Šta je novo?

pristup proxmox interfejsu preko virtuelne masine

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
715
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Konacno sam se malo detaljnije upustio u pravljenje svog rutera na mini serveru. Dosta problema sam pregurao, ali ovo me ubi.
Instalirao sam pfsense kao vm na proxmox. Podeseno je sve i imam net, ali bih sada da mi to bude glavni ruter i da proxmox bude povezan na njega.
Trenutno je proxmox interfejs dostupan preko namenskog NIC kome je dodeljena IP adresa. Taj NIC je povezan na stari ruter. Kada je komp povezan na stari ruter, imam pristup web interfejsu.
Kada komp prebacim na pfsense, gubim pristup web interfejsu. To je logicno jer nisu uopste u mrezi.

E sad, pokusao sam da napravim bridge na pve, dodam bridge na pfsense vm kao network device (dobio je mac). Taj novi virt device je dodat u pfsense interfejse i vidi ga kao 10gb. Nazad na pve sam tom bridge dodelio adresu iz istog opsega, ali na toj adresi ne pristupam interfejsu.
Ovako bi trebalo da su komp i bridge u istoj mrezi

Ne znam kako, ali uspeo sam.
Reinstalirao sam celu stvar par puta i u jednom trenutku je proradilo. Mozda sam i imao dobro podesavanje u nekom trenutku, a da nisam restartovao u pravom trenutku ili neka tako glupost.
Sve u svemu, resenenje je onako kako sam i ocekivao da treba da bude.
u PVE imam bridge sa ip adresom iz opsega i gateway prema pfsense
u pfsense vm imam isti taj bridge kao network device
u pfsense os je taj network device ubacen u bridge koji grupise sve lan interfejse (fizicke i virtuelne)

Jedino sto je caka da izgleda da pve bridge mora da se veze za fizicki nic. ja sam koristio usb-ethernet kablic koji je sada izvadjen, a cela stvar i dalje radi. Samo je bitno da se bridge kreira dok je sve na mestu.

Nazad
Vrh Dno