pojacalo...
A AIWA uopste nema "naivan zvuk" tako da kvalitet i treba da je na 1.mestu !
Ali o ovome mozemo "do sutra"...

andjelkoyu je napisao(la):
...

Pa,ovde ljudi izgleda neshvataju ili neznaju neke fundamentalne stvari - pa samo pisu gluposti...

Al aj' - jos jednom - ko zna sta sve taj signal netrpi kad prolazi kroz kalem tog extra Basa,nastaje prigusenje i izoblicavaju se visoki
Sto svakako nije cilj !!

[fazni pomeraji,dumping faktor, itd..] pa dok stigne do onog drugog zvucnika koji sve to isto treba da svira... plus ima visokotonac...

To nevalja ni za njih a ni za pojacalo...
A AIWA uopste nema "naivan zvuk" tako da kvalitet i treba da je na 1.mestu !
Ali o ovome mozemo "do sutra"...

Izvini, ali nisam mogao da izdrzim. Blago tebi, ako ti AIWA nema nimalo "NAIVAN" zvuk. Pa tebi je onda za "HI-FI" dovoljno 100 evra. A moze i za 100 din. Uzmes tranzistor, prislonis na uvo i udri do zore... :D :D :D

poz. (nema ljutis!)

andjelkoyu je napisao(la):
...

...

U pravu si

MINI linija AIWA je pravi HI-FI
a tek ideja da se kachi samo basovac na neki zvucnik !!! Cist Hi Fi :eek:

Ja probah onako kako je na slici i radi super, a zvuk uopste nije toliko los, posto se radi o Aiwa-i NSX-V8000, malo stariji model zvuk je sasvim OK, tada su jos valjda pravili kavlitetne linijice, sada sto ima da se kupi su teske kante (mislim u opsegu 100-150eur).

Jeos jedno pitanje: na Tehnics-ov resiver SA-DX940 prikacen je Bose acoustimass AM6 sa tri satelita. Problem je u tome sto basa nigde nema, mislim ima ga ali ne dovoljno koliko bi Bose mogao da izbaci , potenciometar za bas je do kraja odvrnut. Da li se radi o resiveru koji nemoze da izbaci vise basa ili nesto nije uredu sa istim, posto Bose kada prikoljucim na liniju tuce ko lud, woofer moram da stavim na tepih da ne bi odsetao :?:

Hvala

Nikome lepse, nego onima koji servisiraju takve uredjaje i daju takve preporuke za povezivanje gomile zvucnika na liniju. Posla do nosa.
I trljanje rukica.

Milos13 je napisao(la):
Ja probah onako kako je na slici i radi super, a zvuk uopste nije toliko los, posto se radi o Aiwa-i NSX-V8000, malo stariji model zvuk je sasvim OK, tada su jos valjda pravili kavlitetne linijice, sada sto ima da se kupi su teske kante (mislim u opsegu 100-150eur).

Drag o mi je da sljaka...

Jeos jedno pitanje: na Tehnics-ov resiver SA-DX940 prikacen je Bose acoustimass AM6 sa tri satelita. Problem je u tome sto basa nigde nema, mislim ima ga ali ne dovoljno koliko bi Bose mogao da izbaci , potenciometar za bas je do kraja odvrnut. Da li se radi o resiveru koji nemoze da izbaci vise basa ili nesto nije uredu sa istim, posto Bose kada prikoljucim na liniju tuce ko lud, woofer moram da stavim na tepih da ne bi odsetao :?:

Hvala

1.Ako su u pitanju aktivni sateliti+subwoofer onda:

-proveri nacina povezivanja na receiver
Lako se desi da promasis konektore - proveri pozadi

-da nije kabl? [lose spojena "masa"]

2.Ako su pasivni tj. bez ugradjenog pojacala u sebi:
-da li receiver ima ugradjeno pojacalo u sebi tj. da li je predvidjen da se kaci direktno na zvucnike ?

Delija je napisao(la):
...

Izvini, ali nisam mogao da izdrzim. Blago tebi, ako ti AIWA nema nimalo "NAIVAN" zvuk. Pa tebi je onda za "HI-FI" dovoljno 100 evra. A moze i za 100 din. Uzmes tranzistor, prislonis na uvo i udri do zore... :D :D :D

poz. (nema ljutis!)

HI-FI ???
Pa kada sam ja to pomenuo "HI-FI" i bilo kakvo poredjenje sa "skupi pa prospi" uredjajem ?
poz. (nema ljutis!)

btw,za 100 kinti mos' da kupis kineske "bubice" a ne tranzistor !!!
On kosta 200 !

Bata je napisao(la):
U pravu si

MINI linija AIWA je pravi HI-FI
a tek ideja da se kachi samo basovac na neki zvucnik !!! Cist Hi Fi :eek:

Sine, Baki, pa još malo fali da počne "...Da li ste za Hi-Fi Diskusiju..." :)

Heinz je napisao(la):
...

Sine, Baki, pa još malo fali da počne "...Da li ste za Hi-Fi Diskusiju..." :)

Definitivno je HI-FI off-topic

Dakle,nova tema ili nova SOBA ako se moderatori sloze...

imam i ja jedno pitanje u vezi sa pogvezivanjem zvucnika!
dakle radi se o tome da kada sam kupovao receiver (panasonic sa-he7 5.1 5x80w) nisam vidio
da nema prekidac A/B tj za ukljucvanje i iskljucivanje dva para zvucnika a sve zbog toga
jer je pored bio jedan tehnics 850 koji je to imao a sve ostalo je isto! e sad me interesuje
da li ja mogu da na isti izlaz povezem dva zvucnika tj da li ce imati kakve razlike u odnosu
da je to sve razdvojeno kao kod tehnicsa!
ovo me interesuje zbog toga sto ako druga dva zvucnika povezem an ostale izlaze onda mogu
da rade samo ukoliko ukljucim surround ali onda ne mogu da stelujem bass ili treble kao sto je slucaj
kod sterea!

Nazad
Vrh Dno