Šta je novo?

pristup podacima posle formata...

sinke

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2000
Poena
620
Ne znam da li je bilo reci o ovoj temi, gledao sam unazad malo ali nisam naisao pa ako se ponavlja nek mi neko posalje link. Gledao sam pre jedno mesec dana na BBC-u emisiju gde je bilo reci o tome kako su ti ljudi koji su bili u emisiji tj. taj jedan koga su intervjuisali u firmi skontao navodno kako moze da pronadje podatke na disku i posle formatiranja sto ce kao mnogo pomoci policiji prilikom otkrivanjna kriminalaca koji obrisu podatke nakon izvrsene operacije. Nisam sve razumeo ali toliko jesam, rekao je i da kao mnogi ne shvataju kako diskovi zapisuju podatke i kako brisu i zbog toga to ne znaju ali su oni kao otkrili. Jer gledao neko to ?

sinke je napisao(la):
Ne znam da li je bilo reci o ovoj temi, gledao sam unazad malo ali nisam naisao pa ako se ponavlja nek mi neko posalje link. Gledao sam pre jedno mesec dana na BBC-u emisiju gde je bilo reci o tome kako su ti ljudi koji su bili u emisiji tj. taj jedan koga su intervjuisali u firmi skontao navodno kako moze da pronadje podatke na disku i posle formatiranja sto ce kao mnogo pomoci policiji prilikom otkrivanjna kriminalaca koji obrisu podatke nakon izvrsene operacije. Nisam sve razumeo ali toliko jesam, rekao je i da kao mnogi ne shvataju kako diskovi zapisuju podatke i kako brisu i zbog toga to ne znaju ali su oni kao otkrili. Jer gledao neko to ?

Sto da ne, ti formatiraj disk x puta, i ja cu sve da vratim nazad, sve do poslenjeg fajla, pod uslovom da posle formatiranja nista novo ne snimas.
Svaki FAT ili dve kopije, gde se one gledaju kao u ogledalu.
Cim nestane jedna kopija, uz pomoc softvera iz ogledala vratis sve u prvobitno stanje.

Re: Re: pristup podacima posle formata...

laxduke je napisao(la):
Sto da ne, ti formatiraj disk x puta, i ja cu sve da vratim nazad, sve do poslenjeg fajla, pod uslovom da posle formatiranja nista novo ne snimas.
Svaki FAT ili dve kopije, gde se one gledaju kao u ogledalu.
Cim nestane jedna kopija, uz pomoc softvera iz ogledala vratis sve u prvobitno stanje.

E deo koji mi je promakao ne mogu da tvrdim da li je tip rekao da ce povratiti podatke i ako imas snimljene nove podake, mislim po nekoj logici emisija je verovatno i bila jer je nesto nesvakidasnje sto zavredjuje paznju i sto ljudi ne znaju a sa druge strane pitanje je koliko su zapravo kapaciteti HDD-a jer sigurno da ne moze da recimo posle 5x formatiranja i snimanja novih podataka svaki put pa da ti vrati ono prvo stanje, zato i postavljam post da vidim da li je mozda jos neko gledao.

P.S. nisam raumeo tvoju drugu recenicu, jer mozes to "ogledalo" malo da pojasnis ?

U sistemskom delu diska postoji FAT (File Alocation Table) i to u dve kopije - ako se jedna osteti, da moze da se pomocu sigurnosne kopije rekonstruise.

U FAT tabeli se zapisuje gde se koji fajl nalazi i koliko zauzima. Naravno, ako je disk fragmentisan, ovde lepo stoji gde se nalaze "komadi" tog fajla (direktorijum se posmatra kao specijalna vrsta fajla, bas kao i label diska), tj od kojeg sektora pocinje koji komad, koliko zauzima i njihov redosled.

Kada se fajl obrise, on se ne brise fizicki sa diska, nego se samo u FAT tabeli oznace kao "slobodni" svi delovi koje je taj fajl zauzimao (i jos neke sitnice - prvo slovo fajla se menja automatski u malo omega [bese 0xe5 ?]). Da bi se fajl "povratio" treba mu samo vratiti prvo slovo i u FAT tabeli oznaciti da taj prostor "nije slobodan".

Uz malo bolji disk menadzment operativnog sistema, moze se desiti da se fajlovi vrate i nakon nekog snimanja na disk. Na primer, isti princip koji vazi i za Recycle Bin u windowsu -> ne dolazi do overwrite operacije preko tih fajlova sve dok ima iole stvarno praznog mesta na disku. Tek kad se sve to "potrosi", tek onda OS pocinje automatski da prazni stvari iz Bina. E, slican princip se primenjuje i sa FAT tabelama -> snimaju se novi fajlovi tamo gde je prazno, pa kad se taj prostor potrosi, onda se polako krene preko ovih; vodi se racuna o hronoloskom aspektu (prepisuju se prvo oni sektori fajlova, koji su najdavnije "obrisani"). Zato ces kod mnogih "Unerase" i "Undelete" programa moci videti komentar o tome kolika je verovatnoca da se fajl "povrati".

Re: Re: Re: pristup podacima posle formata...

sinke je napisao(la):
E deo koji mi je promakao ne mogu da tvrdim da li je tip rekao da ce povratiti podatke i ako imas snimljene nove podake, mislim po nekoj logici emisija je verovatno i bila jer je nesto nesvakidasnje sto zavredjuje paznju i sto ljudi ne znaju a sa druge strane pitanje je koliko su zapravo kapaciteti HDD-a jer sigurno da ne moze da recimo posle 5x formatiranja i snimanja novih podataka svaki put pa da ti vrati ono prvo stanje, zato i postavljam post da vidim da li je mozda jos neko gledao.

P.S. nisam raumeo tvoju drugu recenicu, jer mozes to "ogledalo" malo da pojasnis ?

Evo, silverglider ti je sve vrlo lepo napisao/objasnio.

silverglider je napisao(la):
U sistemskom delu diska postoji FAT (File Alocation Table) i to u dve kopije - ako se jedna osteti, da moze da se pomocu sigurnosne kopije rekonstruise...

E svaka ti cast, bas si se potrudio, imas pice. Znao sam sta zapisuje u fat tabeli i kako ih brise ali nisam znao za kopije. Hvala.

Wiper

a, da sve je to ok i sve je to tacno.
Samo da li znate da postoji nacin da se sa hard diska pokupe podaci koji su
prepisivani cak nekoliko puta.
Sa specijalnim softverom, a moguce i sa pakovanjem ploca u posebne uredjaje,
moguce je videti i odavno prepisane podatke, tako da oni postaju citljivi
kao neki vid arheoloskih slojeva, posto magnetni materijal zadrzava delimicno svoja svojstva
i nakon prepisivanja novih podataka.
Ovo sam procitao pre par godina u jednom stranom casopisu, pisali su o zastiti podataka i
metodi kojima je americka tajna sluzba rasvetlila jedan zlocin.
Naveli su da je jedan od uspesnih metoda za potpuno i istinsko brisanje podataka na hardu
Clean Wiper, softver koji nekoliko puta naizmenicno upisuje samo 1 (kao kod full formata),
pa zatim samo 0, pa naizmenicno i tako nekoliko puta. Ovo mu totalno poremeti strukturu
magnetnog zapisa, tako da je posle toga gotovo nemoguce nesto izvuci sa tog drajva.

Re: Wiper

boza je napisao(la):
a, da sve je to ok i sve je to tacno.
Samo da li znate da postoji nacin da se sa hard diska pokupe podaci koji su
prepisivani cak nekoliko puta.
Sa specijalnim softverom, a moguce i sa pakovanjem ploca u posebne uredjaje,
moguce je videti i odavno prepisane podatke, tako da oni postaju citljivi
kao neki vid arheoloskih slojeva, posto magnetni materijal zadrzava delimicno svoja svojstva
i nakon prepisivanja novih podataka.
Ovo sam procitao pre par godina u jednom stranom casopisu, pisali su o zastiti podataka i
metodi kojima je americka tajna sluzba rasvetlila jedan zlocin.
Naveli su da je jedan od uspesnih metoda za potpuno i istinsko brisanje podataka na hardu
Clean Wiper, softver koji nekoliko puta naizmenicno upisuje samo 1 (kao kod full formata),
pa zatim samo 0, pa naizmenicno i tako nekoliko puta. Ovo mu totalno poremeti strukturu
magnetnog zapisa, tako da je posle toga gotovo nemoguce nesto izvuci sa tog drajva.

To se zove Goverment wipe, i ide ovako.
Pro se pisu 1, pa 0, tako 3 ciklusa, i onda se pise vrednost 246.

Skini GetData Back pa da vidish shta sve mozesh da povratish..
Mislim u principu sa njime mozesh da vratish samo ne prebrisane fajlove novim fajlovima..ali moze da se iskoristi

Nazad
Vrh Dno